OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 19-15: EU-puheenjohtaja Latvia on olutperinteiden maa

leave a comment »

Frišs Pluškoka, SIA ”Valmiermuižas alus”, Valmiermuiža, Latvia    

Pisteitä: 95 / 100  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Latvia on Euroopan Unionin puheenjohtajamaa alkuvuoden ajan (1.1.-30.06.2015). Keskimmäinen kolmesta Baltian tasavallasta on myös erittäin rikkaan olut-, panimo- ja (marja)viinikulttuurin maa. Modernit kansainväliset käsityöoluet kiinnostavat myös latvialaisia, niin maistelijoita kuin valmistajiakin. Matkailijan kannattaa tutustua Latviassa myös omaan perinteeseen, josta ”uusperinteinen” Valmiermuižas alus -panimo on hieno esimerkki. 

* Kiinnostuitko Latvian olutkulttuurista? Lähde mukaan tutustumaan paikan päälle:  Baltijas lielākais alus festivāls eli kansan suussa ”Latvian Olutfestivaali” 29.-31.05.2015 pääkaupunki Riikan keskustassa. * TAI: Järjestä ryhmällesi Latvian olutilta / Baltian olutilta!

OLUTVERKON testiryhmä

Valmiermuizas Friss Seljankukka-olutsekoite, LatviaVäri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, kuplainen, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on ruohoinen, kukkamainen, maustemainen. Maku on keskitäyteläinen, siirappimainen, suutuntumassa makeutta, kukanvarsimaisesti ruohomainen, pehmeä, maustemainen, yrttimäinen. Maistuva erikoisuus, aikuiseen makuun.

Olutsekoitejuoma (alus kokteilis – olutkoktaili) valmistetaan alkuperäisiä baltiansaksalaisten kehittämiä reseptejä kunnioittavan, vuonna 2009 aloittaneen panimon ensimmäisen olutlaadun (Valmiermuiža gaišais alus, 5,2%, vaalea, pastöroimaton, suodatettu) ja seljankukkamehun sekoituksena suhteessa 6:5.

Panimo SIA Valmiermuižas alus on aloittanut valmistuksen vuonna 2009 yli vuoden kestäneiden valmistelujen jälkeen. Valmiermuiža on kylä ison Valmieran kaupungin rajalla, Latvian pohjoisen osan, Vidzemen keskellä, aivan Gaujan mahtavan kansallispuiston vieressä.

Kylän ohi kulkee toinen haara keskiajalla tärkeästä Pietarin tiestä, joka lähtee Riiasta ja yhdisti aikanaan Keski-Euroopan ja Venäjän. Valmiermuižan linnoitus on alkanut rakentua vuonna 1624, mutta panimon etiketeissä on vuosi 1764, jolloin baltiansaksalainen kartanonherra alkoi valmistaa olutta.

Nykyisen panimon ensimmäinen olut on vaalea pastöroimaton suodatettu gaišais alus (5,2 %) ja seuraava tumma versio tumšais alus (5,8 %). Uusin tuote on 50 vuorokautta kypsytetty talven kausiolut ziemas alus (7,0 %). Oluet ovat jakelussa pullotettuina ja avaamisesta viikon tarjoilukuntoisina säilyvinä astioituina.

Kaikista kolmesta oluesta valmistetaan myös suodattamaton versio, joka astioidaan tammitynnyreihin, laatu taataan kolmeksi päiväksi avaamisesta. Lisäksi on valmistettu rajoitettu 5840 numeroidun pullon erä suodatettua olutlikööriä trejledus alus (8,8 %) sekä seljankukka-sekoiteolut.

J.T. LAAKSO

2,8 %-til., vaalea olutsekoitejuoma. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

04.05.2015 klo 09:52

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: