OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 50-13: Vahingossa keksitty jääolut lämmittää talvipakkasessa

with one comment

Kulmbacher Eisbock, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri / Brau Holding International AG, München, Baijeri, Saksa
Pisteitä:  94 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEENValitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut!.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, tiheä, runsas. Tuoksu on paksu, karamellimainen. Maku on täyteläinen, karamellimainen, salmiakkilakritsamainen, mallasmainen, hedelmäinen, kuivattua luumua, viikunaa. Luonteikas, vahva, rauhoittava, lämmittävä.

Ruokajuomana kalan ja lipeäkalan kanssa.

Eteläsaksalainen perinteinen Eisbier (‘jääolut’) keksittiin vahingossa. Oluttynnyrit olivat unohtuneet panimon pihalle talvisena pakkaspäivänä. Jäätyminen haihdutti ja tiivisti nestettä ja alkoholipitoisuus kohosi selvästi. Menetelmä jalostettiin pian oluentekotaiteeksi ja uusi saksalainen oluttyyli alkoi kehittyä.

Eisbierillä on tietenkin myös jäljittelijöitä. Esimerkiksi Suomen vahvin olut Malmgårdin Panimon Everfrost (16,1 %) valmistettiin talvella 2010 jäädyttämällä olut 30 asteen pakkasessa. Everfrostia kutsuttiin ‘mallaslikööriksi’. Lue uutinen: 26.03.2010 Everfrost 16,1 %.

Baijerilaisen Kulmbachin panimon tausta ulottuu vuoteen 1846, jolloin ”Kulmbacher Reichelbräu” muodostettiin Johann Wolfgang Reichelin johdolla. Runsaan sadan vuoden aikana Reichel osti lukuisia pieniä panimoita. Nykyinen panimoyhtiö syntyi vuonna 1996, kun tunnetut merkit EKU (Erste Kulmbacher Actienbrauerei AG, 1872), Mönchshof, Reichel ja Sandler yhdistyivät. Viime vuosinakin on pari yhteensulautumista tapahtunut ja oluttuotteet jaetaan ryhmiin: Kulmbacher –premium lagerit, Mönschhof –erikoisoluet ja Kapuziner –vehnäoluet. Brau Holding International AG on Bayerische Brau Holding –konsernin ja hollantilaisen Heinekenin vuonna 2001 muodostama kansainvälinen panimojättiläinen.

J.T. LAAKSO

9,2 %-til., kantavierre 21,5 p-%, katkeroainepitoisuus 23,4 EBU, väri 76,2 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager, bock-bier.
Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Joulun ja talven kausiolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,98 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Syksyn kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten! 

Mainokset

Written by Toimittaja

09.12.2013 klo 08:44

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Niinhän se kuuma ja mausteinen ruokakin viilentää helteillä… joten mikseipä jääolut lämmittäisi talvipakkasilla. Alkoholia ainaski piisaa.

    Tykkää

    Samuli Sirkiä

    09.12.2013 at 13:20


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: