OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 46-16: Suomalais-IPAssa on ”humalaa niin perkeleesti”

with one comment

* Ruisperkele, Panimoyhtiö Hiisi Oy, Jyväskylä

Pisteitä: 86 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys syksyn 2016 maistuvimmista kausioluista!

* Lue lisää: Syksyn kausiolutvalikoimista.

Rukiinen Double IPA” tai ”Rukiinen extra IPA” – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Valmistaja esittelee syyskauden uutuuttaan suomalaiseen korvaan miellyttävästi: Humalaa niin perkeleesti. Olutta suositellaan maisteltavaksi suomenkielisen metallimusiikin kanssa / tahdissa(?). Metalliyhtye CMX:n 3-cd-levyllä Cloaca Maxima II (Emi 2004) on rytmiltään kalevalaista ja rekilauluperinnettä metallisävyin soveltava kappale Ruisperkele.  Luonteikasta Ruisperkelettä ei ehkä kannata nauttia kahden ja puolen minuutin Ruisperkeleen tahdissa. Siinä menee ainakin oluen osalta nautinto suohon.

Ruisperkele-kappale on julkaistu CMX:n tripla-CD:llä Cloaca Maxima II (2004).

Ruisperkele-kappale on julkaistu CMX:n tripla-CD:llä Cloaca Maxima II (2004).

A.W. Yrjänän johtama CMX on ajankohtainen, muutenkin. Perjantaina 25.11. ilmestyy uusi 3-cd-levy Cloaca Maxima III (Ratas 2016; ensimmäinen Cloaca Maxima ilmestyi 1997, Emi), jonka kolme levyä on nimetty vahvasti Hiisin käyttämässä kalevalaisessa hengessä: Ilmari, Väinämö, Lemminki.  CMX:n konserttikiertue käynnistyy 2.12.2016 – toivottavasti Hiisin Ruisperkelettä on silloin vielä saatavilla.

Väri on puolitumma, keltaruskea, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, kestävä. Tuoksu on mallasmainen, katkeromainen. Maku on täyteläinen, hedelmämäinen, hennosti maustemainen, hiilimäinen, paahtuneen rukiinen, luonteikas.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, pale ale-, ruis- ja kristallimaltaita ja ruishiutaleita. Katkerointiin käytetään amerikkalaisia chinook- ja simcoe-humalia. Humalia käytetään kaikissa valmistusvaiheissa eli mäskäyksessä, vierteen käsittelyssä, keittovaiheessa ja keiton jälkeen. Lopuksi olut vielä kuivahumaloidaan käymisen loppuvaiheessa.

Ruokajuomana paahtopaistin ja grillatun liharuuan kanssa.

Panimoyhtiö Hiisi perustettiin Jyväskylässä runsaat kolme vuotta sitten (2013) ja vuonna 2015 siirryttiin jo isompiin tiloihinkin. Hiisi valmistaa huomattavan suuren nimikemäärän erityylisiä oluita, omien lisäksi runsaasti yhteistyöoluita ja tilausoluita. Hiisin tiloissa myös helsinkiläinen Donut Island Brewing Co. valmistaa oluensa.

Hiisin tuotteet ovat lyhytikäisiä, pääsääntöisesti yhden keiton oluita. Alkon saaman tiedon mukaan vuosituotanto on vain 100000 litraa (2015), mikä jakautuu kymmenien merkkien osille.

J.T. Laakso

8,5 %-til., kantavierre 17,1 °P, katkeroainepitoisuus 95 IBU (Alko: 81,3 EBU), väri 14 (20,3) EBC, vaalea pintahiivaolut, ”rukiinen extra IPA, kuivahumaloitu, Double India Pale Ale eli DIPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Uutuus loppukesä 2016. Olutmestari Tatu Hiitola.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,48 €. Jakelu Moestue & Cask Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

14.11.2016 klo 08:10

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

    kerberos616

    14.11.2016 at 19:39


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: