OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 27-16: Keski-Suomessa Saunaviikko – myös Virossa hieno ’koivuvihtaolut’ saunailtaan

with 3 comments

Sauna Session Ale, Tanker Pruulikoda; 59N Brewing Oü, Vaida, Harjumaa, Viro

Pisteitä: 93 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys kesän 2016 maistuvimmista kausioluista!

Nyt heinäkuun ensimmäisellä viikolla vietetään Maailman Saunamaakunnassa ensimmäistä kertaa Saunaviikkoa 2.-9.7.2016. Saunamaakunta on valmistuttanut ”saunamaakuntaoluen” ja ”saunamaakuntamakkaran” paikallisilla lähituottajilla Keski-Suomessa.

Suomalaiset ovat ylpeitä saunaperinteestään. Mutta YK:n erikoisjärjestö UNESCO hyväksyi Maailmanperintöluetteloon marraskuussa 2014 nimenomaan virolaisen savusaunan. Niinpä Saunaviikon kunniaksi testataan vertailun vuoksi virolainen vahvasti koivunlehtiarominen saunaolut.
(HUOM! Saunamaakuntaolut Jyväskylän Hiisi-panimon täysmallaslager Keito – Metsäsuomalaisten Saunaolut (4,5 %) ei ennättänyt tähän testiin.)

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, pikkukuplainen, erittäin runsas, ilmavan kevyt, jättää laskeutuessaan risaisia pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on hedelmämäinen, kuivan hunajamainen, ruohomainen, hennosti koivunlehtimäinen.

Maku on kevyt, kuivuneiden saunavihdan lehtien aromi on vahvasti läsnä. Saunamainen, löylymäinen, koivumainen, rapsakan kuiva, vaikka Magnum-humalaa on käytetty hyvin hellävaraisesti oluen katkeroinnissa.

Englannin kielen sana ”session” (’istunto’) oluen nimessä viittaa käyttötarkoituksena nimenomaan maisteluun, mutta tämä sopii myös kiuasmakkaran, grillatun vaalean kalan ja kesäisten salaattien kanssa.

Koivunlehtien aromi on saatu esille hyvin yksinkertaisella tavalla: vierteessä uitetaan saunavihtoja. Etiketin mukaan Kaseviha jõud pudelis – ’koivuvihdan teho pullossa mukana’ – ja sen voi maistaa hyvin tasapainoisessa ja helposti juotavassa oluessa.

Savusaunan löylyssä virolaisessa maailmanperintökohteessa.

Savusaunan löylyssä virolaisessa maailmanperintökohteessa.

Kokenut kotiolutpanija Ants Laidam perusti Tanker Pruulikodan (59N Brewery OÜ) Vaidassa Keski-Virossa syyskuussa 2014. Ensimmäinen saunaolut valmistui jo seuraavaksi kesäksi. Sume Summer (’Sumuinen Kesä’, 4,8 %, sitruksinen Bitter Ale) valittiin heti Viron maukkaimmaksi saunaolueksi jättäen Põhjalan F-Hoone -Sessio IPAn (4,1 %) ja Vormsi Pruulikodan Vormsi Enn -pilsin (4,5 %) himmeämmille mitaleille.

Sauna Sessionin (4,6 %) kokeiluversio valmistui helmikuussa 2015 anniskeluhanoihin. Vakiintunut versio (4,7 %) on valmistunut toukokuussa 2015 ja oli heti esimerkiksi Rajaportin Saunan kahvilan olutvalikoimassa Tampereella. Samoin Tankerin suurella osastolla viime kevään Helsingin Olutfestivaalilla.

Sauna Session sai hienon ja laajan kansainvälisen vastaanoton keväällä 2015. Hollannissa ja Ruotsissa oltiin uutuudesta kovasti innostuneita. Näinköhän suomalaisten vaalima sauna livahtaa oluenakin naapureille – kuten rakennuksena ja kivikasana Ruotsiin.

Suomessa oluitaan ostavien kansalaisten onneksi Sauna Sessionin alkoholipitoisuus jää tärkeän rajan ylärimalle. Nyt tätä herkkua on mahdollista saada Suomessakin laajassa vähittäismyynnissä.

* Lue: Virossa valitaan maistuvin saunaolut.
* Lue: Maailman Saunamaakunnan Saunaviikolle oma saunaolut.

J.T. Laakso

4,7 %-til., kantavierre  °P, katkeroainepitoisuus 20 IBU, väri  EBC, vaalea pintahiivaolut, Pale Ale, maustettu koivunvihdaksilla, Estonian Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,49 €.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

04.07.2016 klo 08:12

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hetkinen nyt. Virossa ON hieno ja Suomessa ON MYÖS.

  Tykkää

  Tarmo Talvik

  05.07.2016 at 16:09

 2. One of my favourites.

  Tykkää

  Allan Ogbulu

  05.07.2016 at 11:44

 3. Reblogged this on Kerberos616.

  Tykkää

  kerberos616

  05.07.2016 at 00:25


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: