OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Panimoliitto: ”Olut kruunaa perinteisen suomalaisen jouluruoan”

leave a comment »

Olut sopii hyvin yhteen suomalaisen joulupöydän perinteisten ruokien kanssa. Olut on kuulunut suomalaisten joulupöytään jo vuosisatoja. Olut onkin varma juomavalinta läpi aterian.

Panimoliiton vuonna 2014 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan yli puolella (59 %) suomalaisista on olutta tarjolla joulupöydässä. Reilu kolmannes (36 %) vastaajista sanoo, ettei olut kuulu heidän joulupöytäänsä.

Kuva: Hartwall Oy.

Kuva: Hartwall Oy.

Olut sopii yhteen monien suomalaisen joulupöydän ruokien kanssa. Oluen ystävä voi valita erilaisia oluita kaikille jouluaterian ruokalajeille. Kotimaisten oluiden kirjo on nykyisin laaja ja monipuolinen – jos niitä suinkin olisi mahdollista saada kotipöytään. Varsinkin vahvempia kuin 4,7-tilavuusprosentin pienpanimo-oluita on lähes mahdoton saada nautittavaksi olutravintoloiden ulkopuolelle.

Vaikka Suomessa oluella on pitkät perinteet, olutkulttuurin monipuolistuminen alkoi vasta parikymmentä vuotta sitten 1990-luvun puolivälissä.

Useat suomalaisen joulupöydän ruokalajit ovat hyvin vaativia juomavalinnan suhteen. Lasimestarin silli, erilaiset maustesilakat, mäti ja graavilohi sopivat raikkaan oluen kanssa. Kalapöydän makuhaasteiden kanssa kannattaa maistaa vehnäolutta. Joulupöytään voi valita erityisesti kauteen sopivia tummia ja maltaisia jouluoluita.

Lapin Kulta Luomu -jouluoluen valmistuksessa on käytetty pääosin vaaleaa pilsner-tyyppistä mallasta sekä tummempia ja hieman karamellisoituneita münchener-maltaita. Pieni osa maltaista on aivan mustaksi paahtuneita, mukana kahvin ja suklaan aromeja. Näistä syntyy muhkean maltainen olut, joka sopii talviseen tunnelmaan ja joulupöydän antimiin”, Hartwallin panimomestari Mika Mäkelä esittelee.

Olut on kevyt alkoholijuoma

Olut on alkoholipitoisuudeltaan mieto ja vähäkalorinen alkoholijuoma. Kohtuullisesti nautittuna oluella on tutkitusti monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Olut sisältää myös tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

– Olutta voi suositella joulupöytään myös matalan alkoholipitoisuutensa vuoksi. Matalan alkoholipitoisuutensa ansiosta olut on myös kevyt alkoholijuoma. Alkoholinkäytössä tulee aina muistaa kohtuus, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa korostaa.

* Lue: OLUTVERKON joulu- ja talviolutarviot ruokasuosituksineen.

* Lue: Joulu- ja talviolutvalikoimissa 2014-15.

* Taloustutkimus on tehnyt suomalaisten kuluttajien mietojen alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen maaliskuussa 2014. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1023 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Tutkimustulokset on painotettu vastaamaan Suomen aikuisväestöä iän, sukupuolen ja suuralueen mukaan.

Mainokset

Written by Toimittaja

19.12.2014 klo 10:20

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: