OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Koffin Olutmestari valmisti raikkaan vehnäoluen

leave a comment »

Heikki Vuokko ja Olutmestarin Vehnä

Heikki Vuokko esitteli perjantaina Olutmestarin Vehnä -uutuuden. © Kuva J.T. Laakso.

Sinebrychoffin Olutmestari 2014 Juha Sorsa on palkintonaan päässyt tekemään 50000 litran erän oman reseptinsä mukaista olutta.

Olutmestarin Vehnä (5,8 %) on juuri valmistunut ja tulee maaliskuun kuukauden hanaolueksi HOK-Elannon Oluthuoneissa. Huhtikuusta alkaen olut leviää noin 130 olutravintolan hanoihin kesäkuukausien ajaksi kautta maan.

Juha Sorsa. © Kuva: Sinebrychoff.

Juha Sorsa. © Kuva: Sinebrychoff.

Olutuutuuden ensi-ilta perjantaina (28.02.2014) Helsingissä vietettiin ilman varsinaista tekijää, sillä Juha Sorsa oli vatsataudissa kotonaan Tampereella.

Tultuaan valituksi Sinebrychoffin Olutmestariksi 2014 viime vuoden lokakuussa Juha Sorsa kertoi heti tuoreeltaan, että tuleva olut on vahva vehnäolut, joka – vehnäoluttyylin vastaisesti – humaloidaan vahvasti.

– Juha piti kiinni alkuperäisestä ideastaan, Sinebrychoffin projektipäällikkö ja olutmestari Heikki Vuokko kertoo. – Lähinnä vaikeuksia aiheutti vain oikean ja sopivan humalalajikkeen löytäminen.

Olutmestarin Vehnä vehnäolutlasissa. Kolmikko Sorsa, Vuokko ja Anikó Lehtinen, joka on Sinebrychoffin ruoka-/juoma-asiantuntija ja Olutmestarin Vehnän tuotepäällikkö testailivat sokkona koekeitoksia, jotka oli humaloitu erilaisilla lajikkeilla.

– Amerikkalaiset vahvan luonteikkaat suljimme pois, mutta sitten löytyi saksalainen Smaragd, jonka hyväksyimme sokkona yksimielisesti, Vuokko kertoo. – Minullekin aivan uusi tuttavuus.

* Lue: Juha Sorsa Tampereelta Koffin Olutmestariksi 2014

* Sff Olutmestarin Vehnä, Sinebrychoff Oy, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

5,8 %-til., kantavierre 13,1 Plato-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 9 EBC, vaalea pintahiivaolut, vehnäolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Reseptin kehittelyssä mukana Sinebrychoffin Olutmestari 2014 Juha Sorsa, Tampere, nykyisin Hki.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,90 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2014. Huhtikuusta alkaen koko kesän kausihanaolut 130 olutravintolassa.
Pisteet 93 / 100.koffolutmestarinvehna14juhasorsaetiketti

2.testi:

Väri on vaalea, limonadinkeltainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, laskeutuu nopeasti jättäen haituvaisia pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen, appelsiinimainen, hennosti makea. Maku on keskitäyteläinen, kuivan katkeromainen, hienojakoisesti karhea, hedelmäinen, hedelmäisyys tosin lähes peittyy katkeroiden tuottamaan kuivaan yleissävyyn. Kesäisen raikas, juotavuudeltaan helppo, tasapainoinen.

Vehnäolut sotkee oluiden tyylisuuntia, kuten nykyisin on sallittua. Tulos on kiitettävä.

1. testi

Väri on vaalea, sitruunankeltainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheäkuplainen, jättää vankat pitsikuviot lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on mausteinen, kuivan pippurimainen, hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, pehmeän fenkoolimainen, kuivan mausteinen, maukas, tasapainoinen, erottuva, juotavuudeltaan helppo. Kuiva pippurimaisuus on vallitseva aromi. Kuivan karhea jälkimaku. Perinteisen baijerilaisen vehnäoluen moderni hybridiversio, joka onnistuu kohoamaan kesäterassien ilmeiseksi suosikiksi lähikuukausina.

Valmistuksessa on käytetty pilsner- ja vehnämallasta suhteessa 50/50. Aromihumalointi on tehty Saazer-humalalajikkeella ja kuivahumalointi saksalaisella Smaragd-lajikkeella.

Mainokset

Written by Toimittaja

28.02.2014 klo 16:01

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: