OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 43-14: Moottoriöljy – kolean syysillan lämmittäjä

leave a comment »

Old Engine Oil, Harviestoun Brewery, Hillwood Village, Alva, Skotlanti, Iso Britannia

Pisteitä: 90 / 100. Koffin portteri –asteikolla 94 / 100.

* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut syksyllä 2014!

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

OEO uusin pulloetiketti: Black Ale.

Väri on tumma, ruskeanmusta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tiheä, kestävä. Tuoksu on vahva, paahteinen. Maku on täyteläinen, paahteinen, samettimaisen pehmeä, toffeemainen, tummasuklaamainen, hedelmämäinen, luumumainen, tasapainoinen, lähestulkoon helppo juotavuudeltaan.

Valmistuksessa käytetään paahdettuja ohramaltaita ja kauraa. Humalalajikkeet ovat Galena, East Kent Goldings ja Fuggles.

Ruokajuomana paahdettujen juuresten kanssa.

Kertalasipullon lisäksi Old Engine Oil astioidaan sekä keg-tynnyriin että 4,5-prosenttisena real ale –versiona cask-tynnyriin. Valmistuksessa on myös Old Engine Oil Engineer’s Reserve (9,0 %), joka ei ole vain ’musta ale’ vaan ’blackest ale’ (se kaikkein mustin olut!) – panimon luonnehdinnan mukaan.

OEO cask-etiketti.

OEO eli ’vanha moottoriöljy’ valmistettiin Harviestounin panimon vuosituhannen vaihteen juhlaolueksi vuonna 1999-2000. Tarkasti ottaen olut valmistettiin ensin Tesco-päivittäistavarakauppaketjulle nimellä Finest Traditional Porter, mutta samalla myös omaan myyntiin, mahdollisesti hieman erilaisella reseptillä. Vuodesta 1995 panimolla työskennellyt panimomestari Stuart Cail on edelleen OEO:sta ylpeä.

Olut on saanut International Beer Challenge –kilpailussa kultamitalin vuosina 2010 ja 2013 sekä World Beer Awards –kilpailussa Euroopan Parhaan Portterin tittelin vuonna 2010. Helsingin Olutfestivaalilla OEO sai kolmossijan pintahiivaoluiden sarjassa vuonna 2003.

Alkuvaiheessa valmistaja luonnehti olutta Dark Ale –nimityksellä ja nykyisin pullon etiketissä lukee Black Ale. Alkon hinnastossa käytetään nimikettä Porter ja portterietiketti on myös Alkon kuvastossa – vaikka hyllyllä on Black Ale. Harviestoun tosin kuvaa black ale –oluttaan sanoilla ’Harviestoun’s world-famous porter’, maailmankuulu portteri.

OEO värillinen etiketti noin kymmenen vuoden takaa.

Skottilainen kotiolutharrastaja Ken Brooker maistatti valmisteitaan pienille ystäväporukoille syksystä 1983 alkaen. Tämän perusteella etiketeissä ilmoitetaan edelleen: vuodesta 1983 (since 1983). Sana mainioista, maukkaista oluista alkoi levitä ja tilaisuuksiin tuppautui aina lisää maistelijoita. Brooker löysi vuonna 1985 eräältä maatilalta Dollarissa keskisessä Skotlannissa käytöstä poistetun navetan, johon hän ryhtyi rakentamaan oikeaa panimoa. Laitos valmistui romuista ja vanhoista maatilavälineistä kyhättyjen tankkien varaan – ilman rahaa.

Navetassa pyörinyt rotta tuli Brookerin lemmikiksi ja sai nimekseen Harvie. Se on edelleen panimon tunnuksessa ja ajelee OEO:n etiketissä vanhalla autolla.

Ensimmäinen olut oli Harviestoun Real Ale.  Harviestoun on aivan alusta saakka korostanut oluidensa ’juotavuutta’ (drinkability). Ominaisuus sopii OEO:iin, mutta varsinkin moniin muihin Suomessakin tuttuihin tuotteisiin: Bitter & Twisted (4,2 %) Golden Ale, Mr. Sno’balls (4,5 %) Bitter Ale ja Schiehallion (4,8 %) lager. Viimeksi mainittu – lausutaan ‘she-hal-yun’ – osoittaa myös Brookerin leikkimieltä asiakkaiden kanssa: vaikeita nimiä on englanninkielisenkin hankala lausua. Ensimmäinen tässä sarjassa oli Ptarmigan (4,5 %) Golden Ale, tuotannossa vuodesta 1989 vuoteen 2011.

Vuonna 2004 Harviestoun siirtyi uuteen panimorakennukseen Alvaan, muutaman kilometrin päähän Dollarista. Vuonna 2006 Harviestoun myytiin Caledonian Brewing Companylle. Caledonia siirtyi Heinekenin omistukseen vuonna 2008 eikä Harviestoun kelvannut mukaan. ”Eivät osaa hinnoitella makua..”, panimolla kommentoitiin.

Toimiva johto otti panimon haltuunsa ja Harviestoun on taas itsenäinen panimoyhtiö.

J.T. LAAKSO

6,0 %-til. (plo, keg; 4,5 %-til. cask), kantavierre 15,8 °Pl, katkeroainepitoisuus 45,6 EBU, väri 157,0 EBC, tumma pintahiivaolut, dark ale / porter / black ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,38 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

20.10.2014 klo 08:04

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: