OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Ehyt-yhdistys aikoo perustaa ”Ehkäisevän päihdetyön olutseuran”

with 2 comments

EOS:n puheenjohtaja Touko Aalto esittelee asiantuntijapaneelia: Kari Kunnas Valvirasta (vas), Kristiina Hannula Ehytistä ja Esa Österberg THL:stä. © Kuva J.T. Laakso.

EOS:n puheenjohtaja Touko Aalto esittelee asiantuntijapaneelia: Kari Kunnas Valvirasta (vas), Kristiina Hannula Ehytistä ja Esa Österberg THL:stä . © Kuva J.T. Laakso.

– Olemme parhaillaan suunnittelemassa oman olutseuran perustamista, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula laukaisee. – Nimeksi on kaavailtu Ehkäisevän päihdetyön olutseura.

Hannula osallistui Eduskunnan Olutseuran järjestämään keskustelutilaisuuteen alkoholilainsäädännön uudistamisesta torstai-iltana (25.02.2016) Helsingissä.

Pienpanimoliittoa paneelissa edustanut Mika Tuhkanen porilaisesta Beer Hunters Panimosta tiivisti panimoiden kannan ongelmakenttään kuvaannollisesti.

– Ajattelin tänne tullessani, että menen panimoravintolan tiskille ja ostan kaikille maukkaan oluttuopin, Tuhkanen aloitti – mutta tuotti osallistujille pettymyksen: – Ei.

– Sitten ajattelin ostaa kaikille kauniin olutpullon, jonka etiketissä on aivan eduskuntatalon näköinen kivirakennus. Mutta: Ei.

– Lopulta mietin, että ostan tiskiltä kaikille pullon olutta maisteltavaksi kotona keskustelun antia sulatellessa. Ei.

Yleisö kuunteli puheenvuoroja hiljaisena: nyt on aika hyvä tahtotila uudistuksissa. © Kuva J.T. Laakso

Yleisö kuunteli puheenvuoroja hiljaisena: nyt on aika hyvä tahtotila uudistuksissa. © Kuva J.T. Laakso

Mika Tuhkasen mukaan suomalainen alkoholilainsäädäntö estää nykyisin kaiken tämän: – Ravintolassa saa ostaa vain kaksi annosta kerrallaan – tai ostaa saa, mutta pöytään ei voi kantaa useampia. Jos olut sattuu olemaan vaikkapa 5,3-prosenttista, sitä ei voi ostaa yleisesti kaupoista, vaan ainoastaan Alkon myymälästä – jos se sattuu olemaan valikoimassa.

Oluen myyminen ravintolasta asiakkaalle mukaan illan päätteeksi on Suomessa kiellettyä. Panimoltakin suoramyynti asiakkaille on kielletty.

Tuhkasen luettelo kuulostaa ankean tilanteen jankuttavalta toistolta, mutta tällaiset suomalaisilta tiukasti kielletyt asiat ovat yleisesti aivan tavallista arkea muualla maailmassa.

Eduskunnan Olutseuran puheenjohtaja Touko Aalto (vihr.) oli tilaisuuden jälkeen hyvin tyytyväinen, vaikka keskustelu pysyikin aika tutuissa uomissa.

– Pieni askel olutväelle, mutta suuri askel suomalaiselle alkoholipoliittiselle keskustelulle, Aalto muotoilee.

Aallon mielestä käynnissä olevassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa olisi – olutnäkökulmasta – kaikkein tärkeitä saada pienpanimoille suoramyyntioikeus.

Liian vähälle huomiolle Aallon mielestä on jäänyt eri päätösten yhteisvaikutusten arvionti niin kansantalouden kuin kansanterveydenkin kannalta.

* Viime vuoden (2015) toukokuussa perustetun Eduskunnan Olutseuran EOS:n tilaisuus pidettiin Panimoravintola Bruuverissa Kampin kauppakeskuksessa. Tilaisuus lähetettiin suorana verkkotelevisiossa.

* Lue: Kaikki tausta-artikkelit – ja seuraa keskustelua jatkossakin!

Mainokset

Written by Toimittaja

26.02.2016 klo 08:44

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Reblogged this on Kerberos616.

  Tykkää

  kerberos616

  27.02.2016 at 05:20

 2. Hienoa! Odotettu juttu.

  Tykkää

  Raitis

  26.02.2016 at 10:52


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: