OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Sonnisaari Panimo aloittelee paikallisen perinteen voimalla Oulussa

leave a comment »

Sonnisaari Panimo Oulu 2014 tunnusViime juhannuksena (2014) rekisteröity Sonnisaari Panimo Oy on koostanut laitteistoa ja valmistellut tuotannon aloittamista runsaan puolen vuoden ajan. Nyt alkaa näyttää siltä, että tulevan kevään aikana oululaisen oluen ystävät pääsevät maistelemaan panimon tuotteita.

Sonnisaari Panimo Oulu, Timo Tyynismaa

Timo Tyynismaa © Kuva J.T. Laakso

Oulun edustalla olevan saaren mukaan nimetty yritys on pintahiivaoluita valmistava käsityöpanimo. Itse panimo sijaitsee vankasti kuivalla maalla Höyhtyän kaupunginosassa etelästä tulevan E8-tien kainalossa.

Sonnisaari Panimon perustajat ovat yksityishenkilöitä: Timo Tyynismaa, Timo Kanniainen ja Harri Vaarala sekä Säkenöivä Voima Oy. Tyynismaa on oluesta kiinnostunut oululainen arkkitehti ja Timo Kanniainen on opiskellut biologiaa Oulun yliopistossa. Säkenöivä Voima -yhtiöllä on kaksi arvostettua olutravintolaa Oulussa, Leskinen ja Jumpru.

Oulu – panimokaupunki

Sonnisaari Panimo julistautuu paikallisen oululaisen panimoperinteen vaalijaksi ja jatkajaksi. Paikallisolut on nykyisin suosiossa olevaa lähituotantoa.

Oulu on pitkän perinteen panimokaupunki. Olutta on valmistettu vuodesta 1847. Koskenniskan Panimo toimi yli sata vuotta (1857-1969). Parhaiten Oulusta tunnetaan Toppilansalmen Panimo, joka aloitti 1862. Lahtelainen Mallasjuoma Oy sai sen omistukseensa 1960-luvun lopulla ja vuodesta 1988 Mallasjuoma kuului Hartwallille. Panimotoiminta Toppilassa hiipui, koska Hartwallilla oli suuri Lapin Kulta -panimo naapurikaupungissa Torniossa. Toppilan panimohistoria päättyi vuonna 1993.

Toppilan oluenpanijat perustivat vuonna 1993 Oulun Panimo Oy:n, jonka tuotantotoiminta siirrettiin seuraavana vuonna (1994) naapurikuntaan Kiiminkiin Polarpanimot Oy:lle. Sieltä oluenvalmistus siirtyi vuonna 2014 Saariselälle. Oulussa tuotteita on ollut saatavilla Oulun Panimo & Pubissa.

Mainokset

Written by Toimittaja

23.02.2015 klo 11:46

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: