OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

Rikoskirjailija Reijo Mäki osallisena Kakolan Kalpea -oluen valmistuksessa

with one comment

Teija Tuovinen-Laiho (vas.), Reijo Mäki ja Juha Kylä-Kaila maistelevat työnsä hedelmiä. Kuva Rami Aarikka.

Teija Tuovinen-Laiho (vas.), Reijo Mäki ja Juha Kylä-Kaila maistelevat työnsä hedelmiä. Kuva Rami Aarikka.

Ravintolapanimo Koulu ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas julkistivat tänään (8.3.) Naisten Päivänä uuden Turku-oluen.

Pale Ale -tyylisen kesäoluen nimen on lopulliseen muotoonsa nikkaroinut Reijo Mäki, turkulainen dekkarikirjailija: olut on Kakolan Kalpea, 5-prosenttinen pale ale.

Kakolan vankilamäelle on nyttemmin kohoamassa luksus-luokan asuntoalue. Silti ’kakola’-sanan nostattamat mielikuvat ovat varsin perinteisiä.

Perinteistä oluttyyliä edustava Kakolan Kalpea (5,0 %) on kehitetty Laitilan 30-litraisessa koepanimossa ja valmistettu Turun Panimon ravintolapanimon 1500-litraisessa kattilassa. Kimppapanon tekivät Koulun Teija Tuovinen-Laiho ja LWT:n Juha Kylä-Kaila, joka työskenteli Koulun oluentekijänä ennen siirtymistään Laitilaan.

Kirjailija Reijo Mäki kuvailee nimikkotuotettaan taattuun tyyliinsä: ”Lukuisat ovat ne pahat pojat – nämä Kaket, Jaket, Ralet ja Palet – jotka ovat kököttäneet Kakolanmäen pimeässä kivilinnassa. Unelmoiden naama harmaana ja suu kuivana kolmesta asiasta: auringosta, vapaudesta – ja tietysti oluesta.

Enää ei Kakolan kallioilla istuta seuraamassa kalenterin lehtien kellastumista ja tiilen vanhenemista. Mutta oluen jano ei ole tästä maailmasta mihinkään kadonnut. Nyt kaikilla kelpo ihmisillä on mahdollisuus nauttia sellaisista olusista, joissa on aivan uudenlaista makua sekä luonnetta. Kuten esimerkiksi valikoiduissa anniskelupaikoissa tarjoiltavassa turkulaisesta pale alesta, jonka nimi on ”Kakolan kalpea”.

Älä ole venkula! Nauti vapaudestasi! Tilaa tiskillä sitä mikä maistuu.”

koululwtkakolankalpeapaleale16lasinalusta* Tietoja oluesta: 
Kakolan Kalpea, Turun Panimo Oy, Turku; yhteistyössä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

5,0 %-til., kantavierre 13,9 °P, katkeroainepitoisuus n. 40 EBU, väri EBC, vaalea pintahiivaolut, Pale Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Uutuus 08.03.2016.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 €; 0,3 l. – 5,00 €. Saatavilla vain Turussa: Ravintolapanimo Koulu, Seurusteluravintola Uusi Apteekki, Public House Old Bank.

Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat Pale ale, Vienna ja vehnä, humalalajikkeet ovat Cascade, Citra, Galaxy ja Hercules. Olutta on kypsytetty runsaat neljä viikkoa. Reseptin on laatinut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Juha Kylä-Kaila, joka on tehnyt oluen Ravintolapanimo Koulussa olutmestari Teija Tuovinen-Laihon kanssa. ”Yhteistyössä on voimamme!”, Koulu ja Laitila julistavat hanaetiketissä.

Written by Toimittaja

08.03.2016 klo 13:15

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Voi, että kun pääsis Apteekkiin pienille. Oliko Pastori Alanen kanssa messissä…

    Tykkää

    Tapio Kallio

    10.03.2016 at 17:04


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: