OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Suomalaisen Saunan päivä lauantaina

leave a comment »

Lauantaina 11.06.2016 vietetään perinteistä Suomalaisen Saunan päivää. Nykyisin jo kaikkialla maailmalla.

Olut-Suomi juhlistaa päivää myös Suomalaisen SaunaOluen Päivänä (S-SOP). Tietenkin.

Vallilan Panimo 2016 Sauna-ykkosolutKyselyiden mukaan suomalaiset haluavat nauttia olutta ennen kaikkea saunomisen yhteydessä. Siihen nähden on yllättävää, että varsinaisia ’saunaoluita’ ei ole vakiintunut markkinoille.

Tunnetuin suomalainen ’saunaolut’ lienee edelleen Olvin valmistama Suomalainen Saunaolut (4,7 % ja 5,3 %), joka tosin oli keväästä 2010 alkaen valikoimissa vain parisen vuotta. Vahva Saunaolut on edelleen myynnissä Venäjällä.

Vallilan Panimo Oy Helsingissä toi vapun jälkeen (2016) kauppoihin Sauna 1-oluen (2,6 %), joka lienee valtakunnan kallein mieto olut: 3,49 € / 0,33 l. lasipullo.

Panimoyhtiö Hiisi julkisti keväällä valmistavansa keskisuomalaiseen matkailuprojektiin liittyen ’saunaoluen’. Täysmallaslager Keito (4,5 %) on nimenä tuttu jo loppuvuodesta 2014 lähtien, mutta Sauna Region Beer Keito on tulossa (ehkä?) uudistettuna kesäkuun lopussa. Maan alta kotoisin olevaa kurjaa tarkoittava ’keito’ liittyy suomalaisessa mytologiassa pohjoiset alueet palastaneeseen taruhahmoon.

Kylmä, tuore sahti on paras suomalainen juoma, myös saunassa.

Tietenkin on hyvä muistaa että hyvän saunaoluen ei välttämättä tarvitse olla varsinainen ’saunaolut’, nimeltään. Useat kymmenet suomalaiset tuotteet maistuvat erittäin hyvin saunaillan yhteydessä.

Löylynhenki yhteisöllisen saunomisen edistämiselle

Sauna Seuran Löylynhenki 2016 Jaakko Blomberg.

Vuoden Löylynhenki palkinnon otti vastaan Jaakko Blomberg (kesk) Sauna Seuraa edustavilta Jussi Niemelältä ja Katariina Styrmanilta. © Kuva: J.T. Laakso.

Sauna Seura on palkinnut Suomalaisen Saunan päivän merkeissä Löylynhenki– kunniakirjalla uuden Helsinki Saunapäivä -tapahtuman. Kansalaisjärjestö Yhteismaa ry:n ja Visit Helsinki -turismitoimiston yhdessä ideoima, saunomisen yhteisöllisyyttä korostava tapahtumapäivä järjestettiin ensimmäisen kerran lauantaina 12.03.2016. Seuraava saunapäivä on tulossa lauantaina 29.10.2016.

– Kesällä porukka voi käydä mökeillä saunomassa, mutta mitä ihmettä voi tehdä maaliskuussa tai lokakuussa, Yhteismaa ry:n Jaakko Blomberg perusteli ajankohtien valintaa.

Saunapäivän ajatuksena on, että tavallisesti suljettujen piirien käyttämiä saunoja avattaisiin saunapäivänä vapaasti yleisölle. Saunomassa käydään yllättävässä ja osittain tuntemattomassa seurassa. Ensimmäisellä kerralla mukana oli 50 saunaa pääasiassa Helsingissä ja 1500 saunojaa.

Helsinki Saunapäivä käyttää myös amerikankielistä nimeä ”Helsinki Sauna Day”.  Löylynhenki-palkintoraatilaiset korostavat hankkeen merkitystä suomalaisen saunan ja suomalaisen saunomisen tunnettuuden edistämisellä kansainvälisesti.

– Ja sana ’sauna’ lausutaan englanniksi ’sauna’ – eikä enää ’soona’, Sauna Seuran kunniapuheenjohtaja Ben Grass korostaa.

Suomalaisen Saunan Päivän 11.6.2016 tapahtumia:

* Saunaviikko 6.-11.06.; la Suomi saunoo -päivä, Oulu.

* pe, la, su klo 15-21: Jurtta Sauna, Töölönlahden ranta, Hki, Kansallisoopperan puolella. Vapaa pääsy.

* la klo 11.30 Mäntyharjun kansalaisopisto, yleisöluento rakennusmestari Juha Telkkinen, Haaveena savusauna. Luennon jälkeen mahdollisuus vierailla Saunafestivaaleilla vuonna 2013 palkitussa Suomen Parhaassa Savusaunassa.

* la klo 14-22 Rajaportin Sauna, Pispala, Tre, Suomalaisen Saunan päivän ohjelmallinen tapahtuma.

* Sompasauna ja pikkusompis, Sompasaari, Sörnäinen, Hki. ”Suomen yleisin sauna. ” Puulämmitteiset saunat, itse lämmitettävät; pikkusompis avoinna 24/7. Saunominen omalla vastuulla, vastuullisesti.

Mainokset

Written by Toimittaja

09.06.2016 klo 12:40

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: