OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 06-15: Ekologiasta huolta kantava ”norppa”-ale Yhdysvalloista

leave a comment »

Old Brown Dog Ale, Smuttynose Brewing Company, Hampton, New Hampshire, Yhdysvallat 

Pisteitä: 84 / 100.

* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut jouluna 2014!

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Väri on tumma, ruskea, selvästi läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tasainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on paahteinen, viljainen. Maku on keskitäyteläinen, kevyeen suuntaan kallellaan, hennosti paahteinen, mallasmainen, puuromainen, tasapainoinen. Valmistajan mukaan perinteinen brittiläinen oluttyyppi on tässä amerikkalaisessa muodossa täyteläisempi ja voimakkaammin katkeroitu.

Taustat ja arvot ovat paikallaan, mutta testissä Vanhan Ruskean Koiran olut vaikuttaa kokonaisuutena vaisulta ja laihalta.

Maltaat ovat vaalea pale, Münchener ja suklaa. Katkerointiin käytetään Cascade- ja Galena-humalaa ja aromatisointiin Willamette-humalaa. Hiiva on amerikkalainen ale-hiiva.

Alun perin olut valmistettiin jo vuonna 1988 Northampton Breweryllä ja se saavutti Denverin GABF:lla hopeaa heti vuonna 1989. Smuttynose-panimolla olut oli ensimmäinen pullotettu tuote vuonna 1994.

Vuonna 1987 sisarukset Peter ja Janet Egelston ystävineen perustavat Northampton Breweryn, joka nykyisin on itärannikon Uuden Englannin vanhin ravintolapanimo. Vuonna 1991 he perustavat myös New Hampshiren osavaltion ensimmäisen panimoravintolan, Portsmouth Breweryn. Peter Egelston osti konkurssihuutokaupassa Frank Jones Brewing Companyn ja perusti Smuttynosen tammikuussa 1994. Ensimmäiset oluet Shoals Pale Ale (6,4 %) ja Old Brown Dog Ale (6,7 %) pullotetaan heinäkuussa 1994.

Vuonna 2000 sisarukset erkaantuvat. Janet Egelston jää vetämään Northamptonin panimoa. Peter Egelston yhdessä partnerinsa Joanne Francisin kanssa omistavat Portsmouth- ja Smuttynose-panimot. Vuonna 2008 Towle Farmin vanha Smuttynose-panimo suljetaan ja uusi panimorakennus valmistuu kesäkuussa 2014. Vuoden 2015 alussa Towle Farmiin valmistuu panimopub.

Panimon nimi tulee Hamptonin edustalla olevasta saaresta: Smuttynose – saastenenä. Panimon tunnuksessa on hylje, hieman kuin saimaannorppa.

J.T. LAAKSO

6,7 %-til., kantavierre 15° Plato, katkeroainepitoisuus 29,5 IBU, tumma pintahiivaolut, American Brown Ale.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,00 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

02.02.2015 klo 08:27

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: