OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 49-16: Hyvän Tuomaan pehmeän hento olut jouluksi

with one comment

* Laitilan Tuomas A.P.A. (2016), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Pisteitä: 79 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja vaikuta: OlutKansanÄänestys Maailman Parhaasta Jouluolutmaasta vuonna 2016!

* Lue lisää: Joulun ja talven kausiolutvalikoimat 2016-17.

Jouluksi tehty kausiolut mielletään usein tummaksi, mausteiseksi, alkoholipitoisuudeltaan vahvaksi. LWT:n Tuomas-jouluolut on aina jännityksellä odotettu syksyinen olutkulttuuriteko, tänä vuonna jo kahdeksannen kerran. Viime vuodesta alkaen LWT jätti oluen nimestä Kievari-sanan pois panimon uudistaessa erikoisolutsarjaansa. Vuoden 2015 saksalaistyylinen lager Tuomas Helles (4,7 %) oli myös ensimmäinen selvästi ”jouluisuuden” tavoittelusta luopunut uutuus – tuotantoa jatkettiin keväällä 2016 juhlistamaan Reinheitsgebotin 500-vuotista perinnettä.

Esko Pajunen

Esko Pajunen

Vuoden 2016 Tuomas-oluen suunnitteluun on osallistunut isojen lager-panimoiden johtotehtävissä pitkän päivätyön tehnyt Esko Pajunen (s. 1945). Uutuus on mieto pintahiivaolut, joka on katkeroitu kukkaisella amerikkalaisella Pekko-uutuushumalalla, Pale Ale -tyyliin nähden kovin hennosti. Yakima-laakson humalatarhat ovat nimenneet kääpiöhumalalajikkeen muinaisen suomalaisen pellon ja viljan jumalan mukaan.

Väri on vaalea, syvän keltainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, hyvin runsas, hauras, isokuplainen, keskikestävä. Tuoksu on vaimean tasapainoinen, kevyen katkeromainen.

Maku on kevyt, kuiva, hedelmämäinen, tasapainoinen, helposti juotava, hento.

Valmistusainekset ovat vesi, pilsner- ja karamellimaltaat, Pekko-humala ja hiiva. Pekko-kääpiöhumala on voimakkaan alfahappopitoinen uutuus Yakima-laaksosta USA:sta. Kääpiöhumalayhdistyksen (ADHA – American Dwarf Hops Association) mukaan humala on nimetty muinaisen suomalaisen pellon ja viljan jumalan kunniaksi. Humala Pekko naispiirros

Ruokajuomana yleiseen käyttöön.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on valmistanut vuodesta 2009 alkaen joulun ja talven kausioluita Laitilan Tuomas -merkillä, vuoteen 2014 asti Kievari Tuomas. Oluiden valmistukseen ovat osallistuneet Hyvä Tuomas -huomionosoituksella palkitut olutkulttuurin vaikuttajat.

J.T. Laakso

4,5 %-til., kantavierre 12,8 p-%, katkeroainepitoisuus 36 EBU, väri 21 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, American Pale Ale. Joulu- ja talviajan kausiolut 2016-17. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC. Reseptinteossa ja valmistuksessa mukana LWT:n olutmestari Ville Vilénin kanssa Hyvä Tuomas 2015 Esko Pajunen (s. 1945), Sinebrychoffin ja Carlsbergin eläkkeellä oleva tuotanto- ja tutkimusjohtaja. Uutuus syyskuussa 2016.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,79 €. Hana olutravintoloissa, anniskeluhinta 7,50 € / 0,5 l.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

05.12.2016 klo 08:10

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

    kerberos616

    05.12.2016 at 08:57


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: