OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 14-15: Bambergin paastokauden savuolut ensi kertaa myös pullossa

with 6 comments

Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier / Lentbeer / Cerevisia Quadragesimae, Heller-Bräu Trum GmbH, Bamberg, Saksi, Baijeri, Saksa   

Pisteitä: 91 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on savuinen, tallimainen.

Maku on täyteläinen, tervamainen, savumainen, palvatun lihan aromeja, kuiva, hieman kova, karamellimainen. Saksalaisten mielestä tämä pääsiäisolut on sinällään ”Brotzeit” eli iltapäivän välipala nestemäisessä muodossa.

Valmistaja käyttää pääsiäisen (saks. ”Ostern”) oluesta englanniksi oudosti käännöstä ”Lentbeer”, vaikka juhlan nimi on ”Easter”. ”Lent” tai ”Lentebier” tarkoittaa pääsiäistä belgian ja hollannin kielellä. Fastenbier (suom. ”paasto-olut”) on luostarimunkkien perinteinen paastonajan ravinteikas olut. Paastoavat munkit vakuuttivat, että ”liquida non frangunt ieiunium” (suom. ’juokseva ravinto ei riko paastoa’).

Valmistuksessa käytetään pilsner-mallasta, savumallasta, Hallertau- ja Spalt-humalia. Mäskäys tehdään kaksivaiheisesti ja kypsytys kahden kuukauden ajan Bambergin historiallisissa Stephansbergin luolakellareissa. Kausiolut astioidaan puutynnyreihin ja jaellaan olutravintoloiden (saks. ”Kneipe”) kautta pääsiäispaaston aloittavasta tuhkakeskiviikosta (18.02.2015) alkaen pääsiäiseen saakka.

Tänä vuonna (2015) Fastenbier pullotetaan ensimmäistä kertaa. Kaulaetiketissä on historiallista taustaa kuvaava latinankielinen päiväys: Anno Domini MMXV Braciatus est. – ’valmistettu vuonna 2015’.

Ruokajuomana vahvan, palvatun liharuuan, savukinkun, paistin kanssa.

J.T. LAAKSO

5,5 %-til., kantavierre 15,1 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 21,9 EBU, väri 47,4 EBC, tumma pohjahiivaolut, suodattamaton, savuolut. Kevään kausiolut, valmistunut 18.02.2015.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,46 €. Maahantuoja Servaali Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

30.03.2015 klo 09:35

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aecht Schlenkerla Fastenbier (Lentbeer) in Finland

    Tykkää

    Schlenkerla

    31.03.2015 at 01:26

  2. Aecht Schlenkerla Fastenbier in Finland

    Tykkää

    Bamberger Bauereien

    31.03.2015 at 01:26

  3. Voisi kokeilla.

    Tykkää

    Marjatta Stahl

    30.03.2015 at 21:49

  4. Pääsiäisen juomasuositus tulee tässä. ”Saksalaisten mielestä tämä pääsiäisolut on sinällään ”Brotzeit” eli iltapäivän välipala nestemäisessä muodossa.”

    Tykkää

    Petri Jussila

    30.03.2015 at 17:07

  5. Rauchbier – Toiseksi rakkain tyyppi heti IPA:n jälkeen.

    Tykkää

    Joonas Partanen

    30.03.2015 at 16:00

  6. Tätä täytyy sitten hommata Pääsiäispöytään!

    Tykkää

    Timo Tuomi

    30.03.2015 at 15:59


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: