OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 31-15: Raikas mausteinen witbier Belgiasta on mainio kesäolut

leave a comment »

Grisette Blanche Witbier, Brasserie St-Feuillien SA, Le Roeulx, Hainaut, Belgia

Pisteitä: 95 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys kesän 2015 maukkaimmasta kausioluesta!

st-feuillien grisette blanche wit isopulloVäri on vaalea, keltainen, sitrusmainen, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, melko vähäinen. Tuoksu on hedelmämäinen, maustemainen.

Maku on keskitäyteläinen, hedelmämäinen, sitrusmainen, maustemainen, korianterimainen, appelsiininkuorimainen, maukas, luonteikas. Sitruunan raikas aromi on hyvin vahva.

Ruokajuomana vaalean lihan, kanan ja salaatin kanssa. Olut sai hopeamitalin Brysselissä vuonna 2013 witbier-sarjassa.

Oluen vahvuudesta on ristiriitaista tietoa: olutravintolan hanatieto on 5,2 %, valmistajan mukaan vahvuus on 5,5 %, mutta lähteistä löytyy myös 5,0 %, jopa 3,5 %.

Tuotannossa on neljää erityylistä Grisetteä, kaksi perinteistä olutta: Blonde (5,5 %) ja Blanche (5,5 %) sekä kaksi hedelmäolutta: Cerise (3,5 %) ja Fruit des bois (3,5 %).

Panimo on ollut Friartien perheyritys vuodesta 1873, Stéphanie Friart Rosesta alkaen viidenteen polveen. Suvun nykyinen johtomies Benoît Friart on myös Le Roeulx’n pormestari. Vuosituotanto on noin 3,3 miljoonaa litraa.

Panimon nimi tulee alueella 600-luvulla vaeltaneen irlantilaismunkki Feuillenin mukaan. Seuraajat rakensivat munkin kunniaksi paikalle kappelin, josta vuonna 1125 tuli luostari, abbaye de Prémontrés, myöhemmin l’Abbaye de St-Feuillien du Roeulx.

Nimi Grisette tarkoittaa tietyn belgialaisalueen perinteistä olutta yleensä. 1900-luvun alkupuolella kaikilla valmistajilla oli oma grisettensä, joka tyylillisesti oli lähinnä saison.

* Affligem? Alunperin (ilmeisesti – esimerkiksi Michael Jacksonin vuonna 2005 ilmestyneessä flaaminkielisessä belgiolutkirjassa tuottajaksi mainitaan vielä Affligem) tämän nykyisin vakiintuneimman ja tunnetuimman Grisetten tuottaja oli Brouwerij Affligem –luostaripanimo (Abdij van Affligem, perustettu vuonna 1074, Affligem, Flemish Brabant, 25 km Brysselistä luoteeseen), jossa oluenvalmistus alkoi vuonna 1790.

Nimellä Brouwerij De Smedt panimo siirtyi vuonna 2000 hollantilaisen Heinekenin konsernin omistukseen ja vuonna 2008 Heinekenin belgialaispanimo Alken-Maesin (Opwijk, 10 km Affligemista koilliseen) yhteyteen. 1.5.2010 Alken-Maesin / Heinekenin panimon nimi muutettiin muotoon Affligem Brouwerij BDS.

J.T. LAAKSO

5,2 %-til. (3,5; 5,0 %; 5,5 %), vaalea maustettu vehnäolut, belgityylinen valko-olut, witbier, suodattamaton, pullossakäyvä pintahiivaolut.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 8,30 €, 0,3 l. – 5,40 €. Myös kertalasipullo 0,25 l. ja 0,75 l. Maahantuoja Diamond Beer Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

27.07.2015 klo 08:18

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: