OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Kuluttajaliitto vastustaa ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämistä

leave a comment »

Kuluttajaliitto ei kannata muutoksia, joilla ravintoloiden aukioloaikaa rajoitetaan julkisuudessa esitetyillä tavoilla. Illanvietot ovat osa ravintolakulttuuria, jolla on suuri merkitys muun muassa sosiaaliselle elämälle, elävälle musiikille, tanssille ja ruokakulttuurille yleensä.

Suomen KuluttajaliittoSuomen Kuluttajaliitto ry julkisti kannanoton yöravintoloiden aukioloajoista tänään keskiviikkona (12.2.) iltapäivällä. Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet – The Consumers’ Association of Finland on ammatillisten keskusjärjestöjen ja liiton 70 paikallisyhdistyksen muodostama riippumaton kansalaisjärjestö, jonka juuret ulottuvat 1950-luvulle. Liiton nimi oli aluksi Kuluttajaneuvontaliitto.

Alkoholihaittoja on torjuttava keinoilla, joilla ei tarpeettomasti hankaloiteta tavallisten, kohtuullisesti alkoholia nauttivien kuluttajienravintolaillanviettoja.

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu vilkkaasti esityksistä rajoittaa ravintoloiden aukioloaikaa nykyisestä. Perusteena on mainittu lähinnä alkoholihaittojen vähentämistarve. Kuluttajaliitto kannattaa alkoholihaittojen vähentämistä, mutta epäilee ravintola-aikojen rajoittamisen tehokkuutta tämän tavoitteen toteuttamisessa.

Nykylainsäädännön mukaan ravintoloiden on kieltäydyttävä päästämästä päihtyneitä ravintolaan sekä pitäydyttävä tarjoilemasta lisää alkoholipitoisia juomia jo päihtyneille henkilöille. Vastaavaa valvontaa ei ole, mikäli juominen siirtyy koteihin ja puistoihin. Myös huolta siitä, että yhä useampi muualla kuin ravintolassa nautittu alkoholiannos olisi ns.Viron tuliaisia on Kuluttajaliiton mielestä perusteltu.

Olutravintola on parhaimmillaan siisti ja viihtyisä sosiaalinen tila tavata ystäviä. Kuva: Olutravintola Kukko.

Olutravintola on parhaimmillaan siisti ja viihtyisä sosiaalinen tila tavata ystäviä. Kuva: Olutravintola Kukko.

Valvomattomissa olosuhteissa kuten yksityisasunnoissa, rannoilla ja puistoissa tapahtuva alkoholin nauttiminen voi Kuluttajaliiton käsityksen mukaan aiheuttaa merkittävästi suurempaa haittaa yksittäisille juhlijoille ja lähiympäristölle kuin valvottu ravintola-anniskelu. Ravintoloissa nautitun alkoholi on myös merkittävästi kalliimpaa kuin kotimaassa kaupasta tai Alkosta hankittu.

Kasvava alkoholituotteiden tuonti Virosta on omiaan tekemään muualla kuin ravintoloissa nautitun alkoholin juomisen entistä halvemmaksi ja houkuttelevammaksi. Mikäli ravintoloiden aukioloaikaa lyhennetään, siirtyy entistä isompi osa juomista  tilastoimattomaksi kulutukseksi ja valvonnan ulkopuolelle ja kokonaiskulutus  saattaa näin jopa nousta.

Kuluttajaliiton kannan mukaan on ensisijaisesti tehostettava ja valvottava niitä jo olemassa olevia keinoja, joilla ravintolaelämään liittyviä alkoholihaittoja ennaltaehkäistään. Ravintoloissa on muun muassa entistä tehokkaammin valvottava sitä, että alaikäisiä tai päihtyneitä ei päästetä ravintoloihin ja että päihtyneille ei tarjoilla alkoholijuomia. Alkoholihaittojen ehkäisyssä on otettava huomioon  myös kohtuukäyttäjien asema ja mahdollisuus kokea jatkossakin elämyksellistä  ohjelmaa  ravintolassa.

Advertisement

Written by Toimittaja

12.02.2014 klo 16:37

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: