OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 42-14: Juhlivan Koffin Suomen Paras Olut maistuu Suomalaisen Oluen Päivänä

leave a comment »

Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska

Pisteitä: 99 / 100. Koffin portteri –asteikolla 100 / 100.

* Osallistu: OLUTKANSANÄÄNESTYS – valitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut syksyllä 2014!

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Sinebrychoff portteri 7,2 %

Koffin portteri on mainio jälkiruoka tumman suklaan ja laatusikarin kanssa. © J.T. Laakso.

Tänään maanantaina 13.10. tulee kuluneeksi päivälleen 195 vuotta Sinebrychoffin panimon perustamisesta. Panimo on julistanut perustamispäivänsä Suomalaisen Oluen Päiväksi. Portteri, panimon lippulaivatuote, sopii maisteltavaksi juhlapäivänä.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, erittäin runsas, epätasaisen kuplainen, mukana isojakin kuplia, kestävä, säilyy pitsikuvioina lasin reunoilla. Tuoksu on lakritsamainen, suklaamainen, paahteinen.

Maku on täyteläinen, hedelmämäinen, luumumainen, paahteinen, makeahko, tyylikäs, luonteikas, maukas, tasapainoinen. Suomalainen klassikko, joka portteri- / stout-perinteessä edustaa kuivaa imperial stout –tyyliä. Se on Lontoossa 1700-luvun lopulta alkaen kehittyneeseen alkuperäiseen, karhean rouheaan portteriin verrattuna samettisen pehmeä ja tyylikäs.

Skandinavian, Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen uusien pienpanimoiden valmistamiin ”extreme-double-Imperial” porttereihin verrattuna koffilainen on maukas, lähes tasapainoinen herkku, jonka voi nauttia ensimmäisen testauksen jälkeen myös toistamiseen.

Valmistuksessa käytetään neljää eri mallasta: pilsner-, münchener-, väri- ja karamellimallasta. Voimakas katkeroainepitoisuus saadaan Saazer- ja Nugget-humalilla. Vuonna 2013 portterista valmistettiin vaahterasiirapilla ja kuusenkerkällä maustettu Two Tree Porter (7,2 %) Sinebrychoffin ja yhdysvaltalaisen Brooklyn Breweryn yhteistyönä. ”Kahden Puun Portteri” (7,2 %, Alkossa 2,92 € / 2013: 2,78 €) on edelleen saatavilla, mutta uutta tuotantoerää ei valmisteta. Suomen Paras Olut 2011

Alle 100000 litran vuosituotanto on pysynyt melko vakaana – panimon mukaan oikeastaan vain vientilitrat Yhdysvaltoihin vaikuttavat vuotuiseen tuotantoon. Koffin portterin suosio ja maine tuntuu koko ajan kasvavan. Syksyllä 2011 Koffin portteri voitti Lahdessa Suomalainen Olut –yhdistyksen ensimmäisessä kaikkien valmistajien Suomen Paras Olut -kilpailun.

Ruokajuomana vahvojen liharuokien, paahtopaistin ja mausteisten riistaruokien kanssa. Jälkiruokana suklaakakun kanssa.

Vuonna 1957 panimomestarit Boris Orlo ja Nils Sandman sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala kehittivät Koffin Hietalahden panimolla Helsingissä portterin, joka on ollut viimeistään vuodesta 1966 reseptiltään nykyisen kaltainen.

Panimon siirryttyä Keravalle 1990-luvun alkupuolella värimaltaan osuutta jouduttiin hienosäätämään: Hietalahdessa maltaat annosteltiin käsin, mutta Keravalle seos saadaan valmiina mallastamolta.

Hiiva on sama, jolla irlantilainen stout Guinness valmistetaan. Se on peräisin Park Royal -panimolta Lontoosta.

J.T. LAAKSO

Valmistajan tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,0 % Pl, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 300 EBC.

Alkon tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,5 °Pl, katkeroainepitoisuus 42 EBU, väri 321 EBC, suodattamaton pintahiivaolut, portteri, Imperial Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-18 °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l., Alkon hinta 2,41 € (2013: 2,31 €). Anniskeluhinta 4,80 e. Hana 0,4 l. satunnaisesti. 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

13.10.2014 klo 06:51

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: