OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Panimoliiton mielestä olutveron alennus tulee kohdistaa käsityöpanimoille

with 2 comments

Panimoliitto tunnusPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto kannattaa maan hallituksen esitystä laajentaa pienpanimoiden alkoholiveroalennus 200 000 litrasta 500 000 litraan. Panimoliitto julkisti tiedotteen ”pienpanimoverokysymyksestä” tänään perjantaina (30.01.2015) iltapäivällä.

Panimoliitto pitää järkevänä nostaa suurimpaan veronalennukseen oikeuttavaa litramäärää, koska se mahdollistaa pienpanimotoiminnan ja monipuolistaa olutkulttuuria.

Verottaja tunnusEnemmistö Suomen pienpanimoista tuottaa olutta alle 200 000 litraa vuodessa ja saa nykyisin suurimman mahdollisen veroedun. Pienpanimovero on 50 prosentin alennus olutverosta. Rajan nostaminen 500 000 litraan kannustaa pienpanimoita lisäämään tuotantoaan ja vakiinnuttaa niiden toimintaa.

Pienpanimoiden alkoholijuomaveron verovähennysmalli luotiin Panimoliiton mukaan korjaamaan vuosikymmenten taantumaa olutkulttuurin kehityksen saralla. Pienpanimoiden määrä on kasvanut tuntuvasti viime vuosina ja uusia yrittäjiä on tullut markkinoille eri puolilla Suomea.

Pienpanimoilla on merkitystä, paitsi olutkirjon monipuolistajina, myös paikallisina työllistäjinä ja matkailun edistäjinä, Panimoliitto tähdentää.

Panimo- ja virvoitusteollisuusliitto on vuonna 1902 perustettu panimoteollisuuden etujärjestö. Nykyisin liiton jäseniä ovat suuret kotimaiset panimot, Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff, sekä 1990-luvulta alkaen myös Nokian Panimo Oy, joka lähinnä luokitellaan pienpanimoksi.  Parin viime vuoden aikana myös Captol Invest Oy (Mallaskosken panimon pyörittäjä) ja Saimaan Juomatehdas Oy ovat liittyneet Panimoliittoon. Pienpanimoliitto

Panimoliiton jäsenyritysten lisäksi Suomessa toimii 38 panimojuomien tuottajayritystä, joilla on alkoholijuomien valmistuslupa. Näistä noin puolet kuuluu Suomen Pienpanimoliitto ry:een.

Suomessa vuosittain myytyjen oluiden litramääristä (420 miljoonaa litraa) noin 97 % on  Panimoliiton kolmen suuren jäsenyrityksen valmistamaa tai maahantuomaa. SJT:n ja Mallaskosken oluttuotanto on yhteensä noin 1 miljoona litraa eli 0,25 % kokonaistuotannosta. Pienet valmistajat jakautuvat seuraavasti: 2 miljoonatuottajaa (Laitila, Nokia*); 2 yli 0,5 miljoonan litran tuottaja (Stallhagen, Saimaa*),  3 yli 200000 litran tuottajat (Koskipanimo, Vakka-Suomen Panimo, Teerenpeli),  5 yli 100000 litran tuottajaa (Captol/Mallaskoski*, Turun Panimo (Koulu), Rakuuna Olut, Malmgård,  Suomenlinnan Panimo) sekä loput alle 100000 litran tuottajat.

HUOM! a. Yrityskohtaiset tuotantoluvut ja kokoluokittelu perustuvat arvioihin.
HUOM b. *-merkityt lasketaan yleistilastoissa Panimoliiton kokoamiin lukuihin.

Mainokset

Written by Toimittaja

30.01.2015 klo 13:59

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. KIITOS, Jari Leinonen, näkemyksestä. Paljolti olemme OLUTVERKON toimituksessa aiheesta samaa mieltä.
  Itse juttu on siis Panimoliiton tiedotteessaan selostaman asian UUTISOINTIA, mukana tietenkin selventävää taustoitusta. (Panimoliiton tiedote oli muuten otsikoitu: ”Pienpanimotuki kohdennettava käsityöpanimoihin”.)
  Käsitteet ”pienpanimo” ja ”käsityöpanimo” pitää varmaankin katsoa samaa asiaa tarkoittaviksi, synonyymeiksi.

  Artikkelilla OLUTVERKKO hakee keskustelufoorumia tälle tosi tärkeälle kysymykselle.
  Foorumi on edelleen avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

  OLUTVERKKO tulee julkaisemaan myös lisää uutisia ja artikkeleita tästä aiheesta.

  Tykkää

  Toimitustiimi

  30.01.2015 at 21:14

 2. Mitä Olutverkko hakee otsikoinnilla?

  Panimoliitolta on tullut selväksi se, että joko tai! He nimenomaan eivät kannattaneet, vaan vaativat koko uudistuksen hylkäämistä…

  Me kaikki muut ollaan pieniä, myös se suurin lain mukaan pienpanimosta, ollaan pieniä ja kasvavia pienpanimoita.

  Alennushan koskee nimenomaan pienpanimoita. Miksi vääntää sanat käsityöläisyyteen kun sillä ei ole mitään legitiivistä rajaa? Kyse on PIENISTÄ suomalaisessa omistuksessa olevista panimoista. Se että yksi niistä juuri nyt on lähellä ylärajaa, ei merkitse laillisesti mitään. Me muut tullaan perässä.. peljätkää isot! ;)

  Puolustatteko Panimoliiton linjaa, että koko laki pitää hylätä, kuten he toitottivat aiemmin?

  Kyse on siitä, että Panimoliiton isot jäsenet näkevät trendit, he pelkäävät kilpailua. Tämä uusi lainmuutos ei tuo yhtään lisää alkoholiveronalennuseuroja sille isoimmalle, kanaa(?) mainostavalle pienpanimolle, ainoastaan mahdollisuuden kasvaa, ilman että koko ale räsähtää kerralla takaisin maksettavaksi kerralla.
  = lisää kasvua, lisää työpaikkoja pienissä panimoissa, lisää valikoimaa kaikille oluista pitäville, LISÄÄ KILPAILUA ISOJEN PANIMOIDEN OLUILLE.

  Isothan ovat kuitenkin varanneet sopimuksilla pienienkien baarien hanat, sopimus kieltää ottamasta paikallista pienpanimo-olutta hanaan jne. Itse Rekolan Panimon pyörittäjänä olen kokenut vaikka mitä lapsellista touhua isojen puolesta: millon on pöllitty kegiliittimet, millon vaihdettu liittimet takahuoneessa, millon viety kaikki pois jne.
  Isojen ulkomaisomisteisten megapanimoiden naurettavaa perseilyä, joka vain innostaa ja naurattaa meitä. Mahtavaa kun tuollaisia harmittaa yhden miehen tekemät pienpanimo-oluet. Get the f outta our way!

  Tykkää

  Jari Leinonen

  30.01.2015 at 21:01


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: