OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 28-16: Baijerilainen klassikkovehnäolut laimennettiin Suomen kauppoihin sopivaksi

with 3 comments

Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb, Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG, München, Baijeri, Saksa / Brau Holding International AG, München, Saksa

Pisteitä: 92 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys kesän 2016 maistuvimmista kausioluista!

Kesä on jo hehkeimmillään, mutta vasta nyt muistettiin nostaa esille kesäkauden odotetuimpiin kuuluva oluttyyppi, vehnäolut. Eteläsaksalainen eli baijerilainen vehnäolut on kautta maailman hyvin arvostettu ja jäljitelty. Paulaner-panimon suodattamaton, hiivainen vehnäolut (5,5 %) on saatavilla myös päivittäistavarakauppavahvuisena (4,6 %). Tulos on kiitettävä, mutta olut myös kärsii luonnottomasta laimentamisesta.

Ilmiö ei sentään ole täysin ainutlaatuinen. Warsteiner Premium Verum -lager (4,8 %) on Suomen markkinoiden kannalta kutkuttavan hankala perinteiseltä vahvuudeltaan. Niinpä Suomea varten tölkitettiin 4,7-prosenttinen versio. Vedenkulutus kasvaa saksalaispanimoilla…

Puhumattakaan, miten monet suomalaiset valmistajat noudattavat alkoholipitoisuusrajaa saadakseen oluet ja lonkerot päivittäistavarakauppoihin. Onpa Suomessa panimokin, joka on ilmoittanut tekevänsä pelkästään enintään 4,7-prosenttisia juomia…

Tilanne saattaa muuttua alkoholilainsäädännön uudistuksessa, kun päivittäistavarakaupparajaa suunnitellaan nostettavaksi 5,5 prosenttiin. Ja myös valmistustaparajoitus (käymisteitse) on mahdollisesti poistumassa.

Väri on puolitumma, punertavan kelta-ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on vitivalkoinen, pursuavan runsas, epätasaisesti kuplainen, keskikestävä. Tuoksu on viljainen, hedelmämäinen.

Maku on melko kevyt, paksun viljamainen, leipämäinen, lievästi hapan, hedelmämäinen, raikas, tasapainoinen, helposti juotava, kesäinen.

Ruokajuomana pihvilihan, grillatun kalan ja juustojen kanssa.

Valmistuksessa käytetään vaaleaa ja tummaa vehnämallasta, vaaleaa (Pils) ja tummaa (Münchener) ohramallasta, Herkules- ja Taurus-humalalajikkeita, hiivaa ja vettä.

Pullonpohjalla on paksu hiivakerros, jonka sekoittaminen tekee oluen entistäkin sameammaksi ja tuo aromimaailmaan lisää vivahteita ja voimaa.

Normaalin Paulaner-vehnäoluen (5,5 %) laimeampi versio on tehty Suomen päivittäistavarakauppamyynnin vuoksi eikä laimennusta voi pitää onnistuneena. Toisaalta se osoittaa, miten tärkeä ominaisuus eri oluttyyleissä on juuri oikea vahvuus.

Paulaner Brauerein perinne ulottuu vuoteen 1634. Panimolla on vehnäoluiden lisäksi Münchener-sarja (kuten Münchener Hell 4,9 %, 11,5 %), Erikoisolut-sarja (kuten Salvator 7,9 %, 18,3 %; Alko 3,25 € / 0,33 l. ja Oktoberfest Bier 6,0 %, 13,7 %) sekä alkoholittomat oluet.

Paulanerin vehnäoluet ovat lippulaivatuotteen, Hefe-Weissbier Naturtrüb (5,5 %, 12,5 %; Alko 3,79 € / 0,5 l.), lisäksi Hefe-Weissbier Dunkel (5,3 %, 12,4 %), Weissbier Kristallklar (5,2 %, 11,8 %; Alko 3,79 € / 0,5 l.), Weissbier Leicht (3,8 %, 7,7 %), alkoholiton vehnäolut (Alko 1,97 € / 0,33 l.) sekä sitruunalla maustetut Naturtrüb (2,8 %, 10,8 %) ja alkoholiton.

Diamond Beverages Oy tuo Suomeen kaikkia kolmea (sekä laimennettua versiota) perusvehnäolutta pullopakkauksissa, normaalia Hefe-Weissbieriä (5,5 %) myös astioituna.

J.T. Laakso

4,6 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, vaalea pintahiivaolut, suodattamaton baijerilainen vehnäolut, Naturtrüb.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,26 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

11.07.2016 klo 08:31

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tarkasti ottaen tuo ”5,5 % peruskaupasta” on vasta ehdotus, päätöstä lainmuutoksesta ei ole vielä tehty, ei käsiteltykään. Lidlin hyllyillä on 4,6-prossanen versio – tosin etu- ja takaetiketissä on vain YKSI pieni ero: tuo prosenttiluku!
  Tämä Paulaner on muuten AINOA oikea saksalaisolut Lidlissä! Kaupan itse jossain päin Saksaa teettämien Nobelaner-, Grafenwalder-, Fink- ja Perlenbacher-oluiden seassa.
  MUTTA yleisimmin on tosi jännä nähdä, miten tällaisille vain vähäsen miedommille tuotteille käy, jos lakiuudistus nostaa sallitun prosentin 5,5:een!

  Tykkää

  OlutTiedostus / J.T. Laakso

  13.07.2016 at 09:07

 2. Kyllä ja ensi vuonna se saadaan 5,5% perus kaupasta, Lildli myy 4,8%:sena 3,29€ pullo. Nyt mä lähden Kaislaan tempaseen Paulanerin Jahowl!

  Tykkää

  Tapio Kallio

  12.07.2016 at 18:26

 3. Minusta se on paras.

  Tykkää

  Sieghart Muller

  12.07.2016 at 13:53


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: