OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

”Keppana-Huovinen” on nostettu median lemmikiksi

with 6 comments

Susanna

Susanna ”Keppana” Huovinen. © Kuva: J.T. Laakso

Suomalaisen alkoholipolitiikan perustavaa laatua olevan ”kolmikannan” tukijat eivät ainakaan voi valittaa, että heidän mielipidettään yritetään vaientaa tai syrjiä. Juomakulttuurin välttämätöntä uudistamista tämä vaihtoehdoton kolmikohtainen hokema pikemminkin hidastaa ja estää.

YK:n Maailman Terveysjärjestö ”WHO ja kaikki terveysasiantuntijamme ovat sitä mieltä, että kolme tärkeintä keinoa ovat saatavuuden rajoittaminen, hinta ja mainonta”, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (SDP) muistuttaa tänään lauantaina (18.01.2014) sekä Helsingin Sanomien sivunmittaisessa ”Lauantaivieras”-haastattelussa että Ylen TV-1:n kolmivarttisen Ykkösaamu-lähetyksen vieraana.

Pakkaslauantain mediavyörytyksessä on kyllä yksi lohduttavakin sivujuonne. Päivittäistavarakaupan myynnissä olevan alkoholijuoman enimmäisvahvuutta (nyt 4,7 %) nykyinen hallitus ei tule alentamaan.

– Sitä kannattaa ajatella jonkinlaisena perälautana, jota harkitaan vaikka vuonna 2020, jos muilla keinoilla alkoholinkulutusta ei ole saatu pysyvään laskuun, Huovinen toteaa HS:ssa.

Ryhtyessään viime kesänä ministerin tehtävään Huovinen lausui avoimesti kannattavansa ”keskioluen siirtämistä Alkoon”. – Sain lisänimen Keppana-Huovinen, mutta olin tyytyväinen keskusteluun.

Taloustilanne vaikeuttaa lisärajoitusten käyttöä

Viime kuukausien ja päivienkin uutisia panimoelinkeinon ilmoittamista irtisanomisista perinteistä työväenliikkeen puoluetta edustava Huovinen toteaa kuunnelleensa huolestuneena.

Siitä huolimatta lähiaikoina kansalaisten valinnanvapautta ja jakeluelinkeinojen yrittämismahdollisuuksia tullaan ilmeisesti rajoittamaan.

Yöravintoloiden aukioloaikoja supistetaan, alkoholijuomien vähittäismyynti halutaan lopettaa perjantaisin ja lauantaisin nykyistä kello 21:tä varhaisemmin, sunnuntaisin ei saa olla lainkaan vähittäismyyntiä.

Huovinen kertoo olleensa mukana päättämässä alkoholiveron alentamisesta vuonna 2004, kun Viro liittyi EU:n jäseneksi. Viime syksynä hallitus päätti alentaa aiempaa veronkorotuspäätöstään puoleen – eli juomien yksityismaahantuontia Virosta pyritään seuraamaan.

Alkoholin kokonaiskulutus tulee Huovisen mielestä saada pysyvästi lasku-uralle, ja siinä tavoitteessa on pidettävä kirkkaana mielessä kaikkia keinoja. Tosin käytössään olevasta ennenkuulumattoman suuresta mediatilasta huolimatta Huovinen pyörittää mielessään vain edellä mainittua keinokolmikkoa.

Ylen Ykkösaamun haastattelun on toimittanut Seija Rautio ja Helsingin Sanomien Lauantaivieras-haastattelun on laatinut Heli Suominen.

* Lue myös: Uudella ministerillä vanhat eväät

Written by Toimittaja

18.01.2014 klo 11:15

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Susanna Huovinen, valtiohan voi näyttää helposti mallia ja sulkea Altian toiminnot.

  Tykkää

  Jari Leinonen

  21.01.2014 at 16:48

 2. Näinhän se näyttää menevän, sama toistuu kuin ”Päiväni murmelina”-elokuvassa.

  Eva Biaudet oli näistä muista ”tädeistä” poikkeuksellisesti hyvillä jäljillä 2000-luvun alussa: ”Alkoholin anniskelurajoitukset, verotuskohtelu ja jakelutavat ovat myös alkoholipolitiikkaa, mutta niiden avulla ei saada aikaiseksi muutoksia suomalaisten alkoholikäyttäytymiseen.”

  Tosin seuraajansa Liisa Hyssälä otti alkoholiverojen noston esille heti 2005 alussa, samoin mainonnan karsimisen. Ikävä kyllä, hän sai kaksi kautta, samoin samaa polkua tallannut Risikko.

  Nyt, tiukan Marian jälkeen mennään koko kansa kuin antautuneina kädet pystyssä kohti kieltoja. Alkoholiveroihin ei enää uskalleta koskea, onhan ne Euroopan mitassa jo vailla tolkkua. Kasvava nuorten ja nuorten aikuisten raitistuminen on osittain harhaa, sen osoittaa esimerkiksi kannabismyönteisyys.

  Pilvi on tämän laman kotiviini ja kilju.

  Tykkää

  Pentti Nyholm

  21.01.2014 at 15:27

 3. Teit juuri oikean havainnon, Pentti Nyholm! Tässä on selvästi jouduttu ”vaihtoehdottomuuden” kierteeseen, kun toimimattomat keinot tarjotaan aina uudelleen.
  NÄIN kirjoitimme viime vuonna alkukesällä kun Susanna Huovinen aloitti:
  * https://olutverkko.wordpress.com/2013/07/22/uusi-ministeri-vanhat-keinot/
  * https://olutverkko.wordpress.com/2013/06/12/raittiusjarjestoilla-kovat-piipussa-mutta-loysat-evaat/

  Tykkää

  OLUTtiedotus / J.T. Laakso

  21.01.2014 at 14:43

 4. Näyttäisi sama lista pyörivän peruspalveluministeriltä toiselle, käsilaukusta käsilaukkuun, THL:n kuluneilla leimoilla.

  Tykkää

  Pentti Nyholm

  21.01.2014 at 14:34

 5. ”Kännihuovilainen” on huolissaan huolestuneista kansalaisista, jotka ovat huolestuttavasti enemmän huolissaan humalansa hinnasta kuin haimansa tilasta.

  Tykkää

  Arto Koskelo

  21.01.2014 at 13:55

 6. On kyllä taas semmosta tuubaa että voi herra mun pieksut.

  Tykkää

  Tuomas Pere

  21.01.2014 at 13:44


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: