OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 45-13: Ruotsalaisuuden päiväksi tyylikäs uutuuspilsneri

leave a comment »

St. Eriks Pilsner, S:t Eriks Bryggeri / Galatea Beer, Wines, Spirits AB, Tukholma-Globen, Ruotsi
Pisteitä: 93 / 100. 

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEENValitse kaikkein maukkain ja maistuvin syksyn kausiolut!.

* ke 6.11. Ruotsalaisuuden Päivä / Svenska Dagen – myös olutala osallistuu: * ke 6.11. klo 16.30 Päivä på svenska: om ölet också!  * ke 6.11. klo 15 alkaen Olutravintola Pikkulintu: Svenska Dagar – laaja teemavalikoima ruotsalaisia pienpanimo-oluita.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on makea, imelä, samalla katkeromainen. Maku on kevyt, hedelmäinen, sitrusmainen, vahvasti katkeromainen, luonteikas, miellyttävä saksalaistyylinen pilsner.

Valmistuksessa käytetään pilsnermallasta ja amerikkalaista Amarillo-humalaa.

Ruokajuomana voimakkaasti maustettujen itämaisten ja latinalaisamerikkalaisten annosten kanssa. Hapansilakan kyytipoika.

Johan Gottlob ja Carl Christopher Brusell perustivat S:t Eriks Bryggerin keskeiselle paikalle Tukholmassa, Kungsholmstorgetille vuonna 1859. Vuonna 1929 siirryttiin Grönwalls Bryggerin tiloihin nykyisellä Södermalmilla. Ruotsin kielteinen (kieltävä) alkoholipolitiikka ajoi kuitenkin panimon vaikeuksiin ja toiminta lopahti vuonna 1959. Seuraavalla vuosikymmenellä valmistettiin joitakin merkkejä Münchenbryggerietissa ja myöhemmin Prippsin ja Carlsbergin omistuksessa.

Juomien maahantuontiyritys Galatea Beer Spirits & Wine Ab:n perustaja Torbjörn Sundwall kiinnostui oluenvalmistuksesta ja hän hankki Münchenbryggerietin Galatealle vuonna 2001. Sundwall tutustui vuonna 2009 kotipanijataustaiseen Jessica Heidrichsiin, josta tuli panimon projektipäällikkö. St: Erik –nimi otettiin panimolle vuonna 2010 ja Heidrichs alkoi palauttaa monien edelleen muistamia perinteisiä olutmerkkejä tuotantoon. Ensimmäinen oli St Eriks Pilsner. Nykyisin panimon tuotanto on noin miljoona litraa vuodessa.

Jessica Heidrichsin motto on ”Rakkaus & Humala”, mikä tuntuu esimerkiksi Pilsnerissä saksalaistaustaa vastaan rohkeana katkeroainepitoisuutena ja myös Amarillo-humalalajikkeen valinta on varsin epätraditionaalinen.

Panimon huolelliseen kuvanrakentamiseen liittyy myös erikoinen pullomuotoilu profiilipainatuksineen, josta vastaa Mattias Brodén suunnittelutoimisto The Divisionilta.

J.T. LAAKSO

5,3 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 52,5 EBU, väri 10,4 EBC, vaalea täysmallaslager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-10 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,98 e. Maahantuoja Servaali Oy, Hki. 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Syksyn kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!

Advertisements

Written by Toimittaja

04.11.2013 klo 08:43

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: