OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

Suomen Parasta Olutta 2015 Siperia Stoutia juhlistettiin voittajagaalassa

with 5 comments

Suomen Paras Olut -tunnusSuomen Paras Olut 2015 on Siperia Imperial Stout (8,0 %). Valmistaja on Koskipanimo Oy, joka toimii panimoravintola Plevnan yhteydessä Finlaysonin korttelissa Tampereella.

* Lue: OLUTVERKON Testiryhmän arvio artikkelin lopussa.

Viidettä kertaa – vuodesta 2011 alkaen – järjestetty Suomen Paras Olut -kilpailu innoitti mukaan 22 vuosien 1819 ja 2015 välillä toimintansa käynnistänyttä panimoa yhteensä 176 tuotteella. Suomessa on nyt 55 oluen valmistajaa, joten kilpailussa oli runsas kolmannes.

Kilpailun tuloksia juhlistetaan myös torstaista lauantaihin Helsingin Rautatientorilla järjestettävässä Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtumassa ja Syystober-oluttapahtumassa.

Koskipanimon Sam Viitaniemi lasissaan Siperia - Suomen Paras Olut 2015. © Kuva J.T. Laakso.

Koskipanimon Sam Viitaniemi lasissaan Siperia – Suomen Paras Olut 2015. © Kuva J.T. Laakso.

Siperia Imperial Stout on ollut tuotannossa kymmenen vuotta. Se oli alunperin helsinkiläisen Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotisjuhlaolut syksyllä 2005. 

Tunnetun tarinan mukaan Siperian hyytävän etiketin luonnosteli Pikkulinnun asiakas paperilapulle baaritiskin äärellä.

Toisen paljon toistetun tarinan mukaan Pikkulinnun ravintoloitsija Markku Ristevirta oli halunnut alunperin uudenlaisen, kunnon oluen työnimeltään ”Brutal”.

© Kuva: Alko.

Panimomestari Sam Viitaniemen ensikommentti oli ollut, että ”sellaista Brutalia juon kyllä minä ja sinä, mutta ei kukaan muu!” Tämän jälkeen Viiitaniemi valmisti Siperian.

Siperiasta valmistettiin vuonna 2010 tammikypsytetty versio, joka pullotettiin ja myytiin Alkon valikoimassa (18,21 € / 0,5 l.). Vuonna 2013 Alkon jouluolutvalikoimassa oli erä tavallista Siperiaa (4,50 € / 0,33 l.).

Heinäkuussa (22.07.2015) järjestetyssä Suomen Paras Olut –karsinnassa Suomessa valmistetun 176 oluen joukosta  valikoitui 11 panimon 21 tuotetta, jotka palkittiin Suomen Paras Olut –gaalassa tänään keskiviikkona 19.08.2015.:

Sarja 1. Vaalea lager enintään 4,7 %
1. South Pacific Lager (4,5 %), Stadin Panimo Oy, Hki
2. Höpken Pils (4,2 %), Bitter B Oy / Suomenlinnan panimo, Vantaa / Hki
3. Karjala (4,5 %), Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Royal Unibrew AS, Tanska

Sarja 2. Vaalea lager yli 4,7 %
1. Mississippi Beer (5,0 %) Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
2. Stadin Lager (5,3 %), Stadin Panimo Oy, Hki
3. Tosi Vahva Karhu (8,0 %), Oy Sinebrychoff Ab, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Tanska

Sarja 3. Tumma tai värillinen lager
1. Marsalkka Tumma Lager (4,6 %), Saimaan Juomatehdas Oy, Mikkeli
2. Bryggeri Spezial (5,2 %), Rakuuna Olut Oy, Hki / Lammi
3. Red Granite Lager (5,2 %), Bitter B Oy / Suomenlinnan panimo, Vantaa / Hki

Sarja 4. Ale enintään 4,7 %
1. Maku Amber Ale (4,5 %), Maku Brewing / Jussi Olut Oy, Tuusula
2. Saimaa Blonde Ale (4,5 %), Saimaan Juomatehdas Oy, Mikkeli
3. Malmgård Blond Ale (4,2 %), Malmgårdin Panimo Oy Ab, Loviisa

Sarja 5. Perinteinen ale yli 4,7 %
1. Siperia Imperial Stout (8,0 %), Koskipanimo Oy, Plevna, Tre
2. Huvila X-Porter (7,0 %), Malmgårdin Panimo Oy Ab, Loviisa
3. Kievari Imperiaali Stout (9,2 %), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Sarja 6. Amerikkalaistyylinen ale yli 4,7 %
1. Papan Vanilla Stout (6,8 %), Papabeers / Pyynikin Käsityöläispanimo Oy, Tre
2. Maku IPA (7,3 %), Jussi Olut Oy / Maku Brewing, Tuusula
3. Malmgård Emmer IPA (6,2 %), Malmgårdin Panimo Oy Ab, Loviisa

Sarja 7. Vehnäolut
1. Weizen Bock (7,5 %), Koskipanimo Oy, Plevna, Tre
2. Wasaborg Savuvehnä (5,5 %), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
3. Brewer’s Special Belgian Wheat (4,7 %), Saimaan Juomatehdas Oy, Mikkeli

Edellisinä vuosina SPO-kisaan on osallistuttu seuraavasti:

* 2014: 131 olutta 20 panimoa – SPO: American Lager (4,5 %), Stadin Panimo,
* 2013: 146 olutta 21 panimoa – SPO: Kievari Imperiaali Stout (9,2 %), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila,
* 2012: 127 olutta 18 panimoa – SPO: Prykmestar Wehnäbock (6,2 %), Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki,
* 2011: 99 olutta 17 panimoa – SPO: Porter (7,2 %), Sinebrychoff, Kerava.

Vuonna 2011 kilpailu järjestettiin Lahden messukeskuksessa ja sen jälkeen Syystober-tapahtuman yhteydessä Helsingissä. Kilpailun järjestäjä on Suomalainen Olut ry.

Suomen Paras Olut 2015 -kilpailuun osallistuneet 22 panimoa:

Ravintola Porin Steak & Whisky House Ky / Beer Hunter’s Panimo, Pori
Bock’s Corner Brewery Oy, Vaasa
Oy Hartwall Ab, Hki / Lahti / Royal Unibrew AS, Tanska
Koskipanimo Oy, Tre
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
Lammin Sahti Oy, Hämeenlinna
Maku Brewing / Jussi Olut Oy, Tuusula
Captol Invest Oy, Hki / Lakeuden Panimo Oy, Mallaskoski, Seinäjoki
Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa
Mathildedalin Kyläpanimo Oy, Matilda, Salo
Nokian Panimo Oy, Nokia
Olvi Oyj, Iisalmi
Pyynikin Käsityöläispanimo Oy, Tre
Rakuuna Olut Oy, Hki, Lammi
Malty-J Oy / Rekolan Panimo, Fiskari, Raasepori
Ruosniemen Panimo Oy, Pori
Saimaan Juomatehdas Oy, Mikkeli
Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Tanska
Stadin Panimo Oy, Hki
Bitter B Oy, Hki / Suomenlinnan Panimo-Sveaborgs Bryggeri, Vantaa, Hki
Teerenpeli Panimo ja Tislaamo Oy, Teerenpeli Yhtiöt Oy, Lahti
Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

Suomen Paras Olut 2015 –kilpailussa oluet sijoitettiin seitsemään sarjaan.

* SARJA 1: Vaalea lager enintään 4,7 %. Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lager -päätyylin oluet kuten lager, pils, helles, dortmunder (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan), joiden alkoholipitoisuus on enintään 4,7 %.

* SARJA 2: Vaalea lager yli 4,7 %. Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit -päätyylin oluet kuten lager, pils, helles, dortmunder, bock (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan), joiden alkoholipitoisuus on yli 4,7 %.

* SARJA 3: Tumma tai värillinen lager. Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut värilliset ja tummat lager -päätyylin oluet kuten münchener, wiener, amber, dunkel (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan).

* SARJA 4: Ale enintään 4,7 %. Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut oluet, joiden alkoholipitoisuus on enintään 4,7 %. Sarjassa voivat olla mukana mm. alet, portterit ja stoutit, pois lukien vehnäoluet sekä marja- ja hedelmäoluet.

* SARJA 5: Perinteinen ale yli 4,7 %. Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut oluet, joiden alkoholipitoisuus on yli 4,7 %. Sarjassa voivat olla mukana mm. alet, luostarioluet, portterit ja stoutit, pois lukien vehnäoluet sekä marja- ja hedelmäoluet.

* SARJA 6: Amerikkalaistyylinen ale yli 4,7 %. Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut amerikkalaistyyliset oluet, joiden alkoholipitoisuus on yli 4,7 %. Sarjassa voivat olla mukana mm. alet, portterit ja stoutit, pois lukien vehnäoluet sekä marja- ja hedelmäoluet.

* SARJA 7: Vehnäolut. Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet, joiden alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Sarjassa voivat olla mukana niin saksalais-, belgialais- tai amerikkalaistyyppiset vehnäoluet pois lukien marja- tai hedelmäoluet.

* Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere

8,0 %-til., kantavierre 21,0 %, katkeroainepitoisuus 100 EBU, väri 300 EBC, tumma pintahiivaolut, täysmallas-stout.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,40 e.

Pisteet 100 / 100 Koffin Portteri –asteikolla 100 / 100.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, melko niukka, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on paahtunut, suklaamainen. Maku on täyteläinen, paahtunut, lakritsamainen, hennosti suklaamainen, samettimaisen pehmeä, tasapainoinen, esille nousee myös humalien katkeromainen potku. Lajikkeet ovat amerikkalaiset Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk ja Vanguard.

Siperia merkitsee käsitteenä hyisen kylmää aluetta, jonne toisinajattelijat ja vangit karkoitettiin tsaarin Venäjällä. Tsaarin hovihan itse naukkaili vahvaa brittiläistaustaista portteria takkatulen ääressä palatseissaan. Juuri tästä mieltymyksestä on tullut vahvan portterin nimissä käytetty Imperial – keisarillinen.

Tamperelainen Siperia suo tämän saman nautinnon oluenystäville – säätyyn ja luokkaan katsomatta.

Siperia on parhaimmillaan jälkiruokien kanssa: tumma suklaa, suklaakakku, kuivatut hedelmät ja – maun mukaan – sikari, jopa viski. Myös kuiva, lämmittämätön liha sopii, kuten pubinaposteltavana tarjotut salamit ja kovat vahvat juustot.

Written by Toimittaja

19.08.2015 klo 18:35

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sorry, mutta niissä mätkii alkoholi niin läpi, että ei uppoa. Suuret oluet oli pettymys, kun juuri mitään ei tuntunut löytyvän alle 6 %. Parit miedommat IPAt, joita maistoin olivat kai liian kylmiä, kun niissä ei ollut oikein mitään IPAn makua. Tai ainakin toivon, että vika oli lämpötilassa eikä oluessa…

    Tykkää

    Arto Rautio

    20.08.2015 at 11:20

  2. TOIMII !!

    Tykkää

    Juri Korpinen

    20.08.2015 at 00:21

  3. Loistava valinta!

    Tykkää

    Antero Tienaho

    19.08.2015 at 23:43

  4. Yäk. Mikään 8-prosenttinen oluena myyty ei ole juotavaa.

    Tykkää

    Arto Rautio

    19.08.2015 at 22:57

  5. Wuub! Wuub!

    Tykkää

    Noora Niemi

    19.08.2015 at 21:21


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: