OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

HBF: Muutamia pienpanimouutuuksia ja tuhti valikoima Italian ja Ranskan olutharvinaisuuksia

leave a comment »

Ranskan tasavalta on HBF:n teemamaa.

Ranska on HBF:n teemamaa.

Viikonlopulla Helsingissä järjestettävillä olutfestivaaleilla on mukana 11 kotimaista pienpanimoa – tai ehkä täysi tusina. Komeat listat Italian, Ranskan ja Belgian olutvalikoimista julkistettiin vasta tänään iltapäivällä, kolme päivää ennen festivaaliporttien avautumista.

Nimen perusteella kiinnostavia kotimaisia uutuuksia tulee Vakka-Suomen Panimolta  (raumalaisen Ruokapuoti Lumon Nokkospils – 4,5 %), Beer Hunter’silta (Lyttskär Gose – 3,5 % vehnäinen perinneolut Lyttylästä! ja turpeinen savuportteri Savu? Ça va! – 5,5 %) sekä Saimaan Juomatehtaalta (Luomukarpalo – 4,2 % , brittityylinen uutuus ESB – 6,2 % ja kolme jazzhenkistä IPA-pintahiivaolutta, joita aiemmin on totuttu pitämään Ravintolapanimo Bruuverin kokeilutuotteina).vasppuijoIII12ravintolamestarit

Kuopiolaisen Ravintolamestarit Oy:n VASP:lla teettämä Puijo III -olut (4,5 %) voidaan katsoa myös valtakunnalliseksi uutuudeksi Vakka-Suomen Panimon valikoimassa. Hieman samoin on Mallaskosken Panimon uutuusolut Kuohu Valioluokka Pils (4,7 %), joka on Vuoden Olutravintolan Public House Black Doorin osastolla hanavalikoimassa.  

Muut suomalaisosastot ovat Nokian Panimo (kevään uutuudet 66 APA – 4,2 % ja Tumma Luomu – 4,5 %), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (jälleen uusi erä Impeliaalia – 9,2 %!), tutuilla valikoimilla esiintyvät Malmgårdin Panimo, Suomenlinnan Panimo, Lammin Sahti sekä varsinaista uusista mikropienpanimoista Rekolan Panimo (kaikki viisi ensimmäisen toimintavuoden olutta), Keski-Uudenmaan kuntayhtymän Keudan panimo (kaksi aiemminkin festivaaleilla esiteltyä Sarvi-olutta) sekä mahdollisesti vappuun mennessä Helsingin Kauppatorin läheisyydessä avautuva ravintolapanimo Bryggeri Helsinki, joka on aiemmin julkisuudessa huhuillut aloittaneensa oluiden valmistuksen jo etuajassa SJT:n panimolla Lappeenrannassa. 

Lähes 200 olutta kolmesta Manner-Euroopan trikolorimaasta

Italian tasavalta

Italia.

Italian viideltä pienpanimolta on luvassa 27 erilaista olutta. Festivaalin varsinaisen teemamaan Ranskan retkeltä on tuloksena peräti 97 erilaista olutta 16 panimolta. Belgiasta tulee 55 erilaista olutta.

Vaikuttaa siltä, että Keski-Euroopan olutkolmikko on syrjäyttänyt HBF:n perinteisesti komean real ale -osaston. 

* Lue lisää: HBF 19.-20.4. teemana Ranska.

* OSALLISTU JUOMAKULTTUURIKOULUTKSEEN!
Loppuviikolla Helsingissä on HBF:n ohella runsaasti muutakin olut- ja juomakulttuuriin liittyvää tapahtumista. OK – OlutKulttuuriKlubi järjestää tavalliseen tapaan Opastettuja maistelutuokioita sekä OlutKlinikka-tietoiskuja Kaapelitehtaan olutfestivaalilla sekä muutaman rastin kierroksia Helsingin uusiin olutpaikkoihin ja / tai uusien teemavalikoimien makuihin. Tänä vuonna on mahdollisuus yhdistää opastuksiin myös Samppanjamarkkinat-tapahtuma, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Kulttuuritehdas Korjaamolla Töölössä perjantaina ja lauantaina.

* Lue lisää: OK – Opastetut kierrokset 19. ja 20.4. Helsingissä.

HBF 2013, suomalaisia uutuustuotteita:

* Beer Hunter’s Panimo, Pori
Mufloni Aamupala Stout (4,0 %), tukevan luonteikas kaurastout, Oatmeal Stout  
Mufloni Lyttskär Gose (3,5 %), saksalaista Gose-oluttyyliä muistuttava suolainen vehnäolut Porin Lyttylästä. Oluttyylin nimi tulee Goslarin kaupungista ja olutta valmistetaan Leipzigin ympäristössä.
Mufloni Pilsner (5,0 %), saksalaistyylinen pils, katkeroitu Hallertau-humalalla
Mufloni Savu? Çava! (5,5 %), turpeinen, savuinen portteri
Mufloni Vehnä (5,0 %), saksalaistyylinen vehnäolut

* BeerSeeker Oy, Monninkylä, Askola / Captol Invest Oy, Helsinki, maahantuonti
Bede’s Chalice (9,0 %), The Durham Brewery Ltd, Iso Britannia, Centennial-humalalla katkeroitu belgityylinen ale
Benedictus Barley Wine (8,4 %), The Durham Brewery Ltd, Iso Britannia, pullossakypsyvä perinteinen brittiale

* Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Saimaan Juomatehdas Oy / Oxa Oy, Mikkeli
Buddy Bolden’s IPA (7,5 %), Doctor Jazz Pale Ale (4,7 %), Papa Laine’s Parade IPA (8,0 %).  India Pale Ale eli IPA-tyyliset pientuotannot ovat saaneet innostusta USA:n mustan väestön jazz-musiikin tekijöistä. Kornetisti ja orkesterinjohtaja Charles ”Buddy” Bolden (k. 1931) oli jazzin keksijä. ”Papa Laine” viittaa jazzin suomalaiseen suurnimeen, rumpali Reino ”Reiska” Laineeseen (s. 1946).

* Bryggeri Helsinki / Rakuuna Olut Oy, valmistuspaikka Saimaan Juomatehdas Oy, Lappeenranta
Aleksanteri Brown Ale (4,5 %), brittityylinen pintahiivaolut, saatavana hanassa ja 0,33 litran pullossa. Vapun tienoolla Helsingissä toimintansa aloittavan ravintolapanimon ensimmäinen ”esiolut”.   
Bryggeri Pils (4,7 %), saksalaistyylinen pils suodattamattomana versiona, humalat Hersbrücker ja Magnum

* Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Kievari Kölssi (4,6 %), Saksasta Kölnin alueelta tutun Kölsch-oluen tyylinen todella vaalea ja kirkas pintahiivaolut
+ Oiva Kuiva Luomu Omenasiideri (4,7 %), mehupitoisuus 75 %, sokeria 3 g/1 dl.  

* Mallaskoski (Lakauden Panimo Oy), Seinäjoki, Captol Invest Oy, Helsinki
Kuohu Valioluokka Pils (4,2 %), Magnum-, Perle- ja Saphir-humalilla katkeroitu pils aloittaa Mallaskosken uuden olutsarjan. Hanavalikoimassa Vuoden Olutravintolan Black Doorin osastolla.

* Nokian Panimo Oy, Nokia
Keisari 66 Pale Ale (4,2 %), amerikkalaisilla humalilla maustettu pintahiivaolutuutuus HBF:ssa myös hanassa
Keisari Tumma Luomu Lager (4,5 %), suositun Luomun tummista maltaista valmistettu versio

* Saimaan Juomatehdas Oy, Lappeenranta
Marsalkka Luomukarpalo (4,2 %), karpalomarjoilla maustettu lager. Tölkkiversio on viimeinen Nokian Panimolla SJT:lle valmistettu alihankinta, ennen uuden panimon valmistumista Mikkeliin. Kesään mennessä Lappeenrannan panimo suljetaan.
Marsalkka ESB (6,2 %), amerikkalaisilla Amarillo- ja Tomahawk-humalilla katkeroitu brittiläistyylinen bitter   

* Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki  
Prykmestar SchwarzBock
(6,0 %) Alkon käsityöoluiden sarjassa helmikuussa 2013 käväissyt uutuus
Puijo (4,5 %), Ravintolamestarit Oy:n vuonna 2012 uudelleen markkinoille teettämä kuopiolaisen Gust. Raninin panimon olut nyt saatavilla myös muualla Suomessa 
NokkosPils (4,5 %), raumalaisen Ruokapuoti Lumon valmistuttama, nokkosilla mausettu pils hanassa
+ Uudenkaupungin Siideri (4,5 %), seitsemän kilometrin päässä panimolta sijaistsevassa omenatarhassa kasvatetuista talvilajikkeista Lobo ja Åkera puristettusta aidosta omenamehusta valmistettu siideriuutuus, hanassa, tuossa myös pulloon (0,33 l.), sokeria 15 g/1 dl.  

* Wennerco Oy / Altia Oyj, maahantuonti
Old Worthy Scottish Pale Ale (5,0 %), Old Worthy Brewery Ltd, Skotlanti, uusi turpeinen skottiolut oli tuoreeltaan myös Olutverkon Viikon Olut

* Italialaiset (maahantuojat: MondItaly Finland, Vantaa: Croce di Malto -panimon 4 olutta ja kolmen panimon (Birrificio Montelupo, Birrificio Civale srl ja La Pinta S.N.C.) 18 olutta HBF / Markku Korhonen), ranskalaiset (16 panimoa, 97 olutta, maahantuoja HBF / Markku Korhonen),
* belgialaiset (37 panimoa, 55 olutta, maahantuoja HBF / Markku Korhonen), 
* saksalaiset (6 panimoa, 14 olutta, maahantuoja HBF / Markku Korhonen), 
* uusiseelantilaiset (maahantuoja: Nomad Importers, Porvoo: Moa Brewing Co., Uusi Seelanti 5 olutta) ja
* brittiläiset tuoreoluet – kahdeksan real ale -tynnyriä – ja kolme real cider -tynnyriä eri maahantuojilta  
ovat lähes kaikki uutuuksia Suomessa.

Mainokset

Written by Toimittaja

16.04.2013 klo 17:07

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: