OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 41-16: Kymmenen vuotta perinteisen lambic-oluen paluusta

leave a comment »

Oude Geuze Vieille, Brouwerij Oud Beersel BVBA, Beersel, Belgia

Pisteitä: 95 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys syksyn 2016 maistuvimmista kausioluista!

* Lue lisää: Syksyn kausiolutvalikoimista.

Brysselistä kymmenen kilometriä lounaaseen sijaitsee vuodesta 1882 toiminut perinteinen lambic-panimo. Vanderveldenin suku joutui luopumaan panimosta, joka suljettiin vuonna 2002. He pystyivät kuitenkin löytämään toiminnalle jatkajan ja Oude Geuze ja Oude Kriek palasivat valmistukseen toukokuussa 2006. Siitä on nyt kulunut vuosikymmen. Aihetta juhlaan!

Väri on vaalea, keltainen, läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on kypsän marjamainen, hapokas.

Maku on keskitäyteläinen, kuiva, kirpeän hapan, luonteikas, upea, tyylikäs.

Valmistuksessa käytetään vettä, vehnää, ohramallasta ja humalaa. Olut valmistetaan sekoittamalla yksi-, kaksi ja kolmivuotiasta lambic-olutta keskenään. Lambic-tyylinen olut käy panimorakennuksessa leijailevalla villihiivalla. Menetelmää kutsutaan spontaanikäymiseksi.

Oluita kypsytetään tammitynnyreissä ja vierteeseen on lisätty runsaasti kirsikoita. Yksivuotinen lambic on vielä hyvin käymisvoimainen ja vanhemmat vahvistavat sekoituksen makuaromeja. Toinen käyminen tapahtuu luonnonkorkilla rautalankavahvistuksella suljetussa lasisessa samppanjapullossa.

Suotuisan mikroilmaston vuoksi lambic-valmistus onnistuu juuri Belgiassa Pajottenland-alueella, Senne-joen laaksossa ja Brysselissä.

Olut säilyy – ja paranee – pullossa ainakin 20 vuotta. Oluen nimessä ranskankielinen sana ’vieille’ tarkoittaa vanhaa.

Henri Vandervelden perusti panimon vuonna 1882. Vanderveldenin perhe johtaa panimotoimintaa kolmen sukupolven ajan, Henri Vandervelden II (s. 1926) jäi eläkkeelle 1991 ja panimoa ryhtyi hoitamaan viereisen pubin ravintoloitsija Danny Drops jouluaattoon 2002 saakka. Tammikuussa 2003 Henri Vandervelden II alkoi etsiä panimolle jatkajaa. Marraskuussa 2005 Gert Christiaens ja Roland De Bus toivat markkinoille ensimmäiset Bersalis -oluet. 25.05.2006 valmistuvat ensimmäiset erät Oude Geuze – ja Oude Kriek -oluita. De Busin tilalle tuli Jos Christiaens kesällä 2007

Tänä vuonna Beerselissä on juhlittu Oude Geuzen paluun 10-vuotista taivalta.

J.T. Laakso

6,0 %-til., kantavierre 13,9 ºP, katkeroainepitoisuus 16,3 EBU, väri 16,5 EBC, vaalea pintahiivaolut, sekoitetaan eri-ikäisistä lambic-oluista. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC. Tuotannossa 25.05.2006 alkaen. Parasta ennen 20 vuotta.

Kertalasipullo, luonnonkorkilla 0,375 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,40 €. Maahantuonti Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

10.10.2016 klo 08:46

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: