OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 49-14: Itsenäisyysjuhlaan perinteistä suomalaista juhlajuomaa

leave a comment »

Finlandia Sahti suomalaista juhlajuomaa, Finlandia Sahti Ky, Sastamala
8 %: 99 / 100 pistettä; Strong 10 %: 98 / 100 pistettä

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.
* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut jouluna 2014!
* Lue: Kaikkien suomalaisten sahtien arviot.
* Lue uutinen: Finlandia Sahtia Sastamalasta.

Finlandia Sahti – suomalainen juhlajuoma. © Kuva J.T. Laakso

Väri on tumma, ruskea kuin kuusen runko, heikosti läpikuultava, samea, vaahdoton. Tuoksu on hedelmämäinen, banaanimainen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, banaanimainen, mausteinen, katajamainen, pippurimainen, makea, melkein sokerimainen aromi. Tasapainoinen, maukas, tyylikäs. Lienee parasta tähän mennessä maistettua Finlandia Sahtia.

Ruokajuomana liharuokien, palvatun ja grillatun lihan ja makkaran, grillatun ja savustetun loimulohen ja paistettujen silakoiden ja muikkujen kanssa.

Finlandia Sahti valmistetaan alunperin Orimattilan Tilaussahti Ky:n perinteisen reseptin mukaisesti nykyaikaisin menetelmin teräsastioissa. Valmistusaineet ovat ohramaltaat ja lähdevesi, mausteina humala ja kataja. Vierteen käyminen aloitetaan leivinhiivalla. Ruis ei siis kuulu reseptiin eli tumma väri tulee kokonaan ohraisista sahtimaltaista. Saatavilla on myös vahva versio: Finlandia Sahti Strong (10,0 %).

Vahvan Finlandia Sahdin väri on tumma, ruskea, samea, aavistuksen verran tummempi kuin mieto (8,0 %) versio. Vaahdoton. Tuoksu on hedelmämäinen, kypsän sitrusmainen, siirappimaisen makea. Maku on täyteläinen, vahva, makea, hedelmämäinen, banaanimainen, siirappimainen, karheahko, maustemainen, katajamainen. Katajamainen karhea makuaromi on vahva, mikä tuo mukaan kuivaa sävyä. Kokonaisuus on luonteikas, maukas ja tyylikäs. Maalaissahtiin kuuluvaa arvoituksellista karheutta ei ole tasapainoisen maukkaassa miedossa versiossa lainkaan.

Kyllä kelpaa tarjota hienossakin ravintolassa ulkomaalaisille maisteluturisteille osoituksena Suomen pohjoisesta ja katajaisesta eksotiikasta.

Antti Vesala perusti Finlandia Sahti –panimon vuonna 1992 – vierteen tuotanto ja myynti alkoi vuonna 1994 ja valmis sahti vuonna 1995 – Matkun kylässä Forssassa sijaitsevan Kaksoistilan Loma -majoitus- ja matkailumaatilan entisessä tallissa. Loppuvuoden 2011 aikana panimo siirtyi Petteri Lähdeniemen ja Auli Mattilan omistukseen Putajan navettaan, Pirkanmaan Sastamalaan. Marraskuusta 2011 kesäkuuhun 2012 sahdinteossa oli muuttotauko.

Kesäkuussa 2014 Finlandia Sahti valmisti ensimmäisen oluensa: puolitumma suodattamaton pintahiivaolut Änkyrä (5,5 %). Änkyrä-ale on maisteltavissa Putajan sahtibaarissa, joka on auki talvisaikaan viikonloppuisin, esimerkiksi lauantaina 13.12. Pikkujouluissa.

J.T. LAAKSO

8,0 %-til., kantavierre 21,8 ˚Pl, (10,0 %-til., kantavierre 23,9 ˚Pl), tumma sahti. Suositus säilytyslämpötilaksi 1-5 ºC. Tarjoilulämpötila testissä 8-9 ºC (10-11 ºC). Sahtimestari Petteri Lähdeniemi.
Kertamuovipullo (ei panttia) 0,75 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa (eräissä myymälöissä) 8,72 €  (8,0 %) ja 9,94 € (10,0 % ). Anniskeluhinta, esimerkiksi 7,50 € / 0,33 l. (8,00 % St. Urho’s Pub, Hki).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

01.12.2014 klo 08:42

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: