OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Kampanja: Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 – 18. päivä: Pohjantähti, Koskipanimo

leave a comment »

Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 -kampanjan kahdeksantenatoista päivänä pääsee jälleen maistelemaan olutravintolaan. 20 vuotta sitten, syksyllä 1994 perustetun Plevnan oluita on joskus harvoin pullotettu, mutta varsinaiset hanaoluet ovat alkaneet levitä säännöllisesti muuallekin kuin Tampereelle. Helsingissäkin on useita ravintoloita, joissa tuotteita on vakituiseen saatavilla.

Pohjantähti Pale Ale, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere yhteistyössä Nøgne Ø, Grimstad, Norja (4,5 %)

Pisteet 93 / 100.

Väri on puolitumma, kastanjanruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, vankka, tiheä, paksu, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on kukkamainen, katkeromainen. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, rapsakan katkeromainen, ruohomainen, raikas, maukas, tasapainoinen.

Matala alkoholipitoisuus jättää rungon hieman vaisuksi ja yksioikoiseksi. Jälkimaussa kuiva heinämäinen katkeromaisuus ja miellyttävä hedelmämäisyys jatkuvat pitkään.

Plevnan kevytolutsarjaan” kuuluva ”Oluiden johtotähti” on valmistettu Pale ale -, Munich- ja karamellimaltaista. Humalat ovat pääosin Yhdysvalloista, kuten Amarillo, Simcoe ja Shinook.

Ruokajuomana maistuu joulupöydässä niin Suomessa kuin Norjassakin.

Olut on valmistettu kahden pienpanimon yhteistyönä. Kjetil Jikiun Nøgne Ø –panimosta Norjasta ja Sam Viitaniemi Koskipanimosta valitsivat oluen nimeksi Pohjantähden (Polaris), koska se on pienen karhun tähdistön napatähti ja samalla kirkkain tähti. Jikiun ja Viitaniemi ovat vanhoja yhteistyökumppaneita: he valmistivat God Jul (8,5 %) -jouluoluen hanaversion Tampereella vuonna 2007.

J.T. Laakso

TIETOA OLUESTA: 4,5 %-til., kantavierre %, katkeroainepitoisuus 55 EBU, vaalea pintahiivaolut, pale ale. Julkistettu 13.11.2014 Plevnassa Tampereella.

Hana, anniskeluhinnat: Plevna, Tre 0,25 l. – 3,70 € / 0,33 l. – 5,50 € / 0,5 l. – 6,90 €; Olutravintola Pikkulintu, Hki 0,4 l. – 6,50 €; OlutHuone Kaisla, Hki 0,5 l. – 8,00 € / 0,3 l. – 5,50 €.

* Helmikuun alusta 2015 alkaen myös: Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,89 €. Erä on pullotettu Nokian Panimolla.

Plevna 2014 tunnus sininenTIETOA PANIMOSTATampereen Panimoravintola Oy:n Plevna avattiin 30.10.1994. Ravintolan yhteydessä toimii Koskipanimo Oy. Nykyisin molempien yhtiöiden hallitusten puheenjohtajana toimii Timo Tähtinen, hänen tyttärensä Marika Tähtinen-Hakala on ravintolan toimitusjohtaja ja panimomestari Sam Viitaniemi panimon. 

Olutalan luonnehdinta: Koskipanimo on Suomen tärkeimpiä oluen valmistajia olutkulttuurin edistämisen kannalta. Tuotanto on kehittynyt 20 vuoden aikana vankan laadukkaaksi ja monipuoliseksi. Myös pieniä kausieriä valmistetaan. Panimotuotteet valmistetaan jo ainakin vuosikymmenen verran samana pysyneen kokonaistuotantomäärän puitteissa, mikä säästää yhtiön epätoivolta ja myynnin maksimoimiselta. 20-vuotisjuhlavuonna (2014) palautettiin vanhoja reseptejä vuosikymmenten varrelta tuotantoon, mikä edistää mahdollisuuksia niin vertailuun kuin maisteluunkin. Panimo on avannut tien myös panimomestarivierailuihin: Smørre Ruis-IPA on valmistettu tanskalaisen Ølfabrikken-panimon Christian Skovdal Andersenin kanssa ja Pohjantähti norjalaisen Nøgne Ø –panimon Kjetil Jikiunin kanssa. Monet pitävät Plevnan Koskipanimoa Suomen parhaana uuden aallon pienpanimona. Ja ovat oikeassa…

Laitteisto: 2000 litran itävaltalainen Salm-keittolaitteisto, hankittu Sinebrychoffin Kappelin Panimosta. Vuosituotanto: olut 200000 litraa (arvio), siiderit 6000 litraa (arvio), panimosima 4000 litraa (arvio). Kapasiteetti: olut 200000 litraa (panimon ilmoitus). Henkilöstö: 3.

Luokitus: Uuden aallon ensimmäisiä pienpanimoita; ravintolapanimo, joka on löytänyt linjansa.

* * * * *

Vastuullista Juoma- ja Olutkulttuuria edistämään:
Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015

Alkava vuosi vaikuttaa vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta vaikealta. Monenlaiset uudetkin rajoitteet tulevat hankaloittamaan kuluttajien valinnanvapautta ja alan yrittäjien toimintaa.

Olut- ja juomakulttuurin vastuullisen kehittämisen edistämiseksi aloitetaankin nyt siis kampanja uuden vuoden päivästä 1.1.2015 alkaen.

Kahdeksan kohdan kampanjaohjelma:

* Osta ja nauti yksi kotimainen olut satana päivänä vuoden 2015 aikana.
* Nauti päivittäistavarakaupasta tai Alkosta hankkimaasi olutta esimerkiksi työpäivän jälkeen.
* Pistäydy ravintolassa tai pubissa nauttimassa kotimaista valmistetta oleva tuopillinen.
* Pidä kirjaa olueen sijoittamastasi rahasummasta ja arvioi, lisääntyykö vai väheneekö oluen nauttiminen ja siihen käytetty raha sadan päivän aikana – kampanjattomaan aikaan verrattuna.
* Nauti ja maistele olut – jos mahdollista – mukavassa seurassa ystävien, kumppanin tai perheenjäsenten kanssa.
* Tutustu oluen taustoihin esimerkiksi OLUTVERKON laajoja tietokantoja vilkaisemalla – tai peräti OLUTVERKON testiryhmän päivittäisen vinkin perusteella.
* Vertaile ja kommentoi nauttimaasi / nauttimaanne kotimaista olutta. OLUTVERKON sivuilla voit kommentoida ilman kirjautumista omalla nimellä tai nimimerkillä.
* Vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta on tärkeää myös keskustella aiheesta – ja joskus myös asiallisesti!

SINUT on haastettu mukaan osallistumaan ja kommentoimaan!  T E R V E T U L O A !

* Katso myös: FB – Vastuullisen juoma- ja olutkulttuurin edistäminen 2015 -kampanja

Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon oluet sulassa sovussa osallistumassa vuoden parhaan oluen valintaan. © Kuva J.T. Laakso

Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon toinen toistaan upeampia oluita. © Kuva J.T. Laakso

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: