OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

HBF 2016: teemana Reinheitsgebot 500 vuotta

with 3 comments

Helsingin Olutfestivaalin teemana on tänä keväänä Baijerin Reinheitsgebotin 500. juhlavuosi. HBF järjestetään huhtikuussa 18. kerran.

Markku Korhonen on luotsannut 18 HBF-festivaalia vuodesta 1997 alkaen. © Kuva J.T. Laakso.

Markku Korhonen on luotsannut 18 HBF-festivaalia vuodesta 1997 alkaen. © Kuva J.T. Laakso.

Maailman vanhin elintarvike-säädös annettiin 23. huhtikuuta vuonna 1516. Nykyisin 23.4. on kautta maailman juhlistettu Saksalaisen oluen päivä, Tag des Deutschen Bieres. Helsingin Olutfestivaali HBF ei olisi voinut valita tälle keväälle paremmin sopivaa teemaa!

– Haemme saksalaisilta panimoilta juhlavuoden oluita niin paljon kuin suinkin mahdollista saada, festivaalijohtaja Markku Korhonen lupailee. –  Varsinaisten Reinheitsgebot 500 -oluiden lisäksi tulee tietenkin tuhti paketti muita saksalaisoluita.

Berliinin Stone ja Greg Koch erikoisvieraana

Yhdysvaltalainen Stone Brewing Co on merkittävä käsityöolutpanimo USA:n länsirannikolta. Stone on alkanut valloittaa ’vanhaa mannerta’ eli Berliiniin on perustettu oma tytärpanimo. Greg Koch ja Steve Wagner perustivat panimon tasan 20 vuotta sitten vuonna 1996. Aluksi panimo sijaitsi San Marcosissa Kaliforniassa – rakennuksessa toimii nykyisin Port Brewing Co / The Lost Abbey.

Vuodesta 2005 Stone on toiminut naapurikaupunki Escondidossa. Lokakuussa 2014 perustettiin tytärpanimo USA:n itärannikolla Virginian Richmondiin, jossa tuotanto alkoi helmikuussa 2016. Jo sitä ennen aloitettiin Euroopan valloitus: tytärpanimo Stone Brewing Berlin perustettiin Berliinin Marienparkissa entisen kaasutehtaan rakennukseen heinäkuussa 2014.

– Aloitamme Stone-panimon tuotteiden maahantuonnin kesäkuun alussa, Diamond Beverages Oy:n toimitusjohtaja Walter Himanen kertoo. – Stonen perustaja Greg Koch tulee vieraaksemme Helsingin Olutfestivaalille ja esittelemme 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän panimon valikoimaa.

Johann Schlag tarjoaa HBF:lla ranskalaisia ostereita. © Kuva J.T. Laakso.

Johann Schlag tarjoaa HBF:lla ranskalaisia ostereita. © Kuva J.T. Laakso.

Stone Brewingin tuotteet ovat toki jo tuttuja myös Suomessa. – Joo, olemme saaneet ruotsalaisen maahantuojan kautta sekalaisia pikku eriä jo aikaisemmin, mutta nyt alkaa järjestelmällisempi maahantuonti, Walter Himanen lupaa. – Osa tuotteista on valmistettu Berliinin panimolla ja varmasti sen osuus kasvaa tulevaisuudessa.

Uusia käsityöpanimoita ja osterivateja

– HBF:lle tulee noin 40 näyttelyosastoa sekä festivaalin omat saksalaisten 500-vuotisjuhlaoluiden, belgialaisten oluiden ja brittiläisten cask ale -oluiden osastot, Markku Korhonen kertoo.

– Varauksia otetaan parhaillaan vastaan, mutta jo nyt tiedämme, että mukana ovat uudet pienpanimot Olarin Panimo Oy Espoosta ja Jacobstads Brewery (Pedersöre Hantverksbryggeri Ab) Uusikaarlepyystä sekä kolme virolaista käsityöpanimoa (Artesan Draft, Lehe ja Tanker).

 Ruokapuolelle tulee muun muassa tuoreita ranskalaisia ostereita, jotka ovat – ehkä yllättäen – todella mainioita herkkuja oluen, esimerkiksi portterin kanssa, Korhonen kehuu. – Ja tietenkin teeman mukaisesti saksalaisia olutmakkaroita.

Lauantaina Kaapelitehtaan pihalla grillataan kokonainen sika festarivieraiden nautittavaksi.

– Osterit lähtevät torstaina illalla Pohjois-Ranskasta eli ovat perjantaina aivan tuoreena paikalla, osteriyrittäjä Johann Schlag kertoo. – Osterin helmiäiskuoren sisällä oleva liha syödään suoraa sellaisenaan kaviaarin, sipulin tai leipäpalan kanssa. Haluamme tarjota festivaalivieraille ostereita tutustumishintaan: 2,50 € kappale, sammenmätikaviaarin kanssa 3,50 €. Lisäksi on 14 €:n ja 16 €:n osterivateja.

27 vuotta Suomessa asunut Schlag on nauttinut ostereita lähes kolme vuosikymmentä ja hänellä on esimerkiksi omaan käteen sopivaksi muotoiltu osteriveitsi.

TEHDÄÄN YHDESSÄ SUOMEN SUURIN JA AINUTLAATUISIN TAPAHTUMA,
JOKA KEHITTÄÄ ALAA ETEENPÄIN JA TUO UUSIA NAUTISKELIJOITA
OLUT-, SIIDERI- JA VISKIKULTTUURIN PARIIN. TAPAHTUMA ON TEHOKAS MARKKINOINTIKANAVA
TAVOITTAA AMMATTILAISET JA HARRASTAJAT.

Helsingin Olutfestivaali

Helsingin Olutfestivaali HBF, Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Hki, 15.-16.04.2016, avoinna pe 17-01 (14-17 vain alan ammattilaisille kutsusta), la 12-01. Pääsyliput 12 € / päivä, 20 € / kaksi päivää, 10 henkilön ryhmäliput 100 € / yksi päivä.

Written by Toimittaja

02.03.2016 klo 13:15

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] lähettiläistä kautta maailman, myös Suomessa. (Greg Koch oli jopa tulossa Helsingin Olutfestivaalille vuonna 2016.) Oluet olivat vahvoja ja jotenkin ‘karskeja’. Nimetkin sellaisia kuin Arrogant […]

  Tykkää

 2. […] lähettiläistä kautta maailman, myös Suomessa. (Greg Koch oli jopa tulossa Helsingin Olutfestivaalille vuonna 2016.) Oluet olivat vahvoja ja jotenkin ‘karskeja’. Nimetkin sellaisia kuin Arrogant Bastard tai […]

  Tykkää

 3. Reblogged this on Kerberos616.

  Tykkää

  kerberos616

  03.03.2016 at 01:51


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: