OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 47-13: Hyinen Siperia Stout lämmittää kummasti

with 2 comments

Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere
Pisteitä: 97 / 100, Koffin Portteri –asteikolla 98 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEENValitse kaikkein maukkain ja maistuvin kausiolut!.

Schlenkerla Rauchbier Urbock plo

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tiheä, kestävä. Tuoksu on lakritsamainen, yllättävän yksioikoisesti. Maku on täyteläinen, kahvimainen, paksun lakritsamainen, yrttimäinen, luonteikas, sulavan tasapainoinen. Vahvaksi ja luonteikkaaksi olueksi Siperia on yllättävän helpohko juotavuudeltaan.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, wienna-, karamelli- ja paahdettua mallasta. Humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Tomahawk, Simcoe ja Amarillo. Lisäksi reseptiin sisältyy panimomestarin salaisuutena pysyvä mallas- ja humalapanos. Pullon pohjalla on vankka hiivakerros eli käyminen jatkuu pakkauksessa.

Ruokajuomana Siperia toimii parhaiten jälkiruokana sinällään sekä suklaakakun ja kuivattujen hedelmien kanssa. Sikarin kanssa Siperia opettaa nautiskelun jaloja taitoja. Onkin todella mainio asia, että Siperia on saatu vähittäismyyntiin Alkon jouluolutvalikoimaan. Pieni erikoiserä tammitynnyrissä kypsytettyä Siperia Imperial Stoutia (8,0 %; 18,21 e / 0,5 litraa) oli tosin Alkon valikoimassa jo vuonna 2010.

Olut on pullotettu toisessa pirkanmaalaispanimossa, naapurikaupungin Nokian Panimossa. Uuden Siperia-etiketin on suunnitellut Fenno Designin
Huugo Taivalkorpi, jonka käsialaa ovat muutkin Plevnan materiaalit.

Siperia valmistettiin alun perin Helsingin Puotilassa sijaitsevan Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotisjuhlaolueksi (11.11.2005). Oluen työnimenä oli ollut Brutal.

Koskipanimo Oy toimii Tampereella Finlaysonin tehdasalueella Panimoravintola Plevnan yhteydessä. Perustamisesta kesällä 1994 tulee ensi vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Koskipanimon vuosituotanto on 220 000 litraa olutta, siideriä ja panimosimaa.

*OLUTVERKON testiryhmät ovat arvioineet Siperian tuotantoeriä ahkerasti vuosien saatossa. Esimerkiksi kesällä 2013 testattu hanaversio sai täydet 100 pistettä! (Lue: OLUTVERKON olutarvioita – alempana sivulla, käytä selaimen etsi-toimintoa).

Mielenkiinnosta julkaisemme tässä uudelleen myös ensimmäisen arvion, joka on tehty Siperian julkaisupäivänä Pikkulinnussa.

J.T. LAAKSO

8,0 %-til., kantavierre 20,4 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 95,5 EBU, väri 270 EBC, tumma pintahiivaolut, suodattamaton pullossakäyvä täysmallas-stout.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,50 e. Jouluolutvalikoimassa 2013.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Syksyn kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten! 

11.11.2005: Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Tampere

8,0 %-til., kantavierre 20,0 %, väri 300 EBU, katkeroainepitoisuus 100 EBC, tumma täysmallas-stout

Helsingin Puotilassa sijaitseva olutravintola Pikkulintu on teettänyt 5-vuotisjuhlapäivänsä merkeissä oman oluen tamperelaisessa Koskipanimossa, panimomestarina Sam Viitaniemi. Tavoitteena oli Suomen katkeroisin olut, EBU-asteikolla alunperin 100 + Pikkulinnun toimintavuodet eli 105. Laboratorion mittaustulos valmiista tuotteesta on tasan 100 eli uusi avaus on joka tapauksessa tehty. Aikaisemmin katkeroisin suomalaisolut on helsinkiläisen Stadin Panimon Alpo’s IPA, 85 EBU (European Bitterness Unit – eurooppalaisten panimoiden liiton laatiman kriteeristön mukaisesti). Alpo’s IPA on valmistettu Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan olutravintola One Pint Pubin tilauksesta. Nimi on kunnianosoitus edesmenneelle kirjailija Alpo Ruuthille, joka asui samassa talossa olutravintolan yläpuolella.

Siperia Imperial Stoutin ensimmäinen valmistuserä on 1250 litraa ja sitä on saatavilla olutravintola Pikkulinnussa (Hki) 11.11.2005 alkaen ja hieman myöhemmin myös Plevnassa Tampereella. Pikkulinnun ravintoloitsija Markku Ristevirta kertoo halunneensa alunperin uudenlaisen, kunnon oluen, jonka työnimi oli ”Brutal”. Panimomestari Sam Viitaniemen ensikommentti oli ollut, että ”sellaista Brutalia juon kyllä minä ja sinä, mutta ei kukaan muu!” Melkoisen mukavasti juotavan Siperian nyt valmistuttua Ristevirta haaveilee, että seuraava erä voisi sitten olla ”Siperia Brutal”.

* Juhlaolut Siperia Imperial Stout on väriltään läpinäkymättömän musta. Vaahto on vahva, ruskehtava, maitokahvimainen. Tuoksu on vaimean hedelmäinen, paahteinen. Maku on hedelmäinen, lähes pirskahtelevan sitrusmainen ja omenainen. Maltaisuus ja hedelmäisyys peittää humaloiden katkeroisuuden varsin tehokkaasti. Valmistuksessa on käytetty neljää humalalajiketta: Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk ja Vanguard.

Hanassa Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, Tampereen Plevna-ravintoloissa.

Advertisement

Written by Toimittaja

18.11.2013 klo 08:43

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] * OLUTVERKON Viikon Olut 47/13, myös linkkiensimmäiseen arvioon 11.11.2005: Siperia 18.11.2013 sekä 11.11.2005. […]

    Tykkää

  2. […] * OLUTVERKON Viikon Olut 47/13, myös linkki ensimmäiseen arvioon 11.11.2005: Siperia 18.11.2013 sekä 11.11.2005 […]

    Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: