OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 46-14: Lapin Kulta uusi ilmeensä, tarkensia nimeään – ja mallastietoja

with one comment

Lapin Kulta Premium Export, Oy Hartwall Ab, Lahti, Hki / Royal Unibrew AS, Faxe, Tanska

Pisteitä: 88 / 100.

* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut syksyllä 2014!

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Hartwallin Lapin Kulta on uudistunut. Uusi etiketti, hieman tarkennettu uusi (ala)nimi – ja olut korostaa olevansa täysmallasta.

Väri on vaalea, kullankeltainen, silmiä hivelevän kirkas. Vaahto on valkoinen, todella runsas, pehmeän pumpulimainen, hauras, jättää hitaasti laskeutuessaan pitsimäisiä kuvioita lasin reunoille. Tuoksu on raikkaan ruohomainen, katkeromainen, hento.

Maku on kevyt, mallasmainen, heinämäinen, katkeromainen, tasapainoinen, helppo juotavuudeltaan.

Ruokajuomana yleisesti sopiva kasvisten, lihan, kalan ja kanan kanssa.

Hartwall Lapin Kulta vanha ja uusi tölkki syksyllä 2014

Lapin Kulta Premium Export marraskuusta 2014 alkaen (oik.) ja aiempi Lager Beer (vas.). Kumpi on lasissa? © Kuva J.T. Laakso

Etiketin ainesosaluettelo on muuttunut. NYT mainitaan: vesi, ohramallas, humala; aiemmin vesi OHRA, humala. Eli olut on muuttunut korostetusti täysmallasoluiden aateliin, mikä todella sopii Lapin Kullan perinteisesti myönteiseen mielikuvaan.

Reseptiikka ei oikeasti ole muuttunut aikaisemmasta; Hartwall kertoo Lapin Kullan olleen ”jo vuosia täysmallasolutta” ja ainoa kotimaisten suurten panimoiden täysmallasolut tässä tyylilajissa.

Uudessa etiketissä satunnaisille amerikkalaisille (!) nautiskelijoille suunnattu pysyvä ilmaisu ”Premium Lager Beer” on muuttunut luonnehdintaan ”Premium Export”. Näiden merkintöjen merkitys lienee olematon: aikoinaan ’premium’ ja myös ’export’ tarkoittivat hienoisesti suomalaista keskiolutta vahvempaa – ja kalliimpaa – tuotetta.

Etikettiteksti palauttaa pohjoiset aromit – mielikuvana – kunniaan: ”Pohjantähden alla, pohjoisen luonnon keskellä vain rohkeimmat ovat selvinneet. Kun juot Lapin Kultaa, nautit raikasta suomalaista täysmallasolutta ja aistit puhtaan luonnon alkuvoiman.”

* PS Hartwallin erään johtotason henkilön tarinan mukaan Lapin Kullan tunturipurojen raikkaus -mielikuva keksittiin ideapalaverissa Pellingin saaressa Helsingin edustalla.

J.T. LAAKSO

4,5 %-til., kantavierre 10,5 (Alko 10,3) p-%, katkeroainepitoisuus 18 (12) EBU, väri 10 (11,9) EBC, vaalea lager, pohjahiivaolut, täysmallasolut. Panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C (hanasa 3-4 °C).

Tölkki 0,33 l.  Alkon vähittäismyyntihinta 1,53 e. Kertalasipullo, pitkäkaulainen 0,33 l ravintoloissa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisements

Written by Toimittaja

10.11.2014 klo 08:48

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kosmetiikkaa…

    Tykkää

    Lapin Poika

    10.11.2014 at 09:15


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: