OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 51-15: Sanoin kuvaamattoman upea stout!

with one comment

Black Hole, Mikkeller ApS, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

Pisteitä: 100+ / 100, Koffin Portteri –asteikolla 98 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys joulun ja talven 2015-16 maukkaimmasta kausioluesta!

* Lue: Joulun ja Talven kausioluita 2015-16.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, paksu, tiheä, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, rusinamainen, paahteinen, tervamainen. Maku on täyteläinen, ’taivaallinen’ – jokin paahteinen, vaniljamainen aromimaailma johdattaa aivan ulottumattomiin syövereihin: mustaan aukoon! Makeahko suutuntuma saattaa maistajan matkalle uusiin tuntemattomiin kuvioihin. Paahtuneen kahvimainen. Sanoin kuvaamattoman upea! Käsittämättömän taidokas!

Valmistuksessa käytetään pale-, suklaa- ja savustettuja maltaita, paahdettua ohraa, kaurahiutaleita, cassonadesokeria, kahvia (0,7 %), hunajaa (0,2 %) ja vaniljaa (0,1 %). Humalalajikkeet ovat Amarillo ja Simcoe.

Ruokajuomaksi liian arvokas, kannattaa siis nauttia maistellen. Valmistaja suosittelee seuralaiseksi voimakkaita juustoja.

Black Hole (’musta aukko’) on vuonna 2006 aloittaneen Mikkellerin ensimmäisiä tuotteita. Mikkel Borg Bjergsø oli matematiikan ja fysiikan opettaja, joka alkoi kiinnostua oluiden monipuolisuudesta. Lapsuudenystävänsä Kristian Kellerin kanssa hän aloitti kotiolutkokeilut omassa keittiössään. Vuosina 2005 ja -06 he tarjosivat keittiöoluita ystävilleen.

Ensimmäiset laajan levityksen kaupalliset oluet valmistettiin Ørbækin pienpanimolla ja sitten vieläkin laajemmin Gourmet Bryggerillä. Kristian Keller jäi pois panimokuviosta vuonna 2007 ja ryhtyi musiikkitoimittajaksi.

Mikkel Borg Bjergsø.

Mikkel Borg Bjergsø.

Mikkeller valmistaa pääosan tuotannostaan Belgiassa Dirk Naudtsin yhdessä vaimonsa Saskian kanssa vetämässä De Proef Brouwerijssa (’kokeilupanimo’). Nykyisin Mikkellerin oluita viedään 40 maahan. Vuosituotanto on noin 1,7 miljoonaa litraa olutta.

Mikkellerillä on kuusi baaria Tanskassa, myymälä Kööpenhaminassa, olutbaareja Reykjavikissa Islannissa, San Franciscossa ja San Diegossa USA:ssa, Barcelonassa Espanjassa, Tokiossa Japanissa, Soulissa Etelä-Koreassa ja kaksi paikkaa Bankokissa Thaimaassa. Uusin on joulukuussa avattu Mikkeller Bar Aarhus Tanskassa.

Toukokuussa jo neljänä vuonna järjestetty CBC (Copenhagen Beer Celebration) –olutfestivaali tunnetaan myös aloitteentekijän Mikkellerin nimellä. Viides tapahtuma on 13.-14.05.2016.

Vuonna 2016 Mikkeller viettää 10-vuotisjuhlavuottaan.

J.T. LAAKSO

13,1 %-til., kantavierre 25,2 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 53,1 EBU, väri 276 EBC, tumma pintahiivaolut, Imperial Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Tuotannossa vuodesta 2006 alkaen.

Kertalasipullo 0,375 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,98 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

14.12.2015 klo 08:51

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

    kerberos616

    14.12.2015 at 14:48


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: