Panimoliitto: Vahva olut ruokakaupoissa hillitsisi matkustajatuontia

Panimoliitto tunnusSuomalaisten oluen tuonti Virosta on todennäköisesti suurempaa kuin viranomaisten tekemän matkustajatuontitutkimuksen tulokset osoittavat. Vahvan, yli 4,7 tilavuusprosenttisen, oluen myynnin salliminen ruokakaupoissa sekä ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentaminen ruuan tasolle siirtäisi Panimoliiton mielestä todennäköisesti kulutusta kotimaahan ja myös kohtuullistaisi alkoholiostosten määrää.

Suomen alkoholiviranomaisten tekemän haastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta olutta runsaat 20 miljoonaa litraa vuonna 2012.

Viro: Oluen tuotanto ja kulutus vuonna 2012: (miljoonaa litraa)

Eesti Õlletootjate Liit tunnusTuotanto            +143
Kulutus               – 93
Erotus                 (+ 50, tuotanto suurempi)
Tuonti                 + 42
Vienti                  – 55
Erotus                 185 – 148 = 37 miljoonaa litraa tuntematon ”hävikki” eli 20 %.

Suomi: Oluen ja alkoholijuomien maahantuonti 2012
(miljoonaa litraa, Valvira / TNS-Gallup)

Olutta Virosta tai laivalta:           20,3 milj. l. (71,4 % oluiden maahantuonnista)
Muita Virosta: viinejä                      6,3 milj. l. (58,3 % viinien tuonnista)
väkeviä                                                   4,9 milj. l. (60,4 % väkevien tuonnista)

Siidereitä tuotiin Virosta 4,5 milj.  l. ja lonkeroita 8,3 milj.  l.

Maahantuojien arvio siitä, mikä osuus oluentuonnista on
Suomessa valmistettua olutta:
2012: 35 %, 2011: 37 %, 2010: 47 % suomalaista olutta tuonnista

 Tilastotiedot kokosi: OLUTVERKON Toimitustiimi

Brewers of EuropeThe Brewers of Europe -järjestön tuoreen tilastoraportin mukaan vuonna 2012 Virossa valmistettiin olutta 143 miljoonaa litraa ja kulutettiin 93 miljoonaa litraa. Viron oluttuotanto oli 50 miljoonaa litraa suurempi kuin oluen kulutus. Viro vei olutta ulkomaille noin 55 miljoonaa litraa ja tuonti oli lähes 42 miljoonaa litraa. Siispä Virossa jäi olutta ”yli” lähes 40 miljoonaa litraa.

– Tilastojen perusteella voidaan ajatella, että ”viinaralli” Suomen ja Viron välillä on suurempaa kuin viranomaisten haastattelututkimus ilmoittaa, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa toteaa.

– Ihmettelen hallituksen rakenneuudistuksen yhteydessä tekemää päätöstä, että alkoholin litramääräinen kulutus tulee saada 20 prosenttia nykyistä tasoa alemmas. Emmehän edes tiedä ”viinarallin” suuruutta varmuudella – emmekä siten alkoholin kokonaiskulutusta.

– Panimoliitto on jo vuosikausia peräänkuuluttanut tutkimuksen täydentämistä eri tavoin ”viinarallin” laajuuden selvittämiseksi, Ussa sanoo.

Suomalaisten matkat Viroon ovat vuosi vuodelta kasvaneet, mutta haastattelututkimuksen mukaan suomalaisten alkoholin tuonti Virosta ei ole viime vuosina kasvanut, lukuun ottamatta viimeisintä ajanjaksoa syyskuusta 2012 elokuuhun 2013.

Viron alkoholitilaston (Alkohol turg, tarbimine ja kahjud Eestis, Aastaraamat 2012) mukaan turistien alkoholiostot kaupoista ja laivoilta ovat kasvaneet 100 prosenttisena alkoholina mitattuna vuoden 2008 jälkeen 12‒14 prosenttia vuosittain. Turisteista suurin osa, yli 80 prosenttia, tulee Helsingistä, noin 10 prosenttia Tukholmasta, noin 2 prosenttia Pietarista ja loput ovat muun muassa kansainvälisiä risteilymatkustajia.

Panimoliiton mielestä alkoholiveron korotuksen puolittamisesta huolimatta Suomen ja Viron välinen ero olutverossa kasvaa entisestään. Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden.

Virossa alkoholiveroa nostetaan joka vuosi viisi prosenttia vuosina 2013‒16.

– Oluen verotusta pitäisi keventää lähemmäs Viron tasoa matkustajatuonnin hillitsemiseksi, Elina Ussa ehdottaa. – Valtaosa tuodusta oluesta on vahvaa olutta. Niinpä meillä pitäisi miettiä vahvan oluen myynnin sallimista ruokakaupoissa. Ravintoloissa anniskeltavan alkoholin arvonlisäveron laskeminen ravintolaruoan alv:n tasolle olisi myös vakavasti harkittava uudistus.

Panimoliitto korostaa, että matkustajatuonnin takia Suomelta jää saamatta vuosittain yli 300 miljoonaa euroa veroja. Kaikki alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan kuitenkin kotimaassa. Alkoholin matkustajatuonti on Panimoliiton arvion mukaan huomattavasti suurempaa kuin alkoholin myynti Suomen ravintoloissa.

– Kukaan ei valvo, kenen käyttöön Virosta tuodut oluet päätyvät, Elina Ussa huomauttaa.

Yksi vastaus artikkeliiin “Panimoliitto: Vahva olut ruokakaupoissa hillitsisi matkustajatuontia

  1. ”Vahva olut ruokakaupoissa hillitsisi matkustajatuontia”
    Kyllä, mutta marginaalisesti.
    Paras keino asiaan on puolittaa alkoholivero ja laskea sitä jatkossa asteittain. Vanhasen hallituksen linjaa olisi pitänyt jatkaa. NykyKEPU painukoot sitävastoin ohjelmineen suolle!
    Ei noita ministeriön vanhoja virkamiehiä kannata kuunnella, päättäjien pitäisi käyttää maalaisjärkeään.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.