Viron ”viinaralli” kansanedustajien herättämässä kansalaiskeskustelussa torstaina

Alkoholijuomien tuominen yksityiskäyttöön Virosta on kasvanut jo huomattavaksi haitaksi suomalaiselle alkoholijuomien vähittäismyynnille ja varsinkin ravintolamyynnille. Suurimuotoinen henkilötuonti vähentää myös Suomen valtion kantamia veroja. Viron ”viinarallista” keskustellaan tulevana torstaina 24.10. Eduskunnan Kansalaisinfossa kaikille avoimessa tilsiuudessa.

Keskustelutilaisuuden järjestävät kansanedustajat Suna Kymäläinen (sdp), Jari Myllykoski (vas), Outi Mäkelä (kok) ja Arto Satonen (kok). Poliitikkojen lisäksi kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja paneelikeskustelussa. Asiantuntijat edustavat Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitosta THL (tutkija Esa Österberg), tullia (Markus Teräväinen), elinkeinojärjestöä ja ammattiliitto PAM:ia (Hanna Kuntsi).

Kymmenen vuotta (2003) sitten ravintoloiden anniskelumyynnin osuus oluenmyynnistä Suomessa oli 25 %. Viime vuonna se oli pudonnut 15 %:iin. Oluen osuus kaikkien alkoholijuomien anniskelumyynnistä on 70 %.

Tuoreen tutkimuksen mukaan aniiskelun osuus oluen kokonaismyynnistä on nyt 16 %, mikä on Euroopan alhaisimpia. Vain Puolassa (15 %), Virossa (9 %), Liettuassa (9 %) ja Latviassa (6 %) ravintolamyynnin osuus oluen kulutuksesta on pienempää.

Oluen myynnillä kotimaan vähittäismyymälöissä ja anniskeluravintoloissa on huomattavat vaikutukset työllisyyteen ja valtion keräämien verojen määrään.

* Viinarallikeskustelu torstaina 24.10.2013 kello 17-18.30,
Eduskunnan Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3, Hki.

3 vastausta artikkeliin “Viron ”viinaralli” kansanedustajien herättämässä kansalaiskeskustelussa torstaina

  1. III oluesta diskuteeraavat III – tason poliitikot sekä ns. Asiantuntijat, joita ei edes tiiserissä nimetty. Huisia …….

    Tykkää

  2. RAVINTOLAT! Tehkää jotakin, ainakin myyntihintoja pitää saada kohtuutasolle. Eikös luulisi tulevan enemmän asiakkaita.

    Tykkää

  3. On syytäkin herättää! Toivottavasti pysytään asiassa.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.