OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Keskustapuolue vaatii pienpanimotuotteille myyntikanavia

with 4 comments

Miedoista alkoholijuomista esimerkiksi oluella on pitkät kulttuuriperinteet Suomessa. Kuva: Lapin Maakuntamuseo / Tuija Alariesto.

Miedoista alkoholijuomista esimerkiksi oluella on pitkät kulttuuriperinteet Suomessa. Kuva: Lapin Maakuntamuseo / Tuija Alariesto.

Oppositiopuolue Suomen Keskusta on juuri (21.2.13) julkistanut alkoholipoliittisen ohjelman otsikolla Kippis kohtuudelle. Tosin sisäsivulta löytyy nopeasti myös otsikko: ”Kohti tiukempaa”.

Vastuullisen olut- ja alkoholipolitiikan näkökulmasta katsoen ohjelman tärkein vaatimus on pienpanimotuotteiden saatavuuden turvaaminen. ”Alkon ja vähittäiskaupan tulee ottaa pienpanimoiden tuotteita valikoimiinsa.” Myös tilaviiniyrittäjyyttä on edistettävä sallimalla liköörien myynti tilaviinimyymälöissä. Vahvan oluen suoramyyntiä panimolta ei edelleenkään mainita lainkaan.

Alkon monopoliaseman turvaamiseksi päivittäistavarakaupan jakelussa olevien alkoholijuomien enimmäisvahvuus tulisi laskea 3,7 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista. Keskustan mielestä tulisi edistää alkoholin nauttimisen siirtymistä julkisista tiloista ja kodeistakin valvottuun ympäristöön, anniskeluravintoloihin. Ravintolakulttuurin rajoituksia tulisi siksi lieväntää: asiakas saisi ostaa samalla kerralla useampiakin annoksia kuin yhden. Aukioloaikoja voitaisiin porrastaa molemmista päistä.

Alkoholijuomien ulkomainonta tulisi kieltää, samoin sähköinen mediamainonta ennen kello 23. Vähittäistavarakaupan alkoholimyyntiaikoja ei nykyisestä muuteta. Alkoholin hintaa on korotettava kaikissa hintaluokissa kuitenkin varoen ”ettei hengenvaarallinen korvikejuominen lisäänny”.

Suomi tarvitsee vakavan keskustelun alkoholin mediakuvasta. Onko median pakko näyttää humalaisia maailmanmestareita, onko pakko mässäillä kännillä? Juhlat ovat juhlia, mutta miksi media ruokkii näkemystä kännin huvittavuudesta? Tarvitsemme kansalaiskeskustelun, jonka päätteeksi voimme laatia median eettiset pelisäännöt alkoholijournalismiin.

Painokas aloite on herättää keskustelu urheilutapahtumien ja alkoholitarjoilun ristiriitaisesta suhteesta.

Juomakulttuuria edistettävä – muutettava!

Ohjelman mukaan suomalainen alkoholipolitiikka tarvitsee tiukennuksia, mutta myös kulttuurin muutoksia. Tiukennukset herättävät Keskustan mukaan ankaraa vastustusta ja hyvä tavoite voi johtaa päinvastaiseen tulokseen.

Kieltolain negatiiviset vaikutukset on Suomessa aikanaan koettu. Keskustan mielestä sen aiheuttamaan traumaan vetoaminen voidaan jo lopettaa, 80 vuotta lain kumoamisen jälkeen.

Tavoittelemme Suomea, jossa alkoholikulttuuriin suhteen tapahtuu asennemuutos. Se tarkoittaa, että alkoholijuomia voi nauttia kohtuudella jatkossakin.

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pienpanimoiden ja pienten tilaviinituottajien pitäisi saada myydä valmistamiaan tuotteita myös suoraan asiakkaille, esim. viiniä vaikka 5 litran astiaan tai omaan astiaan, kuten muuallakin maailmassa. Näin edistettäisiin pienyrittäjyyttä ja saataisiin raha pyörimään kotimaassa. Alkoholihaittojen pienentämiseksi olisi lisättävä valistusta ja yleensäkin yhteiskunnan tulisi mennä enemmän yhteen hiileen puhaltamiseen. Työttömyys ja toivottomuus ajaa paljon väkeä juomaan. Alkoholijuomien aloittamisen siirtyminen vanhempaan ikään voisi myös vähentää hieman juomista.

  Tykkää

  Timox

  18.03.2013 at 15:57

 2. Helsingin Sanomat 24.02.2013 / HS:n taloustoimittaja Jarmo Aaltonen
  KESKUSTA SILOTTELEE VANHOJA MOKIA

  Toimittaja Jarmo Aaltonen kommentoi HS:n Näkökulma-palstalla Keskustapuolueen Kippis kohtuudelle -ohjelmaa. ”Tiukennusvaatimuksista huolimatta keskustan ohjelma on kohtuullisen libaraali ja siinä pyritään välttämään kaikkinaista tiukkapipoisuutta ja hallituksen osoittelua. ”
  ”… yksi pahimmista munauksista tehtiin raittiusmies Matti Vanhasen (kesk) hallituksen aikana. Se rojautti kerralla alkoholiverot alas maaliskuussa 2004 samaan aikaan, kun halvan viinan tuonti Virosta vapautui…”
  ”Eduskunta alensi hallituksen esityksestä väkevien veroja 44, oluiden 32 ja viinien 10 prosenttia.”
  EU-jäsenyyden mukanaan tuomaan ”viinaveron pakkolaskuun”, ”…asteittaiseen verosopeutukseen oli siis aikaa kahdeksan vuotta, mutta se tehtiin yhtenä rysäyksenä ja vasta pakon edessä. Siihen asti valtio oli keräillyt mieluusti viinasta tulevat verot kirstuunsa.”

  Tykkää

  Toimitustiimi

  24.02.2013 at 09:20

 3. Peruskepulaista popularismia ilman perustellun ajatuksen häivääkään.

  Tykkää

  Pasi Susipuro

  22.02.2013 at 14:13

 4. Suomen johtava kieltolakipuolue 2000-luvulla vaatii lopettamaan ”traumaan vetoamisen”, vaikka kieltojen autuuden varassa nykyinen alkoholipoliittinen sekasotku on luotu.

  Tykkää

  S.A.

  22.02.2013 at 11:03


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: