OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Alkoholimainontaan esitetään uusia rajoituksia 1.1.2015

with 2 comments

Kataisen-Urpilaisen kuuden puolueen muodostama hallitus on laatinut esityksen Eduskunnalle alkoholimainontaan tehtävistä lisärajoituksista lasten ja nuorten suojelemiseksi. Tarkoituksena on vähentää niitä tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle.

Esityksen mukaan mietojen alkoholijuomien mainonta kiellettäisiin yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä, liikennevälineissä ja mainostauluilla. Poikkeuksena alkoholimainontaa ja sponsorointia saisi kuitenkin harjoittaa yleisötilaisuuksissa, kuten urheilutapahtumissa ja konserteissa. Mainonta olisi nykyiseen tapaan sallittua myös ulkomaanliikenteen aluksilla ja alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikoissa.

Muita muutoksia nykyiseen käytäntöön 1.1.2015:

– Anniskelu- ja myyntipaikkojen ulkopuolella saisi jatkossa mainostaa alkoholijuomien nimiä ja hintoja.
– Televisio- ja myös radiomainonta voitaisiin aloittaa vasta kello 22:n jälkeen. Nykyisin TV-mainonta voi alkaa kello 21:n jälkeen.
– Kiellettyä olisi myös mietojen alkoholijuomien mainonta, jossa käytetään kuluttajien osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun.
– Esityksen mukaan väkevien alkoholijuomien vähittäismyyntihinnastot (Alko, lento- ja laivayhtiöt) voitaisiin julkaista myös internetissä. Nykyisen alkoholilain mukaan väkevät alkoholijuomat voidaan esittää vain painetussa hinnastossa. (Tämä asia esitetään tulevaksi voimaan jo 1.1.2014.)

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen korostaa, että tutkimusten mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää nuorten alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. – Alaikäisten alkoholinkäyttö myös lisää väkivalta- ja tapaturmariskejä, vahingoittaa nuoren kehitystä ja ennustaa riippuvuutta ja haittoja aikuisena, Tuominen lisää.

Mainokset

Written by Toimittaja

07.06.2013 klo 14:13

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. taithaa olla Asparalla oma lehmä ojassa

  Tykkää

  Nimetön

  16.09.2013 at 14:37

 2. Alkoholilain muutos ei toimi (Julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 12.06.2013)
  ————————————-

  Hallitus jätti 6.6. eduskunnalle esityksen alkoholin mainontaa koskevien pykälien muuttamisesta. Esitykseen sisältyy ulkomainonnan kielto, sekä TV-ja radiomainonnan esitysaikojen siirto. Tavoitteena on lasten ja nuorten alkoholinkäytön vähentäminen. Laki sallii poikkeuksena yleisötapahtumissa sekä vähittäismyynti- ja anniskelualueella tapahtuvan alkoholimainonnan.

  Esitys sisältää ongelmia, joihin on tarttunut esimerkiksi Aalto-yliopiston professori Jaakko Aspara (IS 23.4.2013). Lakimuutos ohjaa alkoholijuomien markkinointia jakelutiehen, ja lisää niiden näkyvyyttä kaupassa hintakampanjoiden keinoin. Hinta vaikuttaa voimakkaasti saatavuuteen, joka tekee juomista houkuttelevampia kohderyhmälle, joiden käyttöä laki pyrkii vähentämään.

  Yleisötapahtumiin liittyvä lain poikkeus yhdistää urheilutapahtumat ja urheilijat mietoihin alkoholijuomiin. Jatkossakin suurpanimot voivat sponsoroida näkyvästi jääkiekkomaajoukkuetta ja jääkiekon seurajoukkueita,
  muodostaen vahvan mielleyhtymän urheilun ja alkoholin yhteenkuuluvuudesta.

  Oikeutetusti voi esittää kysymyksen siitä, pyrkiikö lakimuutos oikeasti vähentämään alkoholin kiinnostavuutta lasten ja nuorten keskuudessa.

  Väitän, että muutoksen voittajia ovat Suomessa toimivat ulkomaiset suurpanimot, super- ja hypermarket-tason vähittäiskauppa ja joukkueet.

  Hävijäjinä vastaavasti lapset ja nuoret, pienkauppa, pienpanimot sekä alkoholihaittoja hoitavat tahot.

  Tykkää

  Samuli Vapaasalo

  13.06.2013 at 12:55


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: