OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Vuonna 2013 valikoimissa oli yli 30 suomalaista portteria – Mikä maistui parhaiten?

with 4 comments

Suomalaista portteria lasissa. © Kuva J.T.Laakso

Suomalaista portteria lasissa. © Kuva J.T.Laakso

Juuri päättyneen vuoden 2013 aikana erilaisissa valikoimissa oli saatavilla 34 erilaista suomalaista portteria ja stoutia. Näistä peräti 22 oli uusia, ensimmäistä kertaa saatavilla vuoden 2013 aikana. Pitkään valmistettuja porttereita, joita edelleen oli kaupallisesti saatavilla on löytynyt 12. Vanhin on vuodesta 1957 yhtäjaksoisesti markkinoilla ollut Sinebrychoff Porter (7,2 %) ja tuorein Saimaan Juomatehtaan – tuolloin vielä – Lappeenrannassa valmistettu  Marsalkka Portteri (8,6 %) vuodesta 2012.

OLUTVERKON kokoama portterilista on hieman alustava ja lisää havaintoja otetaan mielellään vastaan ja liitetään mukaan. Luetteloon on otettu olut, joka on ollut mahdollista ostaa Alkosta, olutravintolasta hanassa tai pullossa sekä päivittäistavarakaupasta. Suljetulle piirille mahdollisesti valmistettuja porttereita ei ole mukana.

Uuden jyväskyläläispanimon portteri valmistui juuri ennen vuodenvaihdetta.

Uuden jyväskyläläispanimon portteri valmistui juuri ennen vuodenvaihdetta.

Mikä portteri maistui parhaiten?

Osallistumalla OlutKansanÄänestykseen olet mukana valitsemassa kaikkein maistuvinta suomalaista portteria / stoutia vuonna 2013. Helsinkiläinen St. Urho’s Pub järjestää helmikuun puolivälissä perinteiset ”Urkin Portteri- ja Stout -päivät”, jolloin pääsee vertailemaan tämän oluttyylin edustajia, mahdollisesti mukana on myös muutama suomalainen tuote.

Olut- ja JuomaTiedotus järjestää muutaman edellisen vuoden tapaan Helsingissä Portteriseminaarin, jossa keskustellaan porttereista, oluttyylin historiasta ja kehityksestä sekä portterin kasvavan suosion merkeistä. Portteriseminaari on samaan aikaan Urkin portteripäivien kanssa, lauantaina 15. helmikuuta iltapäivällä.

Nyt siis vain äänestämään! Jokaisella äänioikeutetulla on kolme ääntä eli voit äänestää kolmea eri tuotetta, vaikkapa vuoden 2013 uutuutta ja vanhaa tuttua. Oluiden kuvailut ja tyyliluokitukset on tehnyt OLUTVERKON toimitus saatavissa olevia – usein hyvinkin puutteellisia – tietoja hyödyntäen. Laajat arviot kaikista tuotteista löydät OLUTVERKON olutarvioita -osastosta. (HUOM! Tammikuun lopulla myös Olut-Suomi!)

Jos huomaat listassa puutteita, ilmoita OlutKansanÄänestyksen  kommentti-toiminnon kautta tai tämän artikkelin kommenttina tai sähköpostissa olutinfo@netti.fi.

* ke 12.02.2014 klo 15 alkaen Urkin Portteri- ja Stoutpäivät, St.Urho’s Pub, Ostrobotnia, Museokatu 10, Hki. Tapahtuma kestää niin pitkään kuin teematuotteita riittää.
* la 15.02.2014 klo 16-18 Portteriseminaari, järjestää OlutTiedotus. Ohjelma: Portteriseminaari 2014 (Tulossa!)

Onnea maisteluun! Ja äänestykseen!

* Tutustu myös muihin OlutKansanÄänestyksiin. – Osaan voi edelleen osallistua!

Advertisement

Written by Toimittaja

07.01.2014 klo 10:40

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Joo, Pispalan saatavuutta 31.12.2013 en pysty todentamaan, muuta kuin Plevnan sivuilta. Voi olla, että mainonta on johtanut harhaan, mikä on usein mainonnan tavoitekin. Saatavissa oli 22.1.2014.

  Tykkää

  Nimetön

  26.01.2014 at 19:05

 2. Tulipas heti tuo paha poikkeus esille! Pispalan Portteri on valmistettu ensi kerran vuodenvaihteessa 2011/12. Vuoden 2013 valikoimissa sitä ei ollut.(Eihän?) Vaikka viime vuoden puolella ilmoitettiinkin, että se tulee tammikuussa Plevnan juhlavalikoimaan, niin jäi sitten pois. Tarkasti ottaen.
  KIITOS ilmoituksesta! Toimitustiimi

  Tykkää

  Toimitustiimi

  24.01.2014 at 09:44

 3. Listalla ei näkynyt:
  ”Kausiolut: PISPALAN PORTTERI 5,6%
  3,70 / 5,90 / 7,30 Saatavilla hanasta 31.12.2013 alkaen.
  Aavistuksen savuinen, pehmeä ja samettinen, neljän viljan pispalalainen portteri.

  Plevna täyttää vuonna 2014 pyöreät 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi panimomme toteuttaa valikoituja eriä Koskipanimon klassikko-oluita vuosien varrella. Ensimmäisenä kunnian saa siis Pispalan Portteri!””

  http://www.plevna.fi/?page_id=24

  Tykkää

  Nimetön

  23.01.2014 at 18:31

 4. Makoisat päivät siis edessäpäin…

  Tykkää

  Potteri

  09.01.2014 at 11:24


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: