OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 22-14: Brittipanimo kokeilumielellä keskieurooppalaisten tyylien parissa

leave a comment »

Bière de Garde, Thornbridge Brewery, Riverside Brewery, Bakewell, Derbyshire, Iso Britannia

Pisteitä: 83 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEENValitse vuoden 2013 kaikkein maukkain ja maistuvin suomalainen uutuusolut!.

* Osallistu Suureen Portteriäänestykseen: Valitse vuoden 2013 maukkain ja paras suomalainen portteri – vaihtoehtoja peräti 34!

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä. Tuoksu on marjamainen, kova, marjapuuromainen (tavalla, joka sai entisaikojen alaluokkalaiset inhoamaan marjapuuroa!), hapan.

Maku on keskitäyteläinen, tai vähintäänkin kova, kuiva, marjamainen, vadelmamainen, karpalomainen, talkkunamainen, lähes vaisu. Alkoholipitoisuus 7,5 % vaikuttaa virhetiedolta, mikä on toisaalta samalla osoitus tekijöiden taidosta.

Mutta: Ranskalainen Bière de Garde eli BDG–tyylinen maalaisolut valmistetaan talossa (tilalla) tilan talkootarpeisiin. Samoin me suomalaiset, persoonallisiin tilasahteihin tottuneina pidämme omaa käsityötuotetta tietenkin aina parhaana!

Thornbridgen panimo on ottanut melkoisen riskin tavoitellessaan ranskalaista maalaisoluttyyliä – eikä ihan onnistu! Brittiläispanimon BDG osoittaa nykyistä tyylien sekamelskaa, hybridejä ja erilaisten perinteiden kokeiluhalua. Ilmiötä voi tietenkin pitää myös myönteisenä olutkulttuurin levittäjänä ja monipuolistajana.

Tätä versiota ei oikein pysty suosittelemaan ruokajuomaksi – tosin sopinee aavistaa, että tilan talkoissa tarjottavan (minkä tahansa) ruuan kanssa olut taatusti maistuu.

Thornbridgen panimomestari Rob Lovatt on aloittanut tyylisarjan, jossa on valmistettu erilaisilla hiivoilla käytettyjä perinteisiä eurooppalaisia oluita eli European Series. Toukokuuhun 2014 mennessä ovat valmistuneet baijerilainen vehnäbock Otto Weizen Doppelbock (8,0 %), belgialainen pintahiivaolut Belgian Blonde ale (6,5 %), berliiniläinen erikoisuus, vehnä- tai valko-olut Berliner Weisse (3,5 %), ranskalainen Biere de Garde (7,5 %) ja tulossa on vielä Belgian pohjoisosien Saison. Otto on jo myös pullossa, samoin BDG on tulossa pulloversiona.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Rob Lovatt suunnittelee jo uutta sarjaa, jonka oluissa esiintyy ketokukkien aromeja. Left Field Beer Project –tuotteita on tulossa tämän vuoden (2014) aikana: ensiksi Parma Violet Porter (Italian Parman orvokki portteri), Peanut Butter Brown Ale (Pähkinävoi Brown Ale), Wye Cucumber Summer Ale (Kurpitsa kesäolut) ja Mint Chocolate Stout (Minttusuklaa stout).

Odotellaan!

J.T. LAAKSO

7,5 %-til., tumma pintahiivaolut, ale. Ranskalaisen maalaisoluen tyylinen ale. European Series.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,40 e. Maahantuoja Brew Seeker Oy.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

26.05.2014 klo 09:03

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: