OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 17-15: Saksalainen käsityöpanimo esittelee perinteisiä oluttyylejä

leave a comment »

Freigeist Köpenickiade, valmistuttaja Braustelle Helios, Ehrenfeld-Köln / Freigeist Bierkultur, Stolberg, Nord-Rhein-Westfalen, Saksa; valmistaja Brauerei Göller, Zeil am Main, Saksa    

Pisteitä: 96 / 100  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Väri on vaalea, sitruunankeltainen, läpikuultava, samea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, isokuplainen, jättää paksua pitsikuviota lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmämäinen, sitrusmainen, mausteinen. Maku on kevyehkö, kuiva, karhea, hapokas, tasapainoinen, maukas, erikoisolueksi helposti juotava. Tyylikäs, Berliner Weisse –vehnäoluttyylin mukainen. Pullon pohjalla on paksu hiivasakka, jonka sekoittaminen mukaan samentaa ja pehmentää olutta selvästi ja hedelmäinen aromikkuus vahvistuu.

Valmistuksessa käytetään muinaisvehnälajiketta spelttiä ja ohramallasta. Oluen sekaan voi / kuuluu sekoittaa marjahilloa tai vadelmasiirappia.

Ruokajuomana liharuokien ja makkaran kanssa, siirapilla maustettuna hedelmä- ja marjajälkiruokien kanssa. Raikas mieto kesäinen terassijuoma sellaisenaan.

Köpenickiaden valmistuttaja on Freigeist Bierkultur (’vapaahenkinen olutkulttuuri’), joka on vuonna 2001 käynnistyneen ravintola ja panimo Braustelle Heliosin perustajien Peter Esserin ja Sebastian Sauerin erikoisoluita valmistuttava yksikkö. Oluet valmistetaan muutamassa eri panimossa, Brauerei Göllerilläkin useita merkkejä.

Freigeist Bierkultur tekee tinkimätöntä kulttuurityötä ja valmistaa perinteisiä, häviämässäkin olevia saksalaisia oluttyylejä. Berliner Weisse on pääkaupungin tienoolla ainakin 1600-luvulta lähtien valmistettu suosittu erikoisuus. Oluella on alueellinen nimisuoja ja Saksan Olutinstituutin mukaan sitä aitoa valmistaa ainoastaan yksi panimo Berliner-Kindl-Schultheiss Brauerei GmbH. Vuodesta 1870 toiminut perinnepanimo fuusioitui lagerpanimo Schultheissiin tammikuussa 2006. Yhtiö on osa Saksan suurinta panimokonsernia Brau und Brunnen, joka puolestaan kuuluu Radeberger-ryhmään. Berliner Weissen markkinaosuus Saksassa on noin 1 %.

Määritelmän mukaan Berliner Weisse on vahvuudeltaan vain 2,5-2,7 %. Hiivan lisäksi käymisessä vaikuttaa Lactobacillus delbrückii –basilli. Useat perinteitä kunnioittavat panimot Euroopassa ja Yhdysvalloissa kokeilevat myös Berliner Weisse –tyylisiä oluita. Tuorein löytyy Helsingistä: Sinebrychoff on valmistanut kesäkaudelle 2015 edellisenä syksynä kilpailun voittaneen Jani Suomalaisen ideoiman Olutmestarin Bärliinerin (3,8 %).

USA:n vallankumoukselliset ovat tämänkin tyylin saattaneet uuteen uskoon. New Belgium Brewing –panimo Coloradossa on valmistanut Imperial Berliner Style Weisse (7,0 %) oluen. Valmistuserä jäi ainoaksi vuonna 2010.

* Lue myös: Sinebrychoffin olutmestari Jani Suomalaisen Bärliineri (3,8 %) kesäisenä hanajuomana.

J.T. LAAKSO

3,5 %-til., kantavierre  °Pl, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, vaalea pintahiivaolut, suodattamaton Berliner Weisse –tyylinen vehnäolut. Uutuus joulukuussa 2014.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,49 €. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy, Hki. 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

20.04.2015 klo 09:42

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: