OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 33-16: Skottipanimo tekee nyt pilsneriä

leave a comment »

Belhaven Craft Pilsner, Belhaven Brewery Co Ltd, The Belhaven Group, Dunbar, East Lothian, Skotlanti, Iso-Britannia / Greene King Brewing and Retailing Ltd, Bury St Edmunds, Suffolk, Englanti, Iso-Britannia

Pisteitä: 81 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys kesän 2016 maistuvimmista kausioluista!

Maailmanlaajuisen olutvallankumouksen oloissa on totuttu siihen, että kaikkialla lager-maailmassa on alettu valmistaa – ja palauttaa kunniaan – perinteisiä, lähinnä brittiläisiä ja belgialaisia pintahiivaoluttyylejä. Brittein saarella kehitystä on seurattu aluksi tyytyväinen hymy kasvoilla. Mutta kumousaallon edetessä on hymy hyytynyt: tarttis varmaan meidänkin tehdä jotakin… Ja tuloksena on brittiläisiä lagereita, joista nyt esittelyssä saksalaista pils -tyyliä jäljittelevä käsityöolut.

Väri on puolitumma, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, nopea. Tuoksu on kuivan heinämäinen, tupakkamainen.

Maku on kevyt, ruohomainen, hennosti katkeromainen, kuiva, tasapainoinen. Kokonaisuudesta jää kaipaamaan luonteikkuutta ja näkemystä.

Oluen esikuvana on saksalainen pils-oluttyyli. ”Puhdas, rapea, virkistävä”, etiketti kertoo. Tänä vuonna (2016) valmistuneen uutuuden on suunnitellut Belhavenin pääpanimomestarina vuodesta 1993 toiminut George Howel.

Valmistuksessa käyettään pilsner-mallasta sekä Challenger- ja Northdown-humalia. Belhavenin käsityöolut-sarjassa on Craft Lagerin lisäksi valmistunut toinenkin pohjahiivaolut Intergalactic Dry Hop Lager (5,0 %): ”Selkeä, tuore. Sitruksinen.”

Ruokajuomana makkaroiden kanssa.

Skotlannin Dunbarissa lähellä Edinburghia sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1719. Skotlannin vanhin panimo oli perheyritys vuoteen 1972. Vuonna 1993 yhtiön johto osti osakkeet itselleen ja Stuart Ross ryhtyi vetämään toimintaa. Belhaven meni Lontoon pörssiin vuonna 1996. Englannin etelärannikolla toimiva Greene King –konserni osti panimon vuonna 2005 saadakseen jalansijaa Skotlannissa.

J.T. Laakso

4,8 %-til., kantavierre 10,9 °P, katkeroainepitoisuus 15,5 EBU, väri 11,5 EBC, vaalea pohjahiivaolut, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Uutuus alkuvuonna 2016.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,40 €. Maahantuoja Uniq Drinks Finland Oy, Espoo.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

15.08.2016 klo 08:58

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: