OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

HS: Alkoholilain uudistus jäi pahasti kesken

leave a comment »

https://olutverkko.wordpress.com/wp-admin/post-new.php?post_type=post Alkoholilailla säädellään missä ja milloin ja minkälaisia oluita ja muita juomia saa myydä sekä verotuksen kautta myös hintaan. © Kuva: J.T. Laakso

Alkoholilailla säädellään missä ja milloin ja minkälaisia oluita ja muita juomia saa myydä sekä verotuksen kautta myös hintaan. © Kuva: J.T. Laakso

Helsingin Sanomien pääkirjoitus arvioi tänään (03.07.2014) ”minihallitusneuvottelujen” päätöstä luopua Jyrki Kataisen johtaman edellisen hallituksen ohjelmaan kirjatusta alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Pääkirjoittaja huokaisee jo otsikossa:  Iso alkoholilain uudistus jäi pahasti kesken.

HS:n mielestä lakiuudistuksesta luovuttiin aikapulan vuoksi. Käsittelyyn on tulossa paljon muitakin isoja sosiaali- ja terveyspolitiikkaan liittyviä asioita, joten kiistanalainen alkoholipolitiikka siirrettiin suosiolla seuraaville päättäjille.

Kataisen hallituksen saavutuksetkin alkoholipolitiikan alueella HS toteaa vaatimattomiksi. Toissapäivänä (1.7.2014) voimaantulleet tarkennukset alkoholijuomien henkilötuonnissa ovat lähes ainoa onnistuneeksi katsottava uudistus. Veronkorotuksetkin on tehty valtiontaloudellisista syistä – ei suinkaan kansanterveyden edistämisen perusteella!

Odotettavissa: huononnuksia… parannuksia… ?

Alkoholilainsäädännöllä valtiovalta pystyy vaikuttamaan olut- ja juomakulttuurin kehittämiseen. Lakiuudistuksen vaikutukset voivat vihdoin auttaa vastuullista juomakulttuurin kehittämistä. Mutta vähintäänkin yhtä hyvin uudistus saattaa myös huonontaa ja hankaloittaa tätä Suomen kansantalouden ja kansanterveyden kannalta oleellisen tärkeää kehitystyötä.

OLUTVERKKO järjestää lukijakyselyn alkoholilain parannusehdotuksista ja huononnuspeloista.  OLUTVERKON Toimitustiimi kokosi äänestystä varten muutamia oleellisia asioita, jotka tulisi ottaa huomioon lainlaadintatyössä. Lukijat voivat myös vapaasti ilmoittaa muita näkemyksiä lakiuudistukseen liittyen.

* Siirry äänestykseen: Olut- ja juomakulttuurialan odotukset ja pelot alkoholilain uudistuksessa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: