OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Panimoliiton kysely: Suomalaiset ovat joulunakin lager-kansaa

with one comment

Suomalaiset yhdistävät mieluiten tummat oluet hieman raskaampien jouluruokien kuten kinkun kanssa ja kevyet oluet kalan ja kalkkunan kanssa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimeksiannosta Taloustutkimus selvitti suomalaisten näkemyksiä eri oluttyyppien sopivuudesta yleisimpien jouluruokien kanssa.

Joulun kausiolutvalikoima on kirjava mutta suomalasten suosikit ovat tumma ja vaalea lager. © Kuva J.T. Laakso.

Joulun kausiolutvalikoima on kirjava mutta suomalasten suosikit ovat tumma ja vaalea lager. © Kuva J.T. Laakso.

Kyselystä selviää, että lähes puolet (46 %) 18−70-vuotiaista suomalaisista pitää tummaa lageria joulukinkun kanssa parhaiten yhteen sopivana oluena. Vaalea lager sopii parhaiten kalkkunan ja graavilohen kanssa ja vehnäolut kalkkunan kanssa.

Suomalaiset yhdistävät oluen myös jälkiruokaan. Tumma stout tai porter mielletään puolestaan parhaiten juustojen sekä suklaan kanssa nautittavaksi. Lisäksi rosolliin, juureslaatikoihin ja lipeäkalaan yhdistyy luontevimmin vaalea lager.

Vuosisatojen perinne

Suomessa on parhaillaan käynnissä olutbuumi, mutta olut on kuulunut suomalaisten joulupöytään jo vuosisatoja. Suomalaisen joulupöydän ruokalajit ovat vaativia esimerkiksi viinille, mutta olut sopii niiden kanssa yhteen mainiosti.

– Olut on varma juomavalinta läpi aterian. Olutvalikoima on Suomessa laaja ja monipuolinen ja kaikille jouluaterian ruokalajeille löytyy sopiva olut. Monelle maistuu parhaiten vaalea tai tumma lager, joka joulupöydän lisäksi sopii myös joulusaunaan ja seurustelujuomaksi, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen pohtii.

Joulu on kesän jälkeen yksi tärkeimpiä sesonkeja oluen myynnissä. Joulukuussa myydään olutta noin 20−30 % enemmän kuin esimerkiksi loka-marraskuussa. Viime vuonna Taloustutkimuksen kuluttajatutkimuksessa yli puolet suomalaisista kertoi tarjoavansa olutta joulupöydässä.

Olut on alkoholipitoisuudeltaan mieto ja siksi myös vähäkalorinen alkoholijuoma. Kohtuullisesti nautittuna oluella on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia ja olut sisältää myös monia tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Joulupöydässä on hyvä olla tarjolla myös alkoholitonta olutta.

Kotimaiset joulu- ja talvioluet ovat lähiolutta. Oluiden valmistuksessa käytetty mallasohra on peräisin suomalaisilta pelloilta.

Panimoliitto tunnusPanimoliiton teettämänä Taloustutkimus toteutti suomalaisten alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen kesäkuussa 2015. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1162 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa.

* Tutustu:  Joulun ja talven kausiolutvalikoimaan Suomessa.
* Osallistu: OlutKansanÄänestykseen Maukkaimmasta Kausioluesta Jouluna 2015.

Mainokset

Written by Toimittaja

11.12.2015 klo 11:09

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Panimoliiton kysely: Suomalaiset ovat joulunakin lager-kansaa […]

    Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: