OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 19-13: Britit mukana humalaisessa olutvallankomuksessa

with one comment

Brit Hop, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia
89 / 100 pistettä.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN! Valitse kaikkein pohjoismaisin suomalaisolut! 

Fullers Brit Hop

Väri on puolitumma, vaalean ruskea, punertava, hieman samea. Vaahto on vitivalkoinen, vankka, tiheä, ohuehko, kestävä. Tuoksu on männyn kaarnamainen, heinämäinen, keväisen niittymäinen. Maku on kevyt, tupakkamainen, pehmeän, lempeän rauhoittava, raikkaan hedelmäinen, melkein pikkulasta lohduttavan laimean hedelmäisen tikkukaramellin tapainen – jonkun lapsellinen hädän koittaessa.

Mallaspohja on kovin ohut, vaikka olut sinänsä kokonaisuutena on maukas ja onnistunut. Kahdeksaa brittiläistä humalajiketta sisältävä Brit Hop on rakentunut vuodesta 1999 valmistetun kestohitin Chiswick Bitterin (3,5 %) pohjalle. Chiswick Bitterin valmistuksessa käytetään Northdown– ja Challenger-katkerohumalia ja kuivahumalointiin Goldingsia.

Huhtikuussa valmistuneen kausiuutuuden valmistukseen on osallistunut Fuller’sin John Keelingin kanssa Hardknott Brewery –pienpanimon panimomestari Dave Bailey. Hän on etsiskellyt kautta Englannin uusia kiinnostavia lajikkeita – kuten Archer, Baron, Bishop ja Landlady – oluenvalmistuksessa ensimmäistä kertaa Fullersilla käytetyn Admiral 12:n seuraksi. Panimo- ja Tislaamoinstituutti palkitsi Admiral 12:n Parhaan Humalan tittelillä vuonna 2012.

Brititkin – jopa perinteiset panimot – ovat nyt lähteneet humalaiselle ristiretkelle. Tunnuksena on Fuller’sin panimon mainoslause: ”Varokaa, Amerikan panimomestarit! – Nyt on brittiläisten humalien vuosi.

Lajikkeiden lukumäärä ei kuitenkaan ratkaise. Sama havainto koskee tanskalaisen ultrakokeilupanimon Mikkellerin uusia De Proef –panimolla Belgiassa valmistettuja IPA-tyylin oluita 10 (6,9 %) ja 19 (6,8 %), joissa numerot ilmoittavat erilaisten humalajikkeiden lukumäärän.

John Keelingin ja Dave Baileyn humalahakuinen yhteistyö alkoi jo edellisvuonna (2012). Hardknottilla valmistettiin The English Experiment (6,0 %, kertalasipullo 0,5 l.), “aivan hullu India Pale Ale” todistuksena brittioluiden ja humalankäytön ikävystyttävän vaisua mainetta vastaan. ’Englantilainen Kokeilu’ oli menestys. Panimon seuraava uutuus oli Azimuth (5,8 %, kertalasipullo 0,5 l.), jonka humalasekoitteessa on Uuden Seelannin ja USA:n muotituotteita eli se on tyyliltään Pan-Pacific IPA.

J.T. LAAKSO

4,1 %-til., kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tummahko pintahiivaolut, ale, käsipumppuolut, real ale. Kausiolut. Uutuus huhtikuussa 2013. Panimoyhteistyössä mukana Fuller’sin pääpanimomestarin John Keelingin kanssa panimomestari Dave Bailey, Hardknott Brewery, Millom, Cumbria.

Käsipumppuhana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,50 e / puolikas 4,50 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Kevään kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!

Mainokset

Written by Toimittaja

06.05.2013 klo 08:58

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hyvä Suur-Britannia! Kärkeen vaan!

    Tykkää

    Humalavieras

    06.05.2013 at 09:19


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: