OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

Olut-Suomi – Maltainen Joulukalenteri 2015: 06. Itsenäisyyspäivänä nautitaan Suomen Parasta Olutta

with one comment

* Lue: Kaikki joulukalenterin olutvinkit!
* Lue lisää: Joulu- ja talvioluet 2015!
* Osallistu OlutKansanÄänestykseen vuoden 2015-16
maukkaimmasta joulu- ja talvioluesta!

* Lue lisää Olutarvioita.

* Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

8,0 %-til., kantavierre 20,0 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 72,5 EBU, väri 339 EBC, tumma pintahiivaolut, suodattamaton pullossakäyvä täysmallas-stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Tuotannossa marraskuusta 2005 alkaen. 5000 litran erikoiserä, pullottaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila, valmistunut 16.11.2015.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,84 €. Jakelu Juomatalo Pikkulintu Oy, Hki.

Pisteet 94 / 100, Koffin Portteri –asteikolla 96 / 100.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, runsas, kuplainen, laskeutuu nopeasti, säilyy pitkään ja kestävästi matalana kuplaisena kantena oluen pinnalla, pitsikuviot hyvin vähäisiä. Tuoksu on voimakas, katkeromainen, paahteinen, tervamainen.

Maku on täyteläinen, yrttimäinen, paahteinen, lakritsamainen, tervamainen, öljymäinen, tasapainoinen, tyylikäs, luonteikas, maukas. Hiivakerros pullon pohjalla on tässä erässä hyvin vaatimaton.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, wienna-, karamelli- ja paahdettua mallasta. Humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Tomahawk, Simcoe ja Amarillo. Siperian valmistustekniikka on osin panimomestarin salaisuus, mutta nämä ainestiedot ovat menneiltä vuosilta. Reseptin (mahdollisia) muutoksia ei ole paljastettu. Alkon laboratorion julkisissa mittaustuloksissa on huomattaviakin eroja: 8,0 %-til. (2013: 8,0 %), kantavierre 20,0 (20,4) ˚Pl, katkeroainepitoisuus 72,5 (95,5) EBU, väri 339 (270) EBC.

Ruokajuomana paahtopaistin ja jälkiruokien, tumman suklaan ja sekahedelmäkeiton kanssa.

Siperia stoutin ensimmäinen erä valmistui tasan kymmenen vuotta sitten marraskuussa 2005. Elokuussa 2015 Siperia valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi 2015. Siperia on ollut tuotannossa juhlavan vuosikymmenen ajan, pääasiassa hana-anniskelussa olutravintoloissa. Vuonna 2010 valmistettiin pieni erikoisversio isoon (0,5 l.) pulloon ja vuonna 2013 pikkupulloversio (0,33 l.) Alkon jouluvalikoimaan.

Suomen Paras Olut –nimityksen jälkeen OLUTVERKON toimitustiimi oli yhteydessä Alkon olutvalikoimista vastaaviin toiveenaan saada olut laajaan jakeluun eli pullotettuna Alkon valikoimaan. Ja muutaman viikon kuluttua 5000 litran erä pullotettiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

Siperian etiketti on sama kuin vuoden 2013 pullotteessa (suunnitellut Huugo Taivalkorpi), mutta LWT:n omissakin tuotteissaan käyttämälle kiiltävälle muovipaperille painettuna. LWT:n repäisykorkin sijasta pullo on suljettu Koskipanimon käyttämällä Panimoravintola Plevnan juhlavan komealla kruunukorkilla.

J.T. Laakso / OlutTiedotuksen testiryhmä

Written by Toimittaja

06.12.2015 klo 08:30

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hyvää itsenäisyyspäivää! Siperia helpottaa näin Tuntematonta katsellessa!

    Tykkää

    Rokka-ri

    06.12.2015 at 13:13


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: