OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 51-14: Tänään tasan 140 vuotta tšekkiläistä pukkiolutta

leave a comment »

Velkopovický Kozel Dark (Černý), Pivovar Velké Popovice A.S. / Plzeňský Prazdroj A.S., Plzeň, Tšekin tasavalta / SABMiller PLC, Lontoo, Iso Britannia

Pisteitä: 97 / 100.

* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut jouluna 2014!

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

15.12.2014 tulee kuluneeksi tasan 140 vuotta Velké Popovicen panimon ensimmäisen oluterän valmistumisesta. Juhlavuoden kunniaksi panimo on pakannut pienen erikoiserän ”tummaa Velkoa” pieneen retrohenkiseen tölkkiin. Oluthistorian havinaa voi kokea tölkkejä availlen – ja sisältä löytyvää mustaa herkkua maistellen.

Väri on tumma, punertavanruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskea, epätasaisen kuplainen, laskeutuu nopeasti, kestävä. Tuoksu on mallasmainen, hennosti diasetyylimäinen.

Maku on melko kevyt, makean karamellimainen, lievästi paahteinen, katkeromainen häivähdys tasapainottaa ja rakentaa luonnetta. Karamellimainen jälkimaku on pitkäkestoinen, mukana kahvimaista aromisävyä. Maltaiden ja humalavalmisteiden lisäksi käytetään makeutusaineita.

Ruokajuomana paistin, pihvin ja makkararuuan kanssa.

”Tumma Velko” on vuonna 1989 – 25 vuotta sitten – perustetun alkoholijuomien maahantuontiyritys Servaali Oy:n ensimmäinen menestystuote. Suosittua olutta on tuotu Suomeen jo 20 vuotta. Servaali tuo muitakin Pivovar Velké Popovicen oluita: Kozel Original Svetlý (4,0 %), Kozel 11° Medium (4,6 %), Kozel Premium (4,8 %) ja Kozel Černý (3,8 %). Muutaman vuoden takaisen tiedon mukaan Suomi oli Velkon suurin vientimaa (2,8 miljoonaa litraa; suurin tuote tumma Velko). Panimon vuosituotanto on noin 250 miljoonaa litraa vuodessa.

Hysrl-perheen Velké Popovicen panimo mainitaan jo 1500-luvulla. 30-vuotisen sodan aikana panimo siirtyi luostareiden ylläpidettäväksi, ensin Strahovin luostarille ja 1600-luvulla prahalaiselle benediktiiniläisluostarille. Monen omistajavaihdoksen jälkeen paroni Frantisek Ringhoffer, Smichofin pormestari ja Ringhofferin Tehtaitten perustaja, osti Popovicen kartanon vuonna 1870 ja rakensi nykyisen modernin lagerpanimon 1874. Ensimmäinen erä olutta valmistui 15.12.1874 – tasan 140 vuotta sitten.

Panimolla on järjestetty vuodesta 1993 Den Kozla eli Kozel-päivä, joka nyt juhlavuonna oli 13.06.2014 panimojohtaja Jaroslav Hackon ja Velké Popovicen pormestari Martina Čermákován johtaessa 20000 osallistujan juhlahumua. ’Pukkipäivänä’ julkistettiin suodattamaton erä panimon olutta ja 50:lle Kozel– tai Kozlová-nimiselle henkilölle järjestettiin juhlatarjoilu panimolla.

Ensimmäisen maailmansodan aikana panimon tunnukseksi tuli vuohipukki ja nimeksi rekisteröitiin Kozel, ’pukki’. Elävä pukki oli panimon maskottina jo 30-luvulla ja palasi tauon jälkeen asemaansa 1970-luvulla, jolloin pukin nimeksi tuli Olda. Nykyinen maskottipukki on Olda Jarda (vuodesta 2004), jonka kastoi näyttelijätär Bára ”Jarda” Štěpánová.

Vuonna 1945 panimosta tuli valtionyhtiö. Se yksityistettiin 1991 ja seuraavana vuonna perustettiin osakeyhtiö, jonka omistajaksi tuli Pivovar Radegast vuonna 1995.

Pivovar Velké Popovicen 125-vuotisjuhlavuosi 1999 oli täynnä suuria muutoksia. Maaliskuussa Radegast ja Pilsner Urquell sulautuivat yhteen – ja lokakuussa Plzeňský Prazdroj A.S.:n osakkeet osti South African Breweries plc (SAB) Etelä-Afrikasta. SAB hankki vuonna 2002 yhdysvaltalaisen Millerin ja nykyinen SABMiller plc muodostettiin. Tšekin kolmanneksi suurin panimo toimii edelleen Velké Popovicen kaupungissa Prahan kaakkoispuolella, mutta tuotteita valmistetaan myös Urquellin panimolla Plzeňissä tasavallan länsirajalla.

J.T. LAAKSO

3,8 %-til., kantavierre 9,6 p-%, katkeropitoisuus 11,3 EBU, väri 72,5 EBC, tumma pohjahiivaolut, tšekkiläinen lager. Panimon ensimmäinen oluterä valmistunut 15.12.1874.

Tölkki retrohenkisellä etiketillä 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,99 €. Myös kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta (plo) 3,09 €. Pt-kaupassa myös tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,85 €. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja Servaali Oy.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

15.12.2014 klo 08:08

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: