OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 48-13: 20 vuotta ”originaalia” olutta itsenäisessä Virossa

leave a comment »

Saku Originaal, AS Saku Õlletehase, Saku, Harjumaa, Viro / Carlsberg Estonia Holding OÜ / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska
Pisteitä:  93 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEENValitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut!.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on makean mallasmainen, heinämäisen katkeromainen. Maku on kevyt, mallasmainen, makeahko, hedelmäinen, raikas, hennosti kuivan heinämäisen katkeromainen, tasapainoinen, helposti juotava. Olueen lisätään myös hapettumisenestoainetta E300.

On suorastaan ihmeellistä, miten maukkaalta ja onnistuneelta Saku Originaal (4,6 % ja 5,2 %) maistuu, niin tavanomaisuuteen kuin sen ominaisuudet viittaavatkin. Selityksiä saattavat olla täysmaltaisuus ja varsinkin ulkomaalainen alkuperä: Saku ei ole Suomessa läheskään niin tavanomainen kuin suomalaispanimoiden isot merkit. Virossa ei ehkä Saku enää maistuisi, ainakaan päivittäin.

Tallinnan naapurikunnassa toimivan panimon perusti baltiansaksalainen kreivi Karl Friedrich Rehbinder Sakun kartanolle vuonna 1820. Saku Originaal on ollut tuotannossa vuodesta 1993 – siis tasan 20 vuotta. Se oli Viron ensimmäinen kansainvälistyylinen olut uudelleen itsenäistymisen (1991) jälkeen. Panimo menetti itsenäisyytensä vuonna 1991, jolloin 75 % osakekannasta oli ruotsalaisen Prippsin ja suomalaisen Hartwallin yhteisyrityksellä BBH:lla (Baltic Beverages Holding). Sakusta tehtiin osakeyhtiö vuonna 1995 ja se listautui Tallinnan pörssiin vuonna 1998. Vuonna 2008 tanskalainen Carlsberg Group hankki pörssiyhtiön kaikki osakkeet.

Virossa on olutkulttuuria

Päättyneenä viikonloppuna (23.-24.11.2013) vietettiin Martin Markkinoita (Mardilaat) Kaapelitehtaalla Helsingissä. Teemana oli Harjumaa – eli Sakun panimon kotipaikka. (Panimo tosin näkyi teemaosastolla vain yhden ison mainoksen muodossa – kahviloissa oli toki tarjolla Saku Originaal 4,6 % / 5,50 e, Saku Tume 6,7 % / 7,00 e ja Latviassa valmistettu Saku Porter 6,5 % / 7,50 e).

Virolaisista joulumyyjäisistä Suomessa on kertynyt jo 30 vuoden kokemus. Vuodesta 1983 Martin markkinat järjestettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) talossa, myöhemmin Ressun lyseolla ja parin välivuoden jälkeen Wanhassa Satamassa. Viime vuosina markkinapaikaksi on valjastettu Kaapelitehdas.

Useiden vuosien ajan myös virolaiseen olutkulttuuriin on ollut mahdollista paneutua Martin Markkinoiden viikonloppuna. Viime lauantaina Suomenlahden olutkulttuuriin tutustuttiin maistelemalla muiden muassa 20-vuotiasta ”originaalia virolaisolutta”.

* Lue: ”Oluthomot” mainostavat Sakua!

J.T. LAAKSO

4,6 %-til., kantavierre 10,2 ºPl, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 8 EBC, täysmallasolut, vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 (valmistaja) 4-7 (maahantuoja) ºC.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,65 e. (Tölkki 0,33 l. Pullo 0,5 l. – eivät myynnissä Suomessa.) Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Syksyn kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten! 

Advertisement

Written by Toimittaja

25.11.2013 klo 08:45

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: