OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Kampanja: Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 – 10. päivä: Jouluolut, Perhon Panimo

leave a comment »

Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 -kampanjan kymmenentenä päivänä nautitaan ihka aitoa suomalaista mausteista jouluolutta Aarne Ervin suunnittelemassa vuonna 1957 valmistuneessa Ravintola Perhossa Helsingissä. Ravintolakoulu viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan (perustettu 11.01.1935 – huomenna sunnuntaina siis tasavuodet täynnä!). Perhon Panimo on perustettu vuonna 1995 eli 20-vuotijulintaa on odotettavissa. Luvassa on muun muassa Juhlaolut.

Perhon JouluOlut, Perhon Panimo, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, Hki (5,2 %)

Pisteet 96 / 100.

Ravintolakoulu Perho 80 vuotta, perustettu 11.01.1935Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskea, aluksi runsas, laskeutuu nopeasti, tiheä, tasainen, niukka. Tuoksu on paahteinen, mausteinen, mallasmainen. Maku on täyteläinen, maustemainen, inkiväärimäinen, ihastuttavan pehmeä, voimakkaan luonteikas, vahvat ominaisuudet. Joulun suomalaiset makuaromit kenties parhaana toteutuksena oluessa – jälleen kerran. Vertailun vuoksi mieleen tulevat lähinnä brittiläiset old ale –tyyliset pintahiivaoluet.

Ruokajuomana vahvojen liharuokien ja juureslaatikoiden kanssa.

Perhon Jouluolut tuntuu vuosien saatossa laimenevan: edellinen alkoholiprosentti oli 5,8 %-til., ja kantavierre 14,2 p-%. Varhaisemmilta vuosilta löytyy 6,8-prosenttisiakin vuosikertoja.

J.T. Laakso

TIETOA OLUESTA: 5,2%-til., kantavierre 13 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 44 EBC, suodattamaton tumma pintahiivaolut, ale. Kausiolut. Valmistuksessa käytetään piparkakkumausteita (kaneli, inkivääri, muskotti), siirappia, katajanmarjoja. Olutmestarit Sauli Jarva ja Seppo Honkanen.

Hanassa Perhon ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 6,50 € / 0,25 l. 3,25 €.

TIETOA PANIMOSTA: Panimo on perustettu vuonna 1995, tasan 20 vuotta sitten. Nykyisin se on Helsingin vanhin panimo kuudesta toimivasta. Panimotoimintaa oli aloittamassa ylipanimomestari Boris Orlo (k. 2007) Turusta ja oluenvalmistuksesta vastasivat aluksi Antero Rohkea ja Teemu Toivonen. Sauli Jarva tuli vuonna 1996 Toivosen tilalle ja vuonna 2013 edesmenneen Rohkean tilalla on vuodesta 2012 ollut Seppo Honkanen. Panimo laitteet on valmistanut suomalainen Tankki Oy.

Olutalan luonnehdinta: Panimo on hyvin tärkeä olutkulttuurin edistämisessä. Paras mahdollisuus tutustua pienpanimon toimintaan ja oluenvalmistukseen yleensä. Henkilökunnalla on hyvät valmiudet avartaa oluenvalmistuksen saloja.

Laitteisto:  kaksi 60 litran mäskäys- ja keittokattila, kolme 180 litran (540 l.) käymistankkia. Vuosituotanto: olut 3000 litraa (panimon tieto). Kapasiteetti: olut 5000 litraa (arvio). Henkilökuntaa: 1-2 (arvio).

Luokitus: Minimaaliseksi vakiintunut pienpanimo, pääpaino opetuksellisessa (tarjoilu) toiminnassa.

* * * * *

Vastuullista Juoma- ja Olutkulttuuria edistämään:
Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015

Alkava vuosi vaikuttaa vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta vaikealta. Monenlaiset uudetkin rajoitteet tulevat hankaloittamaan kuluttajien valinnanvapautta ja alan yrittäjien toimintaa.

Olut- ja juomakulttuurin vastuullisen kehittämisen edistämiseksi aloitetaankin nyt siis kampanja uuden vuoden päivästä 1.1.2015 alkaen.

Kahdeksan kohdan kampanjaohjelma:

* Osta ja nauti yksi kotimainen olut satana päivänä vuoden 2015 aikana.
* Nauti päivittäistavarakaupasta tai Alkosta hankkimaasi olutta esimerkiksi työpäivän jälkeen.
* Pistäydy ravintolassa tai pubissa nauttimassa kotimaista valmistetta oleva tuopillinen.
* Pidä kirjaa olueen sijoittamastasi rahasummasta ja arvioi, lisääntyykö vai väheneekö oluen nauttiminen ja siihen käytetty raha sadan päivän aikana – kampanjattomaan aikaan verrattuna.
* Nauti ja maistele olut – jos mahdollista – mukavassa seurassa ystävien, kumppanin tai perheenjäsenten kanssa.
* Tutustu oluen taustoihin esimerkiksi OLUTVERKON laajoja tietokantoja vilkaisemalla – tai peräti OLUTVERKON testiryhmän päivittäisen vinkin perusteella.
* Vertaile ja kommentoi nauttimaasi / nauttimaanne kotimaista olutta. OLUTVERKON sivuilla voit kommentoida ilman kirjautumista omalla nimellä tai nimimerkillä.
* Vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta on tärkeää myös keskustella aiheesta – ja joskus myös asiallisesti!

SINUT on haastettu mukaan osallistumaan ja kommentoimaan!  T E R V E T U L O A !

* Katso myös: FB – Vastuullisen juoma- ja olutkulttuurin edistäminen 2015 -kampanja

Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon oluet sulassa sovussa osallistumassa vuoden parhaan oluen valintaan. © Kuva J.T. Laakso

Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon toinen toistaan upeampia oluita. © Kuva J.T. Laakso

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: