OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Ay-johtaja vaatii valvontaa laittoman anniskelun estämiseksi

leave a comment »

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin

Anniskeluravintoloiden ahdinko ja työllisyystilanteen heikkeneminen ovat seurausta tehokkaan valvonnan ulkopuolella olevan laittoman anniskelun lisääntymisestä.

– Ravintola jättää hakematta anniskelulupia ja jää tällä hetkellä valvonnan ulkopuolelle, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin paljastaa ja vaatii toimia tilanteen korjaamiseksi.

Alkoholilaki kieltää alkoholin nauttimisen ravitsemusliikkeessä, jolla ei ole anniskelulupaa. Ravintolat voivat kuitenkin käytännössä kiertää tätä säännöstä. Nykyisen alkoholilain mukaan anniskeluviranomaiset voivat valvoa vain ravintoloita, jotka ovat hakeneet anniskeluluvan.

Osa ravintoloista on päättänyt olla hakematta lupaa ja sallii omien juomien tuonnin ravintolaan.

– Jättämällä luvat hakematta ravintola voi käytännössä välttää tarkastukset, Selin toteaa. – Laittomasti toimivien ravintoloiden valvonta kuuluu poliisille, jolla ei tällä hetkellä ole valvontaan resursseja.

Valvonnan puuttuminen on johtanut siihen, että maahan on syntynyt satoja laittomasti alkoholia anniskelevia yrityksiä.

Ravintoloiden anniskelumyynti laskenut voimakkaasti

PAM ammattiliitto tunnusHarmaan talouden selvitysyksikön tuore raportti kertoo karua kieltä: matalakatteisten anniskeluluvan omaavien yritysten määrä on kasvanut noin 10 prosenttia vuosittain vuodesta 2009. Lisäksi yhä useammassa anniskelupaikassa palkkojen osuus liikevaihdosta on pieni, alle 20 prosenttia. Nämä seikat saattavat merkitä ohimyynnin lisääntymistä ja harmaata taloutta. Anniskeluravintoloiden verovelat ovat selvityksen mukaan kasvussa.

– Näin ei voi jatkua. Paljon veroja jää keräämättä. Laillisesti toimivien yritysten tilaukset vähenevät, ja palvelualojen työllisyystilanne kurjistuu entisestään.

Selin vaatii pikaisia muutoksia alkoholilakiin ja viranomaisten toimivaltaan.

– Alkoholilakia tulisi muuttaa siten, että alkoholijuomien tarjoileminen edellyttää aina anniskelulupaa, jos tilassa tarjoillaan ammattimaisesti ruokaa tai juomaa. Lisäksi viranomaisten toimivaltaa on laajennettava niin, että viranomaiset voivat valvoa myös ilman anniskelulupaa toimivia ravintoloita. Mahdollisuudet kiertää säännöksen noudattamista tulee estää, Selin painottaa.

Viron matkustajatuonti ja laiton anniskelu ovat yhdessä suuria syitä kotimaan anniskeluravintoloiden ahdinkoon. Kuluvan vuoden aikana myös majoitus- ja ravitsemisalan palkansaajien ja työtuntien määrä on supistunut selvästi.

Selinin mielestä matkustajatuontiin tulevat rajoitukset ovat hyvä alku, vaikka lisäksi etenkin Helsingin satamaan ja tullin tehotarkastuksiin tarvittaisiin lisäresursseja.

– Paras hyöty saadaan, jos voidaan sekä vähentää matkustajatuontia että kitkeä laitonta ravintolatoimintaa. Nykyisessä taloustilanteessa tällaisten tavoitteiden vero- ja työllisyysvaikutukset olisivat todella tarpeellisia ottaa huomioon, Selin toteaa.

Puheenjohtaja Ann Selin puhui eilen torstaina (30.10.2014) Turussa paikallisen ammattiosaston 80-vuotisjuhlassa.

Written by Toimittaja

31.10.2014 klo 09:07

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: