OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Kauppalehden päätoimittaja: ”Kyyläysvaltio” Suomi ei ole alkoholipolitiikan osalta kypsä maa

with 7 comments

Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi pohdiskelee tänään (04.07.2014) suomalaisen alkoholivalvonnan tuoreimpia ilmiöitä otsikolla ”Elämää kyyläysvaltiossa”. Alkoholijuomien matkustajatuonnin uusien ohjeiden mukainen käyttötarkoituksen tarkistaminen, matkustajatuonnin paisuminen vastaamaan puolta Alkon vuosimyynnistä ja alkoholijuomien kielto festivaalipuistoissa osoittavat Ahosniemen mukaan, ettei Suomi ole vieläkään alkoholipolitiikan osalta kypsä maa – kuten eivät sen kansalaisetkaan.

SJT:n Saimaa Blues 14 festarihanatNäillä keleillä mätäkuusta ei ole tietoakaan, mutta jutut alkavat jo kuulostaa siltä”, Ahosniemi aloittaa kirjoituksensa.

Heinäkuun alussa astuivat voimaan alkoholin matkustustuontia koskevat uudet ohjeet. Tullin mukaan matkustaja on jälkikäteen todistusvelvollinen, että maahan tuodut alkoholijuomat ovat kuluneet omassa käytössä, sukujuhlissa, häissä tai syntymäpäivillä.

Määräysten valvominen voi johtaa absurdeihin ylilyönteihin. Kyyläämällä ja ihmisiä kyykyttämällä ei päästä toivottuihin tavoitteisiin. Vieras- ja ruokalistojen tai vihkipapin nimen esittäminen viranomaisille ei kuulu länsimaiseen demokratiaan eikä 2010-luvun Suomeen. Vapaassa yhteiskunnassa viranomaisten ei pidä tiukata kansalaisilta, kuka milloinkin, miksi ja mitä aikoo kenellekin tarjota.

Tullin tarkoitus verojen keräämiselle on hyvä ja kannatettava, mutta keinot ovat ehdottomasti vääriä. Alkoholin matkustajatuonnin ongelma on merkittävä: menetämme liikevaihdon ja verotulot, jotka pitäisi saada kotimaahan.

Alkon arvion mukaan matkustajatuonti vastaa noin 180 Alkon myymälän myyntiä. Kaikkiaan Alkolla on Suomessa 350 myymälää, eli ulkomailta tuodaan yli puolet siitä viinasta, minkä monopoli myy Suomen vähittäiskaupassa.

Viime kesästä alkoholin matkustajatuonti kasvoi noin viidenneksen, ja samaan aikaan pienenivät sekä anniskelu ravintoloissa että Alkon myynti. EU:n ideana on tavaroiden vapaa liikkuvuus. Tuonnin tasapainottamiseksi ei taida olla muuta keinoa kuin valmisteveron lasku Suomessa ja nosto Virossa.

Aivan yhtä absurdeja ovat tiukat tulkinnat festivaalien anniskelualueista. Omien juomien nauttimista piknikeillä on ankarasti rajoitettu. Tämän seurauksena Järvenpään Puistobluesin lipunmyynti romahti, ja Pori Jazzissa oli käydä niin, ettei alueelle saisi tuoda edes äidinmaidonkorviketta (Yle 3.7.).

Kun kerran Järvenpäässä on ollut tiukka linja, lepsuilla ei saa Porissakaan. Viimeistään kateelliset kilpailijat vaativat viranomaisia valvomaan naapurifestaria tai -ravintolaa ankarimman mukaan. Jos Suomi olisi ollut Itä-Saksa, Stasia ei olisi tarvittu, sillä olisimme ihan itse kannelleet innokkaasti toinen toisistamme.

Suomi ei vieläkään ole alkoholipolitiikan osalta kypsä maa, eivätkä ilmeisesti sen kansalaisetkaan. Jos ihmiset osaisivat olla siististi, ei tiukkaa valvontaakaan tarvittaisi. Ehkä meillä on juuri sellaiset säännöt kuin ansaitsemme.

* Lue – ja ÄÄNESTÄ: Odotukset ja pelot alkoholilain uudistuksesta

 

Mainokset

7 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Takavuosina Tenu hoiti hommat. Olin vapauttamassa keskiolutta sekä Ruotsissa että Suomessa ja Ruotsi kyllä jotenkin onnistui, mutta EI ilman MONOPOLIA ja on tiukka edelleen. Tosin 35 vuotta sitten sielläkin esim. Norteljen keskuskoulu suljettiin kun oppilaat ihastuivat keskioluen makuun.

  Kuolevan juopon hoidosta maksat veroina 100 %, joko palkkatuloistasi jos et sitten käyttämäsi alkoholin verosta. Jälkimmäinen ON valintakysymys, palkkavero EI.

  Kyllä veroilla, sääntelyllä ja jakeluorganisaatioilla on tämmöisessä tilanteessa – itsehillintää vailla oleva kansa – paikkansa. Suomalaisella onkin sitä varten maailmanennätys VIRKAMIESTEN MÄÄRÄSSÄ!

  Tykkää

  Jouko Kääriäinen

  05.07.2014 at 09:47

 2. No eikös 10 % Suomen kansasta ole 500 000? Nämä suurkuluttajat kyllä sen jostakin hankkivat maksoi mitä maksoi ja juovat itsensä hengiltä loppujenlopuksi :=(

  Tykkää

  Janne Tolvi

  05.07.2014 at 01:04

 3. Mistä ihmeestä nuo 10 % oikein tulee? Ja ne kaikki kuolemaan johtaneet tapot, pahoinpitelyt, putkaanotot, järjestyshäiriöt, perheväkivalta, itsetuhoiset teot, somaattiset sairaudet, tapaturmat, jne… LIEVENTÄVÄNÄ asianhaarana liika alkoholi!

  Semmoset 10 % olis helppo panna putkaan jo etukäteen! Saataisiin käyttää alkoholia sitten ihan vapaasti. Suurkuluttajien luku on 500 000. Jos alkoholista syntyvät terveydelliset ja taloudelliset vahingot korvataan ALKOHOLIVEROILLA niin kielletty hedelmä vapaaksi heti!

  Säälittääkö yksikään alkoholin tuhoaman terveyden uhri, naurattaako känniläisen örvellys, kysyy raittiusväki. Kyllä minua, mutta MINÄ jaksan maksaa alkoholiverotkin – toisin kuin ne jotka itkevät rajoituksia, sääntöjä, veroja ja vaativat oikeuksia joilla MINUT PANTAISIIN MAKSAMAAN HYVITYSTÄ toisten juomista. SE ei vaan käy!

  DUUNATKAA niin hyvin että rahanne riittää! Nauttiminen ei koskaan ole ollut KÖYHIEN herkkua – eikä pidäkään. Hehän vain maksavat laskun.

  Tykkää

  Jouko Kääriäinen

  05.07.2014 at 00:48

 4. Niin siis näiden 10 % holistin tähden täytyy koko kansaa pistää ”rautoihin” ja tehdään alkoholista ”kiellettyhedelmä”! Sehän se vasta nuorisoa kiehtoo, voi ristus juu…

  Tykkää

  Janne Tolvi

  04.07.2014 at 23:53

 5. Pitäiskös nuo Valviran uudet festariohjeet ymmärtää myös niin, että äidinmaidonvastike on kielletty alle 18 vuotiailta…

  Tykkää

  Risto Vaissi

  04.07.2014 at 22:59

 6. Mikä hiton KYYLÄUS? – Kyllä täällä on kysymys siitä että kansa ryyppää ittesä hengiltä! Kuopiossa keski-ikäisiltä naisilta on ollu taas jo viikon balanssi treenblen puolella – ihan hävyttömiä ja kanakännissä – en ou uskaltanut edes käydä satamassa! Suomi ei ole ALKOHOLIN KÄYTÖN osaltakypsä maa!!!

  Tykkää

  Jouko Kääriäinen

  04.07.2014 at 21:49

 7. Suomessa on alkoholipolitiikkaa, sivistyneissä maissa on alkoholikulttuuria.

  Tykkää

  Pirkka Ruishalme

  04.07.2014 at 17:47


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: