OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Alkoholilain uudistuksessa poistetaan ravintoloiden rajoituksia

with one comment

Ministeri Juha Rehula

Ministeri Juha Rehula

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli tänään torstaina (11.02.) ehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle. Esitys helpottaisi ravintoloiden rajoitteita ja pidentäisi Alkon aukioloaikoja iltayhdeksään.

– Pohjaesityksessä on haettu tasapainoa toisaalta alkoholihaittojen vähentämisen, toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä, ministeri Rehula sanoo.

Uudistettu laki vapauttaisi alkoholilainsäädäntöä ja helpottaisi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Ravintoloiden anniskeluaikojen ja asiakaspalvelun säännöksiä vapautettaisiin.

Myös anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin (A), viineihin (B) ja keskiolueen (C) luovuttaisiin. Ravintoloiden pidennetyt anniskeluajat muuttuisivat pelkän ilmoitusmenettelyn pariin.

– Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin, Rehula toteaa.

Hallitus haluaa vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja ja kustannuksia yhteiskunnalle. Suorat kustannukset ovat nyt noin 1,3 miljardia euroa. Lisäksi monet välilliset kustannukset vielä moninkertaistavat kulupuolta. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on edelleen keskeinen alkoholilain uudistusta ohjaava näkökulma.

– Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa, Rehula pohtii. – Tämä tarkoittaa, että vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin.

Rehula ehdottaa Alkon aukioloaikojen yhtenäistämistä päivittäistavarakaupan kanssa eli arkisin kello 9-21.

Panimoille ei ulosmyyntioikeutta

Juomakulttuurin kehittämisen kannalta oleellisista uudistuksista ministeri Juha Rehula ottaa esityksessään kantaa päivittäistavarakaupan oikeuteen myydä vahvojen oluita ja viinejä: oikeutta ei ole tulossa.

Sen sijaan varsinkin pienpanimoille erittäin tärkeään ulosmyyntioikeuteen panimolta suoraan asiakkaille ei tällä perusteella ole tulossa mitään muutosta.

Suomalaisilla marjaviinitiloilla ja maaseudun sahtipanimoilla on oikeus myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille, myös alkoholipitoisuudeltaan 4,7 prosenttia vahvempia tuotteita.

Hallituspuolueet arvioivat alkoholilain kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta. Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on saada lakiluonnos lausunnoille maaliskuussa.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle tulevan kesän alkupuolella. Lainsäädännön tulisi voimaan 1.1.2017.

Mainokset

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

    kerberos616

    22.02.2016 at 15:14


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: