OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 47-16: Talviolut on vuotuinen taidonnäyte Belgiassa

with 2 comments

*  St Feuillien Cuvée de Noël, Brasserie St Feuillien, Le Rœulx, Hainault, Belgia

Pisteitä: 95 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys syksyn 2016 maistuvimmista kausioluista!

* Lue lisää: Joulun ja talven kausiolutvalikoimat 2016-17.

Tytötkin panee” – belgialainen Stéphanie Friart olisi voinut julistaa aloitettuaan oluenvalmistuksen Ranskan vallankumouksessa tuhoutuneen luostarin raunioilla Le Rœulxin pikkukaupungin ulkopuolella vuonna 1873. Friartin perhepanimo alkoi valmistaa talven kausiolutta vuonna 1969. Vuodenvaihteeseen on haluttu tuottaa panimomestareiden taidonnäyte, juhlava, vahva, lämmittävä, luonteikas olut.

Väri on tumma, kuparinruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, mausteinen. Maku on täyteläinen, makea, sokerisen hedelmämäinen, luumumainen, hapokas. Pullokypsyminen tuo olueen miellyttävää suussasulavaa ilmavuutta. Luonteikas, maukas, voimakas.

Valmistuksessa käytetään amber-, karamelli-, münich- ja pale ale -maltaita, paahdettua ohraa, saaz-, styrian- ja aramis-humalia sekä kandisokeria ja lakritsia.

Ruokajuomana makkaran, salaattien ja pähkinäsekoituksen kanssa.

Stéphanie Friart perusti panimon vuonna 1873 aiemmin satoja vuosia toimineen luostarin – ja sen panimon – sijoille. Sekä vuosiluku 1125 että 1873 esiintyvät vuoronperään nykyisten tuotteiden etiketeissä. Nimi viittaa alueella marttyyrikuoleman kokeneeseen Foylan-nimiseen irlantilaiseen munkkiin. Luostari perustettiin vuonna 1125 nimellä Abbaye du Prémontrés, myöhemmin l’Abbaye de Saint-Feuillien du Rœulx.  Ranskan vallankumouksen yhteydessä vuonna 1796 luostarirakennus tuhoutui, mihin päättyi myös oluenvalmistus.

St Feuillienin jouluoluen etiketti alkuvuosilta.

St Feuillienin jouluoluen etiketti vuosikymmenten takaa.

Stéphanie Friartin edustama silloinen Tytötkin panee -ajattelu toteutui suosittujen ‘naisellisen mietojen’ tuotteiden muodossa. Vuonna 1910 Stéphanie myi panimon veljenpojalleen Benoît Friartille, joka hankki Le Rœulx’n keskustasta myös toisen panimon vuonna 1920. Tuotantoa oli molemmissa paikoissa vuoteen 1939, jolloin luostarinraunioista luovuttiin. Panimo on edelleen Friartin perhepanimo. Sisarukset Benoît ja Dominique Friart ovat vastanneet toiminnasta viidentenä sukupolvena 1980-luvun lopulta.

Jouluolut tuli valikoimaan vuonna 1969, yhtenä ensimmäisistä talven kausioluista Valloniassa. Jo siihen aikaan olutta pidettiin erityisenä juhlaoluena, panimoiden huolellisesti vaalimana vuotuisena taidonnäytteenä.

J.T. Laakso

9,0 %-til., kantavierre 19,3 p-%, katkeroainepitoisuus 22,6 EBU, väri 84,3 EBC, tumma pullossa käyvä pintahiivaolut, ale, luostariolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Joulun ja talven kausiolut. Tuotannossa vuodesta 1969.

Kertalasipullo 0,75 l. samppanjakorkilla. Alkon vähittäismyyntihinta 8,98 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

21.11.2016 klo 08:20

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Loistava jouluolut, joka sai Olutseura Olviretken jouluolutsertifikaatin v. 2007.

    Tykkää

    Juhani Pietikäinen

    21.11.2016 at 18:47

  2. Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

    kerberos616

    21.11.2016 at 12:17


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: