OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Olutpääkaupunki Kööpenhamina kruunaa Oluthuoneiden pubiuudistuksen

with 3 comments

Pieni Merenneito toivottaa asiakkaat tervetulleeksi Kööpenhaminaan – København-pubiin! © J.T. Laakso

Tänään torstaina (11.09.14) juhlavasti avattu Ølhus København kruunaa upeasti HOK-Elannon OlutHuone -ryhmän uudistuspuhurin. Tšekkiläistunnelmalliset pivnicet ovat yksi kerrallaan muuttuneet pohjoismaalaistyylisiksi ølhuseiksi. Ølhus København tosin on aivan uusi ja sijaitsee entisessä pankkihuoneistossa Helsingin Kalevankadulla.

Käsityöolutvallankumouksen edistyessä juuri Kööpenhamina on muodostunut vähintäänkin pohjoismaiseksi olutpääkaupungiksi. Tanska on ainoa pohjoismaa, jossa alkoholipolitiikka on lähtökohdiltaan vapaata, kuluttajien vastullisuuteen luottavaa.

Sopii siis hyvin esimerkiksi muillekin.

Avajaisillan perusteella Københavnilla on sijansa Helsingissä olutkulttuurin kehittämisenkin kannalta. Upeassa olutvalikoimassa on pienten käsityötuottajien oluita kaikista fennoskandian maista, mukana myös suurempia tekijöitä kuten tanskalaisen Carlsbergin valmistama Tuborg (4,6 %) ja Olvin vahva Sandels (5,3 %). Pienpanimoiden luettelo on vakuuttava. Esimerkiksi Hornbeer, Gypsy ja Mikkeller Tanskasta, Nynäshamn Ruotsista, Hiisi, Ruosniemi ja Nokia Suomesta.

Hienoja olutlistoja kelpaa näyttää! Värikäs nauha on rakennettu kekseliäästi lego-palikoista. Skandinaavinen ote on unohtunut listojen otsikoista. © J.T. Laakso

Hana- ja pullo-olutlistat ovat selkeästi ja isokokoisina tiskin yläpuolella. Tiedoissa tuntuu olevan kaikki oleellinen: myös alkoholiprosentti ja annoskoko. Jyväskyläläisen Panimoyhtiö Hiisin valmistama Raivoava Rakki (6,2 %) tosin oli piirtynyt liitutaululle muodossa Raivoisa Rakki.

Sisustajat ovat uskoneet Kööpenhaminan nähtävyyksien voimaan. 110-senttisen alkuperäisen Pienen Merenneidon pronssikopio toivottaa tervetulleksi. Lille Havfrue sijaitsee Kööpenhaminan keskustassa Churchillparken-puistossa. Patsaan on luonut kuvanveistäjä Edvard Eriksen ja se paljastettiin kesällä 1913, siis tasan 101 vuotta sitten.

Tiskin päässä on Tanskan kuningatar Margareeta II:n ja prinssi Henrin muotokuva. Taideharrastuksestaan tunnettu Margareeta II (s. 1940) on ollut tanskanmaan hallitsija vuodesta 1972.

* Lue lisää: Tšekki-Pivnicet muuttuvat pohjoismaisiksi Ølhus-pubeiksi.

* Ølhus København, Kalevankatu 3, Hki. Avoinna su-to 14-02, pe, la 12-03. Ravintolapäällikkö Kirsi-Maria Järvinen.

Mainokset

Written by Toimittaja

11.09.2014 klo 18:12

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kööpenhamina on onnistuneen olutkulttuurin lisäksi myös maailman johtavia pöyräilykulttuurin edistäjiä! Perjantaina illansuussa Ölhus Köpiksen seinustalla oli niin valtava polkupyörien rykelmä, että nehän piti laskea: 37 polkupyörää. Hieno juttu! HePo (Helsingin Polkupyöräilijät ry): Mukaan kehittämään olutkulttuuria – siihen maistelevaan suuntaan!

  Tykkää

  Reppu Hepolainen

  12.09.2014 at 18:48

 2. Raivoava eli Raivoisa Rakki nautittiin avajaisiltana loppuun ja virheellinen nimilappu siis poistettiin jo perjantaina. Loppuneet olivat myös Plevnan Petolintu Pils ja Malmgårdin Emmer IPA.
  Eli me kuluttajat olemme oppineet nauttimaan käsityöoluista…

  Tykkää

  OLUTVERKON Toimitustiimi

  12.09.2014 at 16:44

 3. Eläköön Tanskanmaa! Tervetuloa! toivottaa Annukka Tanskanen.

  Tykkää

  Annukka Tanskanen

  11.09.2014 at 20:39


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: